Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δονήσεις – μυστήριο

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τις δονήσεις που γίνονται αισθητές από την Τρίτη στην πόλη των Χανίων, αλλά και στην ενδοχώρα του Νομού.
Πολίτες βίωσαν και χθες το φαινόμενο, με τους σεισμογράφους να καταγράφουν τη δόνηση και τους ερευνητές να κάνουν λόγο για ανθρώπινο παράγοντα. Καμία στρατιωτική άσκηση δεν διεξάγεται στην περιοχή σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ενώ άγνοια δηλώνει η Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία έχει ενημερώσει αρμόδιους πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες από την πρώτη στιγμή.
Το ζητούμενο πάντως είναι να δοθεί επιτέλους μια σαφής εξήγηση από τους αρμοδίους, ώστε να ηρεμήσει ο κόσμος καθώς δεν είναι δυνατόν επί σχεδόν 48 ώρες να έχει αναστατωθεί μία ολόκληρη πόλη και κανείς αρμόδιος να μην είναι σε θέση να δώσει σαφείς εξηγήσεις
Από τη 1 έως τις 2 χθες το μεσημέρι το σεισμολογικό δίκτυο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, από τους σταθμούς που διαθέτει σε Χανιά, Κύθηρα και Πρινέ Ρεθύμνου, κατέγραψε τρεις νέες δονήσεις, οι οποίες έγιναν αισθητές στις ίδιες περιοχές με τις προχθεσινές, σύμφωνα με κατοίκους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τα ´Χανιώτικα νέα´ από την Κίσαμο, το Κοντομαρί, αλλά και τη Χαλέπα και το Ακρωτήρι. Παράλληλα, οι δονήσεις καταγράφτηκαν από δύο σεισμογράφους του Εθνικού Δικτύου σε Αντικύθηρα και Μήλο. Ωστόσο, δεν ήταν σεισμοί.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο οι χθεσινές δονήσεις όσο και οι προχθεσινοί θόρυβοι είχαν συγχρονισμένη απόσταση μεταξύ τους, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του Τ.Ε.Ι.

ΤΟ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ
Μιλώντας, χθες, στα ´Χ.Ν.´, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, καθηγητής Φίλιππος Βαλλιανάτος, είπε χαρακτηριστικά ότι και χθες το μεσημέρι, στο χρονικό διάστημα από τη 1 έως τις 2, «καταγράφτηκαν τρεις ίδιας μορφής διαταραχές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε σεισμική διέγερση. Η αιτιολογία τους δεν είναι γεωδυναμική. Εικάζουμε ότι η αιτιολογία τους είναι ανθρωπογενής. Η χρονική ακολουθία, που είναι ιδιαίτερα συγχρονισμένη, δείχνει ότι η διαδικασία αυτή έχει να κάνει με την ανθρώπινη παρέμβαση. Το τι ακριβώς είναι, είναι υπόθεση άλλων δομών της ελληνικής Πολιτείας, που μπορεί να έχουν πληροφόρηση από περισσότερες πηγές, να το απαντήσουν».
Ο κ. Βαλλιανάτος εξήγησε ότι όπως φαίνεται οι δονήσεις προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα. «Ο Εγκέλαδος είναι αθώος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι υπήρχε ισοχρονισμός των δονήσεων. Προχθές το βράδυ, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην 1η και τη 2η δόνηση ήταν ίδιο με το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην 3η και την 4η.
Το ίδιο έγινε και χθες. Δηλαδή από τις τρεις δονήσεις, η 1η με τη 2η και η 2η με την 3η έχουν περίπου ίδια χρονική απόσταση, γύρω στα επτάμισι λεπτά.

ΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ
Εξάλλου, ο ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, υπογράμμισε με τη σειρά του ότι οι δονήσεις δεν οφείλονται σε σεισμό ούτε υπάρχει κάποια δραστηριότητα στη Σαντορίνη που να δικαιολογεί τις δονήσεις. «Πολύ δύσκολο να είναι γεωφυσικό φαινόμενο», πρόσθεσε.
 
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σε διερεύνηση του φαινομένου θα προχωρήσει και το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο εκτιμά ότι θα έχει αναλυτικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Μιλώντας χθες στα ´Χ.Ν.´ ο γεωφυσικός, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Βαφείδης, ανέφερε ότι για την ερμηνεία του φαινομένου κρίσιμο στοιχείο αποτελεί ο εντοπισμός του ´επίκεντρου´ κατ? αντιστοιχία με την έρευνα των σεισμικών δονήσεων. Σύμφωνα πάντως με μία πρώτη εκτίμηση, ο κ. Βαφείδης είπε ότι δεν είναι πιθανό ένα μαχητικό αεροσκάφος, όταν ´σπάει´ το φράγμα του ήχου, να προκαλεί τέτοιο φαινόμενο. Σημείωσε μάλιστα ότι σε τέτοια περίπτωση θα είχαμε και άλλες ενδείξεις, όπως τον χαρακτηριστικό κρότο.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας, κ. Τάσο Κουρουπάκη, από το βράδυ της Τρίτης, τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ενημέρωσαν στρατιωτικές και πολιτικές Υπηρεσίες στην Αθήνα αναζητώντας εξήγηση για το γεγονός το οποίο ανησύχησε πολλούς πολίτες.
«Η Περιφέρεια έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, πιέσαμε προς κάθε κατεύθυνση για να αναζητήσουμε μια απάντηση, αλλά κανείς αρμόδιος δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής μια σοβαρή απάντηση», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Κουρουπάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «με βάση την πληροφόρηση που έχουμε δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο κάτι σίγουρο. Ούτε καθησυχαστικό ούτε ανησυχητικό».  

Τι λέει ο στρατός;
Από την πρώτη στιγμή που καταγράφτηκε το φαινόμενο τα ´Χ.Ν.´ απευθύνθηκαν σε στρατιωτικούς παράγοντες καθώς εύλογα σε πολλούς πολίτες γεννώνται υποψίες για στρατιωτική δραστηριότητα στην Αμερικανο-νατοϊκή Βάση της Σούδας.

Η 115 Π.Μ.
Σε χθεσινή επικοινωνία με την 115 Π.Μ. μάς ενημέρωσαν ότι προχθές το βράδυ δεν είχε γίνει καμία άσκηση, αλλά είχαν πραγματοποιηθεί νυχτερινές πτήσεις ρουτίνας, όπως αυτές που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνηθισμένης δραστηριότητας της Μονάδας, αλλά απέκλεισαν το ενδεχόμενο από τις πτήσεις αυτές να προέρχονταν οι δονήσεις.
Από την πλευρά του αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον οποίο επικοινώνησαν τα ´Χ.Ν.´, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να προέλθει μια τέτοια δόνηση σε σημεία του εδάφους από πτήσεις αεροπλάνων. Το φράγμα του ήχου είναι πάρα πολύ δυνατό. Ακούγεται σαν πολύ ισχυρή έκρηξη. Αλλά θα ακουστεί μία φορά. Τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από τα Χανιά με τέτοιες ταχύτητες που να ξεπερνούν το φράγμα του ήχου και αν το περάσουν, θα το περάσουν σε θαλάσσιες περιοχές που απέχουν τουλάχιστον εξήντα μίλια».

ΤΟ Γ.Ε.ΕΘ.Α.
Θέσαμε το θέμα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, με το Γραφείο Τύπου να ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία στρατιωτική άσκηση ούτε από ελληνικής πλευράς ούτε από το ΝΑΤΟ στην περιοχή». Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, κ. Μπούζος, σημείωσε επίσης στα ´Χ.Ν.´ ότι «δεν έγιναν βολές από το Ναυτικό ή το Πεδίο Βολής Κρήτης και η μόνη στρατιωτική δραστηριότητα ήταν μερικές νυχτερινές πτήσεις ρουτίνας το βράδυ της Τρίτης».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γ.Ε.ΕΘ.Α., το φαινόμενο είναι γεωλογικό καθώς, όπως υποστηρίζει το Γενικό Επιτελείο, δεν είναι δυνατόν να προκληθεί από πτήσεις μαχητικών ή ακόμη και από βολές τέτοιο φαινόμενο.
Αναφορικά με την αναζήτηση των αιτιών γι? αυτές τις δονήσεις το Γ.Ε.ΕΘ.Α. δήλωσε ότι δεν θα διεξαχθεί στρατιωτική έρευνα καθώς δεν είναι θέμα αρμοδιότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βάση της Σούδας από την οποία δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο. Στελέχη πάντως της Βάσης ανέφεραν σε συνομιλίες τους ότι δεν γίνεται κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα αυτές τις ημέρες.

Aνησυχία κατοίκων
Την ανησυχία τους στα ´Χ.Ν.´ εξέφρασαν οι περισσότεροι από όσους ρωτήθηκαν για την περίεργη βοή και το μικρό ταρακούνημα ως εξής:

Στέλιος Μπικάκης: «Σήμερα το μεσημέρι ένιωσε η γυναίκα μου το βουητό και φοβήθηκε. Εγώ προφανώς βρισκόμουν σε κίνηση με το αυτοκίνητο και δεν το κατάλαβα, αλλά προχθές το βράδυ ήταν και σε μένα αισθητή η βοή και μου είπαν και φίλοι μου ότι ερχόμενοι από Καστέλι για Κολυμπάρι το άκουσαν?».  

Νίκος Μαραγκουδάκης: «Αυτά τα φαινόμενα είναι θεϊκά. Ο Θεός οργίστηκε των ανθρώπων και θέλει να τους εξαφανίσει. Ο πλανήτης γη θα καταστραφεί τελείως».

Φωτεινή Μοτριού: «Δεν άκουσα και δεν ένιωσα σεισμό ή βοή σήμερα, αλλά χθες και προχθές, δύο μέρες συνέχεια, αισθάνθηκα κάτι για αρκετά δευτερόλεπτα. Ελπίζω να μην συμβεί πάλι».

Νίκος Τσουπάκης: «Βρισκόμουν στη θάλασσα στο Κουμ Καπί και άκουσα ένα βουητό ελαφρύ. Δεν φοβήθηκα, αλλά προβληματίστηκα».

Σταύρος Τσιλιγκάνος: «Χθες το βράδυ αισθάνθηκα τη βοή και έτριζαν τα τζάμια του σπιτιού μου στο κέντρο της πόλης. Φοβηθήκαμε λίγο, μα πέρασε. Σήμερα δεν κατάλαβα τίποτα?».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

5 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα