30.3 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Αγρότες σε απόγνωση

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη «δραματική μείωση του εισοδήματός τους, τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα και τα δυσβάσταχτα χαράτσια» πραγματοποίησαν χθες το πρωί, έξω από την Εφορία Χανίων, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Αρμένων, Γαβαλοχωρίου, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων και της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.
Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα σε Αγροτικούς Συλλόγους και αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά και να στηρίξουν τη γενική απεργία των εργαζομένων την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
Τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκαν με την έφορο Χανίων και ζήτησαν λύσεις για φορολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η μείωση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στα γεωργικά προϊόντα, η επιστροφή του φόρου πετρελαίου κίνησης, τα ´χαράτσια´ που φτάνουν στην Εφορία και παρακρατούνται ποσά από τις ενισχύσεις που παίρνουν οι αγρότες.
Οπως ανέφερε το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, κ. Γιώργος Πατεράκης, «η κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος των περιοχών που ζούμε είναι τραγική, διότι συνεχώς επιδεινώνεται με γρήγορους και δραματικούς ρυθμούς. Εκτός από την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του πενιχρού εισοδήματός μας από τα νέα μέτρα, η κατάσταση που βιώνουμε όσον αφορά τα θέματα Υγείας και Παιδείας είναι απερίγραπτη. Το τι τραβάει ο κόσμος στην ύπαιθρο για να ´γράψει´ φάρμακα είναι το κάτι άλλο… Σχεδόν μεροκάματο πρέπει να χάσεις για να μπορέσεις να εξυπηρετηθείς. Οι γιατροί προσπαθούν, αλλά δεν φτάνει αυτό από μόνο του. Επειτα η κακή κατάσταση των σχολικών κτηρίων για τα παιδιά της υπαίθρου, η υποστελέχωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η έλλειψη χρημάτων για να στείλουν οι γονείς τα παιδιά τους στα φροντιστήρια είναι προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται».
Σχετικά με τη νέα ελαιοκομική περίοδο ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι φέτος αναμένεται αυξημένη ελαιοπαραγωγή, δεν ξέρουμε αν θα αυξηθούν και οι τιμές. Αυτό ελπίζουμε. Ομως όσο και να αυξηθεί το λάδι, είναι τόσα τα χαράτσια και οι επιβαρύνσεις της αγροτικής οικογένειας τα δύο τελευταία χρόνια που δεν καλύπτουν ούτε μέρος από τα έξοδά μας. Επειτα υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των αγροτικών εφοδίων και μάλιστα μας ζητάνε να πληρώνουμε τοις μετρητοίς. Με αυτή την κατάσταση όσοι νέοι επιστρέφουν στα χωριά λόγω κρίσης, γρήγορα διαπιστώνουν ότι η ζωή στο χωριό είναι το ίδιο δύσκολη όπως στην πολιτεία, δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά που να βελτιώνει τη ζωή τους, διότι γρήγορα έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγρότης και καταλαβαίνουν ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει, παρά μόνο αυτός του αγώνα για να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη πολιτική».

 ΑΓΡοτικοσ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ
«Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αύξηση του κόστους παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, που όμως η λαϊκή κατανάλωση τα αγοράζει πανάκριβα, αφού οι έμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος όλων μας, πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της παραγωγής, ζημιές που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί. Οι εξευτελιστικές τιμές στα εσπεριδοειδή, το λάδι και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τη στιγμή που οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέβει στα ύψη, στα πρώιμα κηπευτικά οι αγρότες δεν μπορούν να φυτέψουν».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
«Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κτηνοτρόφους του Ν. Χανίων, γιατί, παρότι εισάγουμε ζωοκομικά προϊόντα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, τη στιγμή που μπορούμε να τα παράγουμε, όχι μόνο δεν αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, αλλά καταρρέει», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων.  Και προσθέτει: «Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης, για ακόμα μια χρονιά, μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Η παραγωγή στο γάλα έχει μειωθεί, λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται ίσα – ίσα για να ζήσουν. Μερικοί κτηνοτρόφοι πουλάμε τα κοπάδια μας για ένα κομμάτι ψωμί, αφού δεν μπορούμε να επιβιώσουμε».

Η ΠΑΣΥ
«Ενώ το εισόδημά μας μειώνεται από τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, αντίθετα καλούμαστε να πληρώσουμε δυσβάσταχτα χαράτσια για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ώστε να βγει από την κρίση της εξαθλιώνοντάς μας και ξεκληρίζοντάς μας. Το χτύπημα εναντίον μας είναι σε όλες τις πλευρές της ζωής μας με αποκορύφωμα την ίδια μας τη ζωή με την κατάντια της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης που θέλουν να την πληρώνουμε και αυτή από το εξανεμισμένο εισόδημά μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα