Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο τίτλος της σελίδας

´Στους Αγίους Πατέρες στον Αζωγυρέ Σελίνου και στο ιερό σπήλαιο Ζουρέ, πάν? από το χωριό!´
Σταματης Απ. Αποστολακης,
δάσκαλος – λαογράφος

O Οκτώβρης, δέκατος μήνας του χρόνου, μπήκε τη Δευτέρα με τη γιορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Την επομένη (2/10) γιορτάσαμε τους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη, την Τετάρτη (3/10) τον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, που τιμάται ιδιαίτερα και μάλιστα με αργία από το έργο τους από τους δικηγόρους και τους δικαστές μας!
Από την τοπική Αγιολογία έχουμε για μεθαύριο Κυριακή (7/10) μέγα δώρο την εορτή των Αγίων 98 Πατέρων ´των εις Αζωγυρέα τελειωθέντων´ και την ίδια μέρα τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη, του 99ου των Αγίων Πατέρων τ? Αζωγυρέ, ´ο οποίος αποκόπηκε από τον χορό των λοιπών αδελφών του και έζησε ως ερημίτης το υπόλοιπο της ζωής τους εις τ? Ακρωτήρι (σπήλαιο Γουβερνέτου) -και πιο πριν στην περιοχή Μαραθοκεφάλας- όπου το ομώνυμο σπήλαιο – προσκύνημα, σκληραγωγώντας τον εαυτό του στην τελείωση διά της προσευχής και της σιωπής. Το δε τέλος του εγένετο την αυτήν ημέραν, εδώ στ? Ακρωτήρι (Γουβερνέτο), ως και των άλλων 98 οσίων αδελφών του εις το σπήλαιο Ζουρέ τ? Αζωγυρέα.
– Ευχόμαστε οι αναγνώστες μας -και όχι μόνο- να οδεύσουν Σάββατο απόγευμα και Κυριακάτικα, ως προσκυνητές στη χάρη των Αγίων Πατέρων στον Αζωγυρέ Παλαιόχωρας κι όσοι δυσκολεύονται στα κάπως μακρινά, κοντά μας περιμένει το Γουβερνέτο κι η Μαραθοκεφάλα, ιερά σπήλαια, εκκλησίες Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη!
***
Τον υπόλοιπο χώρο της σελίδας μας, παρακαλώ να μας επιτρέψετε φέτος να τον διαθέσουμε ξεναγώντας -το κατά δύναμη- τους μακρινούς προσκυνητές της χάρης των Αγ. Πατέρων στον Αζωγυρέ!
Το χωριό Αζωγυρές – Παλαιοχώρας της επαρχίας Σελίνου απέχει από τα Χανιά 78 χλμ. Από την Παλαιόχωρα μόλις 7 χλμ.
Είναι σε υψόμετρο 360 μ. Τόπος με πολλούς αζώηρους (φυτό ανάγυρος), σε κατάφυτη κοιλάδα παρά τον Αζωηριανό χείμαρρο.
Το χωριό έχει τις συνοικίες: Καουργιανά, Μεμενιανά, Αντωνιανά, Κουκουτσιανά, Πωλιουδιανά, Κριγιαριανά.
Στην ιστορική του παρουσία ο Fr. Barozzi το γράφει: Santipatere ο Καστροφύλακας (1583): Asogirea et Sant Pateres, το ίδιο κι ο Βασιλικάτα (1630). Το 1881 είχε κατοίκους: 96 χριστιανούς, 50 Τούρκους.
Ηταν φέουδο των Αργυρόπουλων – Αγιοστεφανιτών (1182 μ.Χ.). Στη Βενετοκρατία οι δέκα προνομιούχοι βενετάρχοντές του έγιναν αργότερα Τούρκοι για να διατηρήσουν τα προνόμιά των. Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι απ? εδώ κατάγονταν ο ωμότερος αρχηγός των γενιτσάρων του Σελίνου Καούρης.
– Μετά το 1821 εγκαταστάθηκεν εδώ η οικογένεια των Κριάρηδων απ? όπου ο πολέμαρχος Κων/νος Κριάρης. Επίσης οι Πολυθοδωράκηδες, Πωλιουδοβαρδήδες, Κουκούτσηδες, Αντωνοβαρδήδες, Παπαγιαννάκηδες και άλλοι πολέμαρχοι της εποχής των.
Από τον 13ο αιώνα, μοναχοί από την Αίγυπτο, Κύπρο, Αττάλεια, κλ. συνολικά 99 κατέφθασαν εδώ και εκήρυξαν τη χριστιανική πίστη, μαζί με τον Ιωάννη τον Ξένο. Εμεναν στο σπήλαιο του Χάρακα και στη Ζουρέ!
– Διαβάζουμε στο σχετικό χρονικό: ´…Αφού λοιπόν ευφράνθησαν οι Αγιοι Πατέρες τον θαυμαστόν ερχομόν του Αγίου Ιωάννου από την απέναντι νήσον Γαύδον [όπου είχεν ξεχαστεί κοιμώμενος], ανέβησαν επάνω εις τα όρη και τα βουνά (στο νότιο μέρος της Κρήτης) διά να εύρωσιν κανέν σπήλαιον. Ευρέθη δε ο Χάρακας της Μεγάλης πέτρας εις το χωρίον Αζωγυρέα. Είχε πηγή με πόσιμο νερό. Στην αρχαιότητα ήταν τόπος ταφής, ενώ στις επαναστάσεις καταφύγιο των αμάχων.
Αλλοι από τους 99 ανέβηκαν λίγο ψηλότερα στο σπηλαιοβάραθρο Ζουρές, όπου και έμειναν προσευχόμενοι μέχρι που ετελεύτησαν.
Οι Αγιοι Πατέρες ευρισκόμενοι εις τα ως άνω σπήλαια του χωρίου Αζωγυρέα καθώς εζήτησαν του Θεού να αναπαυθώσιν όλοι μίαν ημέρα ούτω και εγένετο!
Ο Αγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, ο ενενηκοστός ένατος δηλαδή, είχεν φύγει και είχε πάει στο Γουβερνέτο τ? Ακρωτηρίου. Η παράδοση αναφέρει ότι ο κυνηγός τον πυροβόλησε και πέθανε, νομίζοντάς τον κυνήγι καθώς έσκυβε να φάει πρασινάδα. Τη στιγμή που ξεψυχούσε πέθαναν και οι σύντροφοί του 98 Πατέρες στον Αζωγυρέ!
Στα 1864 με πρωτοβουλία του Κωνσταντή Κριάρη κτίστηκε Μονή που, αν και καταστράφηκε στα 1866, ξαναχτίστηκε αργότερα.
Εδώ επίσης να σημειώσουμε πως ο παπά Γαβρίλης Παπαγρηγοράκης, εφημέριος εδώ μια ζωή, αφιέρωσε και την περιουσία του στη Μονή των Αγίων Πατέρων. Κι ακόμη πως δίπλα από το Μοναστήρι των Αγίων Πατέρων τ? Αζωγυρέ, κοντά στο ρυάκι, υπάρχει αειθαλής πλάτανος, μοναδικός σ? όλη την περιφέρεια. Οι πιστοί το αποδίδουν σε θαύμα των Αγίων Πατέρων, που εδώ κάθισαν να ξεκουραστούν όταν έφταναν -πρώτη φορά- στο ιστορικό αυτό μέρος!
Στον ιερό αυτό χώρο φτάσαμε από τον Καμπανό, το χωριό μας, πεζή, πρώτη φορά στις 6 τ? Οκτώβρη του 1939, με την αείμνηστη μητέρα μου, ξυπόλυτη εκείνη σ? όλη τη διαδρομή, λόγω τάματος.
Ξανάρθα πάλι εδώ, των Αγιώ Πατέρω, πολλές χρονιές στη χάρη των προσκυνητής και ποτέ δεν ξεχνώ μετά τη θεία λειτουργία τ? ανέβασμα ως το σπηλαιοβάραθρο στη Ζουρέ. Τις σιδερένιες σκάλες και τις κατηφόρες του σπηλαίου. Που τρυποπερνούσαμε στενάδες, ανηφόρες και ´γλίστρες´, με άγρυπνους βοηθούς μας τη χάρη των Αγιώ Πατέρω και τ? αμυδρό φως ενός κεριού, ώσπου να φθάσουμε στο τέλος της διαδρομής, να προσκυνήσουμε, στο Εικονοστάσι και να πιούμε νερό – ευλογία.
Η έξοδος από το σπήλαιο έχει τη δυσκολία της, θέλει την προσοχή της, γιατί ταυτόχρονα άλλοι κατεβαίνουν.
Ισως φέτος να υπάρχει κάποια τάξη, μιας και παρατηρείται το παρήγορο, ότι κάθε χρόνο αυξάνουν οι προσκυνητές του ιερού σπηλαίου στη Ζουρέ τ? Αζωγυρέ, παραμονή και κυριώνυμη ημέρα!
Με το ανέβασμα μας ως εδώ πάνω στον Πόρο της Ζουρές, το θέαμα είναι μοναδικό, συναρπαστικό, μαγευτικό.
Κάτω στα πόδια μας το χωριό Αζωγυρές με τις συνοικίες του, εδώ κι εκεί σκορπισμένες στα λιόφυτα. Στο βάθος και νοτιοδυτικά η αρχόντισσα του Λιβυκού, η πανέμορφη Παλαιόχωρα, με τη γαλάζια, την απέραντη θάλασσά της.
Ανατολικά και κάτω από το ύψωμα, στα ριζά του Χάρακα, κάτασπρο, πανίερο, το Μοναστήρι των Αγιώ – Πατέρω, με τόσο κόσμο μέσα κι έξω και στα δώματά του.
– Κατηφορίζουμε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. Φτάνουμε στην είσοδο της εκκλησίας, παίρνουμε κερί τ? ανάβουμε και προσκυνούμε κατευχαριστημένοι που και φέτος μας αξίωσεν ο Θεός κι η χάρη των Αγίων Πατέρων να ?ρθουμεν ως εδώ προσκυνητές. Κι όλοι εδώ, χωριανοί, πιστοί που ήρθαν από παντού, συνεορτάζουν. Συνεορτάζει μαζί μας και ο πολέμαρχος Κωνσταντής Κριγιάρης και πλάι και δίπλα του όλες οι γενιές της Επαρχίας.
– Είδαμε τις χαρούμενες προσωπογραφίες των στο εδώ ιστορικό Μουσείο, που αποτελεί τιμή στους ιδρυτές και πρωτεργάτες του, αλλά και χρέος ιερό προς τις ιερές Μορφές των Ηρώων που εδώ, δίπλ? από της Πίστης μας το τέμπλο, στεγάστηκαν.
– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας για μισόν αιώνα, ο εφησυχάζων Παππούς της Εκκλησίας μας Ειρηναίος, κάθε χρόνο εδώ στη χάρη των Αγίων Πατέρων, πάντα ηρχόνταν. Να τον έχει ο Θεός κι η χάρη των Αγίων καλά!
– Ο διάδοχός του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, θα ?ναι στο ιερό προσκύνημα τ? Αζωγυρέ και φέτος, για να μας καθοδηγήσει σωστά και να μας φωτίσει με τον ζωογόνο λόγο της αγάπης του Θεού.
– Ευχές και πολυχρονισμοί στον Σεβασμιώτατο Ιεράρχη μας, στους ιερείς μας, στους πιστούς πανηγυριώτες της χάρης των Αγίων Πατέρων και σ? όλο τον κόσμο, Χρόνια Πολλά!…
– Εδώ όμως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος. Αφήσαμε πίσω σοβαρές εκδόσεις, περιοδικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα. Γι? αυτά, την επόμενη βδομάδα, συν Θεώ.
Ως τότε γεια σας και… καλό φθινόπωρο! ­


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα