Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eυθύβολα και μη…

Λόγω Μαρίας Πριπάκη
Ζω και συναλλάσσομαι σχεδόν καθημερινά με τους νεκρούς ´μου´! Μια επαφή καθόλου φοβερή, σχεδόν λυτρωτική πολλές φορές, αφού οι… ´διάλογοί´ μας αποτελούν θετική κινητήριο δύναμη για να συνεχίζω να είμαι και να βρίσκομαι εδώ, σε τούτον τον ορατό κόσμο!
Είμαι πρώτα – πρώτα μαζί με τους 4 παππούδες μου, πώς να αγνοήσω την ουσιαστική ύπαρξή τους σε κάθε μου βηματισμό; Πώς να αδιαφορήσω για τις σοφές τους συμβουλές, πράξεις και πρακτικές και τη συμβολή τους σε πράξεις κι αποφάσεις κύριες και δευτερεύουσές μου;
Και όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, νιώθω απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός γιατί καταλαβαίνω πως απ? εκεί που εκείνοι βρίσκονται, μπορούν και αποπνέουν το μουσικό χαλί που ντύνει τη ζωή μου!
Κι έχοντας τη μουσική αυτή στ? αφτιά μου αισθάνομαι, μπορώ και πορεύομαι καλύτερα κι ίσως πιο σωστά!
…Διαβάζοντας μια ανακοίνωση σε τοίχο φίλης στο facebook πως «την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. εγκαινιάζεται ο νέος χώρος της Ενοριακής Βιβλιοθήκης Καλυβών ´Μαρία Σ. Πριπάκη´, στον χώρο του πρώην Δημαρχείου Καλυβών», αυθόρμητα, απνευστί καταγράφηκαν τα πιο πάνω.
Ο λόγος;
Η Μαρία Πριπάκη ήταν δασκάλα μου στα εφηβικά μου, μα και αργότερα και τώρα! Ηταν – είναι πάντα παρούσα, τόσα χρόνια μετά το φευγιό της!
Ηταν και είναι παρούσα και εμπνεύστρια -όπως με το πέρασμα των χρόνων έχω καταλάβει- για πολλούς από τους μαθητές της που ευτύχησαν να τη γνωρίσουν!
Την αναθιβάλω σε ανύποπτες στιγμές, διαφορετικές αφορμές και αιτίες…
Είναι ανάμεσα σ? εκείνους τους ανθρώπους – δασκάλους που έχουμε μάθει να λέμε πως ´«σημαδέψαν» τη ζωή μας´! Ανθρωποι που πάντοτε τους ´φέρεις´ μαζί σου, ακόμη και στις πράξεις και τις πρακτικές που σε δίδαξαν όπως μοναδικά είχαν το χάρισμα να κάνουν!
Κι αυτή τη… διδαχή, την ποτέ επιτηδευμένη, που τότε δεν συνειδητοποιούσες, πλέον την έχεις ως έναν από τους πολλούς ´οδηγούς´ στην πορεία σου…
Αντί επιλόγου: Η βιβλιοθήκη που είχε ξεκινήσει να «λειτουργεί το 2000 με αφορμή τη δωρεά από την οικογένεια της αείμνηστης Μαρίας Πριπάκη, 1.000 τόμων της προσωπικής της βιβλιοθήκης», πλέον «διαθέτει περί τους 7.000 τόμους βιβλίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση!
Αξιοι πολλών – πολλών συγχαρητηρίων όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα