27.4 C
Chania
Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025

«Γελοιοποιεί την ελληνική ιστορία η Χρυσή Αυγή»

Διεθνή αντίκτυπο λαμβάνουν πλέον οι ενέργειες στελεχών της ´Χρυσής Αυγής´ καθώς η ρητορική μίσους και η έξαρση επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις για τη χώρα μας. Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο ιδρυτής της ΜΚΟ ´Armed for the Quill´ (Με όπλο την πένα), συγγραφέας και ιδρυτής της εφημερίδας ´Times´ του Οσλο, Χατέφ Μοχτάρ, σχολιάζει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τη δολοφονική επίθεση του Μπρέιβικ στη Νορβηγία και αναζητά ομοιότητες με την ελληνική ακροδεξιά. Παράλληλα καταγγέλλει τις βιαιότητες, ζητά να απαγορευτεί από το κοινοβούλιο η ρατσιστική ρητορική και τονίζει ότι «η Χρυσή Αυγή γελοιοποιεί την ελληνική ιστορία».

Το ακροδεξιό ´Κόμμα της Προόδου´ (FRP) ανέβασε το ποσοστό του στο 22,9% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009 στη Νορβηγία. Υπάρχουν ομοιότητες με τη ´Χρυσή Αυγή´;
Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές. Δεν είναι σωστό να πούμε ότι ταυτίζονται τα δύο αυτά κόμματα αλλά έχουν κοινές αντιλήψεις αναφορικά με τους μετανάστες. Και τα δύο κόμματα επιθυμούν την επιβολή αυστηρών πολιτικών για το μεταναστευτικό και μείωση του αριθμού εγκρίσεων για αιτήσεις πολιτικού ασύλου.
Το FRP όμως, δεν είναι ένα κόμμα που προωθεί τη βία όπως κάνουν μέλη της ´Χρυσής Αυγής´. Στη Νορβηγία οι πολιτικοί και τα μέλη των κομμάτων διώκονται αν κινηθούν εναντίον πολιτών, σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα με τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Ο ηγέτης της ´Χρυσής Αυγής´ ενθαρρύνει τα μέλη του στο ´κυνήγι´ μεταναστών. Αυτή η στάση δεν ταιριάζει με την Ελλάδα και την ελληνική φιλοξενία. Διαπιστώνω πως αντίθετα με τους ισχυρισμούς τους για το πολιτικό σύστημα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής απολαμβάνουν τα οφέλη και τα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών, όπως την ασυλία.

Η δολοφονική επίθεση του Αντερς Μπρέιβικ τον Ιούλιο του 2011 στο Οσλο, σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πώς ερμηνεύετε την ενέργεια αυτή; Αντανακλά ένα κοινωνικό πρόβλημα ρατσισμού και νεο-φασισμού στη Νορβηγία;

Στην κατάθεσή του ο Μπρέιβικ ομολόγησε και δήλωσε ότι σκοπός των επιθέσεών του ήταν να «σώσει τη Νορβηγία και την Δυτική Ευρώπη από Μουσουλμανική κατάληψη». Επίσης ήθελε να ´τιμωρήσει´ το Εργατικό Κόμμα επειδή «απογοήτευσε τη χώρα και τους Νορβηγούς». Κατηγορεί τους Εργατικούς ότι στρώνουν τον δρόμο για μια πολυ-πολιτισμική κοινωνία σε βάρος της εθνικής κουλτούρας, επιτρέποντας τη ´Μουσουλμανική εισβολή´. Για αυτά δολοφόνησε 77 ανθρώπους. Η δράση του επηρεάστηκε από ακραίες πολιτικές απόψεις ενώ χαρακτηρίστηκε και ως ένα άτομο με ψυχικές διαταραχές.

Στο ´μανιφέστο´ του ο μακελάρης του Οσλο ανέφερε μεταξύ άλλων και την ´Χρυσή Αυγή´ ως φίλα προσκείμενη οργάνωση στα ´πιστεύω´ του. Ερεύνησαν οι Νορβηγικές αρχές τις διασυνδέσεις του Μπρέιβικ με κόμματα και οργανώσεις στο εξωτερικό;

Ο Μπρέιβικ ισχυρίστηκε ότι διατηρούσε επαφές με μια σειρά οργανώσεων και κομμάτων όπως η Βρετανική EDL, ενώ έγινε μέλος της Νορβηγικής NDL. Λίγο πριν εξαπολύσει την επίθεσή του είχε αποστείλει ένα e-mail με 1.003 αποδέκτες, αναφέροντας ξενοφοβικές και ακροδεξιές απόψεις. Οι Βρετανοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Γενικότερα, η αστυνομία μετά την έρευνα που έκανε, τον χαρακτήρισε ως ακροδεξιό εξτρεμιστή.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σας ανησυχεί η άνοδος της ´Χρυσής Αυγής´ στην Ελλάδα και η βίαιη συμπεριφορά μελών της;

Ανησυχώ για τη ´Χρυσή Αυγή´, γιατί ξέρω πως όταν οι άνθρωποι υποφέρουν από την οικονομική κρίση και την ανεργία που πλήττει την Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένοι που δρουν οπορτουνιστικά όπως η ´Χρυσή Αυγή´. Στοχοποιούν τους μετανάστες και γενικότερα τους ξένους. Πάνω από όλα ανησυχώ για τη βία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Υπάρχουν μαρτυρίες για κακοποίηση μεταναστών, ακόμα και για δολοφονικές επιθέσεις. Δεν ανησυχώ πάντως για την πορεία αυτού του κόμματος. Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι πολιτισμένοι και αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική κρίση ήρθε ως αποτέλεσμα διεθνών και εθνικών εξελίξεων. Της παγκόσμιας κρίσης αλλά και της κατασπατάλησης χρήματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Διακρίνω όμως ομοιότητες με την περίπτωση του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930. Τότε, ο Χίτλερ απέκτησε δύναμη απευθυνόμενος στους ανέργους, τάζοντας δουλειά και καλύτερη ζωή. Κατά τη γνώμη μου ο ηγέτης και τα μέλη της ´Χρυσής Αυγής´ με νεοναζιστικές αντιλήψεις και βίαιες συμπεριφορές κατά μεταναστών, θα έπρεπε να διωχθούν από το κοινοβούλιο.
Κατά τη γνώμη μου, η ´Χρυσή Αυγή´ γελοιοποιεί την ελληνική ιστορία την οποία δηλώνει πως σέβεται. Δεν δείχνει κανέναν σεβασμό στις δημοκρατικές Αρχές των Ελλήνων. Καταγγέλουν τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό αλλά αποτελούν μέρος του. Απολαμβάνουν προνόμια όπως είπα και πριν.
Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό κόμμα, δεδομένου ότι προωθεί τη βία, τις επιθέσεις κατά μεταναστών και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Μιλούν για τοποθέτηση ναρκοπεδίων γύρω από τα σύνορα και ζητούν να πυροβολούνται όσοι επιχειρήσουν να μπουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια.

Ως υπέρμαχος της Ελευθερίας του Λόγου, θεωρείται ότι η ´Χρυσή Αυγή´ έχει δικαίωμα να μιλά ανοιχτά για τα πιστεύω της; Αν τεθεί εκτός νόμου, θα είναι μια πράξη ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης;

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα και πάντοτε θα υπάρχουν άτομα που θα αντιπαθούν κάποιους συνανθρώπους τους. Αλλά αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί βία, να ενθαρρύνει την κακοποίηση ή τον φόνο. Κάθε πολίτης πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να συμμορφώνεται με τους νόμους. Αν το κάνουν αυτό λοιπόν, δεν πρέπει να τεθούν εκτός νόμου. Θα πρέπει να παρακολουθούνται οι πράξεις τους. Τα μέλη της ´Χρυσής Αυγής´ με βίαιη και επιθετική συμπεριφορά, αυτοί με τις νεοναζιστικές αντιλήψεις που κυνηγούν τους μετανάστες, θα πρέπει να διωχθούν από το κοινοβούλιο. Η ´Χρυσή Αυγή´… φλερτάρει με μια παράνομη ρητορική τώρα τελευταία. Βουλευτές και μέλη της ισχυρίζονται ότι διαφέρουν από τα υπόλοιπα κόμματα και έχουν δίκιο! Καθώς δεν είναι μέλη ενός κόμματος. Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν μια εγκληματική οργάνωση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια του ηγέτη τους, Νίκου Μιχαλολιάκου σε ένα λόγο που εκφώνησε στις 25 Αυγούστου: «Αν το επιθυμούν, μπορούμε να φύγουμε από τη Βουλή και να βγούμε στο Δρόμο. Εκεί θα δουν τι είναι η ´Χρυσή Αυγή´ και θα μάθουν τι σημαίνει μάχη, αγώνας». Το κοινό από κάτω φώναζε: «Αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή», σε μετάφραση του γερμανικού ´Blut und Ehre´, μότο του ναζιστικού κόμματος. Αναμμένες δάδες, «σηκώστε τις σημαίες ψηλά», όλα παραπομπές στο ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας. Ανοιχτό κάλεσμα στη βία και στη σύγκρουση. Μια οργάνωση με τέτοιους δεσμούς με το νεο-ναζισμό, τη βία και τις επιθέσεις κατά μεταναστών, δημοσιογράφων και αντιρατσιστικών εκδηλώσεων, δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμο δημοκρατικό κόμμα κατά τη γνώμη μου.

Πως εξηγείται το γεγονός ότι σε μια χώρα που υπέφερε τόσα πολλά από τον ναζισμό στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχουν σήμερα πολίτες που στηρίζουν ένα κόμμα που ασπάζεται αντιλήψεις του Χίτλερ;

Δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα, αλλά σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται σαν κάποιοι Ελληνες να ξεχνούν την πρόσφατη ιστορία τους. Υπάρχει μια νέα γεννιά που δεν έζησαν τα δεινά του ναζισμού.
Πιστεύω πως η οικονομική κρίση οδήγησε πολούς Ελληνες στην απόγνωση και η ´Χρυσή Αυγή´ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση. Μια μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι να δίνουν φαγητό σε φτωχές οικογένειες, και να συνοδεύουν ηλικιωμένες σε μηχανήματα ανάληψης. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο κ. Μιχαλολιάκος και τα μέλη του κόμματός του, θα έπρεπε να ντρέπονται για όσους προωθούν νεοναζιστικές ιδέες τη στιγμή που η Ελλάδα υπέφερε τόσα πολλά στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ζουν ακόμη άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα αυτά. Ηλικιωμένοι θύματα του ναζισμού.

Συνεπώς η οικονομική κρίση ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;
 
Η κρίση δίνει ´πολεμοφόδια´ στα εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης, ώστε να αποκτήσουν πολιτική δύναμη και επιρροή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Πρέπει να προάγουμε τις ουμανιστικές ιδέες μας και όχι τα εγκλήματα και το μίσος.
Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία περικόπτουν τις κρατικές δαπάνες κατά 11,9 δισ. ευρώ την επερχόμενη διετία. Αυτό το πακέτο μέτρων παρουσιάζεται στην τρόικα, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση των 31 δισ. ευρώ για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Τους τελευταίους δύο μήνες, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες διαδικασίες. Από τη μια η πολιτική διάσταση, με τους εκπροσώπους της τρόικας να υποδεικνύουν περικοπές, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη η κωμικοτραγική διάσταση της πολιτικής σκηνής, με συναντήσεις των κυβερνητικών εταίρων, ´κόκκινες γραμμές´ οι οποίες διαγράφονται την επόμενη μέρα, και ένα ´προσωπείο´ διαπραγμάτευσης ενώ είναι εμφανές πως τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί εξαρχής.
Πιστεύω ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, έριξε αλάτι στην πληγή δηλώνοντας ότι αυτό θα είναι το «τελευταίο πακέτο μέτρων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα