Σοβαρά προβλήματα σε πολλές κοινωνικές δομές, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Ημέρας Ασθενών Νόσου Αλτσχάιμερ Χανίων, έχουν προκαλέσει οι σημαντικές περικοπές πόρων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο Κέντρο -το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα και το μοναδικό που υπάρχει σήμερα στην Κρήτη- οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες, ενώ χρέη υπάρχουν και σε ό,τι αφορά την καταβολή των ενοικίων, αλλά και την πληρωμή των προμηθευτών.
Την ίδια ώρα, ο στόχος για τη δημιουργία Κινητής Μονάδας που θα εξυπηρετεί ασθενείς, οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μεταβούν στον χώρο του Κέντρου, παραμένει στα χαρτιά, παρά το γεγονός ότι η σχετική δράση έχει ήδη εγκριθεί και υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ!
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Ημέρας Ασθενών Νόσου Αλτσχάιμερ Χανίων βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα ´Χ.Ν.´ επισκέφθηκαν το Κέντρο, όπου μίλησαν με τη διοικητικά υπεύθυνη Μαρία Πρα αναφορικά με τις παροχές, το έργο, αλλά και τις δυσλειτουργίες εξαιτίας των οικονομικών περικοπών.
«Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Είμαστε έξι μήνες απλήρωτοι, χρωστάμε τα ενοίκια πέντε μηνών, όλοι μας οι προμηθευτές είναι και αυτοί απλήρωτοι», επεσήμανε η κα Πρα και πρόσθεσε: «Είχαν πει ότι εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας θα περικοπούν οι δαπάνες για την Ψυχική Υγεία κατά 50%. Εμείς είχαμε να πάρουμε χρήματα από τον Ιούνιο και τώρα μας ήρθε μια έγκριση χρημάτων, ύψους 25.000 ευρώ, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το ΙΚΑ, καλά – καλά, του διαστήματος Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Προσπαθούμε συλλογικά, όλες οι Μονάδες, για την αύξηση της χρηματοδότησης. Το τι θα γίνει όμως δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε».
Αναφερόμενη στον στόχο της λειτουργίας Κινητής Μονάδας, η κα Πρα υπογράμμισε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «να εξυπηρετήσουμε ασθενείς, που είτε δεν θέλουν να έρθουν στο Κέντρο είτε έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και έχουν περάσει σε επόμενα στάδια, οπότε η μετακίνηση είναι δύσκολη και χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι. Έγινε ένα ξεκίνημα από το Υπουργείο για τη δημιουργία ενός προγράμματος ολοκληρωμένης κοινωνικής φροντίδας, στο οποίο όλες οι δομές μπορούσαν να ζητήσουν να γίνει μία περαιτέρω δράση, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, μάλλον λόγω της γενικότερης κατάστασης, υπάρχει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αν και έχουμε ήδη πάρει την έγκριση για να λειτουργήσουμε αυτή τη Μονάδα».
Η κα Πρα υπενθύμισε ότι «το Κέντρο εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 20 – 22 ασθενείς, οι οποίοι παρακολουθούν ομαδικά ή ατομικά προγράμματα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Ο μέσος χρόνος παραμονής στο ημερήσιο πρόγραμμα είναι γύρω στον ένα χρόνο. Επίσης, υπάρχουν και 12 – 15 εξωτερικοί ασθενείς, οι οποίοι έρχονται μία με δύο φορές την εβδομάδα και παρακολουθούν ατομικές συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει».
Σημειώνεται ότι στο Κέντρο εργάζονται 12 άτομα. Τη θέση του γιατρού καλύπτει εθελοντικά η κα Μαίρη Τζανακάκη – Μελισσάρη.
Αναφερόμενη, τέλος, στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί συγγενείς ασθενών να αποτανθούν στο Κέντρο για να ζητήσουν βοήθεια, η κα Πρα τόνισε ότι «κάποιοι έρχονται διστακτικά, κάποιοι δεν θέλουν να φέρουν τον ασθενή τους εδώ, γιατί φοβούνται μην τους δει ο κόσμος και σίγουρα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που αφορούν κυρίως πιο απομακρυσμένες περιοχές, που άνθρωποι δεν θέλουν καν να παρουσιάσουν τους ασθενείς τους. Ντρέπονται πάρα πολύ. Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν φταίνε οι ασθενείς γι´ αυτό που τους συμβαίνει. Νομίζουν ότι ´τρελάθηκε´, ότι ´δεν είναι στα καλά του´ και κρύβουν τα περιστατικά. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, με την ενημέρωση που γίνεται υπάρχει μια καλύτερη αντιμετώπιση», κατέληξε η κα Πρα.
Η νόσος
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μνήμης, της σκέψης και την αλλαγή της συμπεριφοράς και είναι η πιο κοινή μορφή ασθένειας με άνοια. Από τη νόσο αυτή πάσχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Η νόσος εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες από 40 έως 50 ετών. Άλλα αίτια μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, η τοξικότητα από φάρμακα κ.λπ. Συχνά αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα.
Συμπτώματα
• Απώλεια πρόσφατης μνήμης. Συστηματικά ξεχνά πρόσωπα, ονόματα κ.λπ.
• Δυσκολίες στην εκτέλεση γνωστών δραστηριοτήτων. Δυσκολεύεται να μαγειρέψει, να ψωνίσει, να τηλεφωνήσει.
• Γλωσσικά προβλήματα. Δεν βρίσκει κοινές λέξεις και εκφράσεις.
• Αδυναμία προσανατολισμού στον χώρο και τον χρόνο. Μπορεί να χαθεί στον δρόμο για το σπίτι, δεν θυμάται το τρέχον έτος κ.λπ.
• Ελαττωμένη ή κακή κρίση. Φοράει τα ρούχα λάθος κ.λπ.
• Αφηρημένη σκέψη. Δεν αναγνωρίζει γράμματα, αριθμούς.
• Παρεκτόπιση αντικειμένων. Βάζει αντικείμενα σε λάθος θέση.
• Αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά. Επιθετικότητα, καχυποψία, ευμετάβλητη συμπεριφορά.
• Απώλεια πρωτοβουλίας. Αδιαφορία και παθητικότητα.
• Κινητικές διαταραχές. Υπερδιέγερση, αστάθεια, δυσκαμψία.
Αντιμετώπιση
Όταν παρατηρηθούν τα προαναφερόμενα συμπτώματα είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό καθώς μόνον ένας γιατρός μπορεί να κάνει την κατάλληλη διάγνωση για την κατάσταση ενός ατόμου και συχνά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα. Συζητήστε τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει και τις ανησυχίες σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν νευρολόγο για επιπλέον εξετάσεις.