Πάνω από 200 υποθέσεις που επρόκειτο να εκδικαστούν χθες στα δικαστήρια των Χανίων αναβλήθηκαν καθώς οι δικαστές και σε τοπικό επίπεδο πραγματοποιούν, από την περασμένη Δευτέρα, στάσεις εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων, εκτός των επειγουσών.
Παράλληλα με τους δικαστές αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι εισαγγελείς, οι οποίοι σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ενωσης Εισαγγελέων αποφάσισαν και αυτοί διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών Δικαστηρίων -τις ίδιες ώρες- μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό δεν θα υποβάλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα Δικαστικά Συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις.
Δικαστές και εισαγγελείς διαμαρτύρονται για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές στους μισθούς τους και καταγγέλλουν την επιχειρούμενη υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρης Ποντικάκης, επεσήμανε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ότι χθες το πρωί «τα δικαστήρια λειτούργησαν από τις 9 έως τις 10. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο έγιναν περίπου 30 υποθέσεις και οι υπόλοιπες 70 αναβλήθηκαν. Στο Πολιτικό Εφετείο αναβλήθηκαν και οι 131 υποθέσεις καθώς η συνεδρίασή του ξεκινά στις 10 το πρωί, ενώ στο Ειρηνοδικείο από τις 40 περίπου υποθέσεις δεν εκδικάστηκε καμία».
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις, ο κ. Ποντικάκης απάντησε ότι «ο κάθε κλάδος αντιστέκεται, διότι, πράγματι, αν περικόψουν ακόμη 23% στους δικαστές, οι μισθοί που θα παίρνουν δεν θα ανταποκρίνονται καθόλου στον θεσμό του δικαστή που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, αλλά και δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων πρόσθεσε, ακόμη, πως «είναι γνωστό ότι οι δικαστές βγάζουν το 70% της εργασίας στα σπίτια τους, δηλαδή παίρνουν δικογραφίες και δουλεύουν στα σπίτια τους χειμώνα, καλοκαίρι. Τις γιορτές και το καλοκαίρι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια. Οι δικαστές δεν παίρνουν, αλλά παίρνουν δικογραφίες στα σπίτια τους και βγάζουν υποθέσεις. Αυτό δεν το ´λέει´ πουθενά ο οργανισμός των Δικαστηρίων -δηλαδή ότι πρέπει να δουλεύουν στο σπίτι- αλλά δεν υπάρχει η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για να δουλεύουν στα δικαστήρια. Για παράδειγμα, αν πάτε στην Κύπρο θα δείτε ότι ο κάθε δικαστής έχει το γραφείο του και το ακροατήριό του και δουλεύει εκεί. Εδώ σε ένα γραφείο στεγάζονται δεκαπέντε πρωτοδίκες και επόμενο είναι να μην μπορούν εκεί μέσα να δουλέψουν και να βγάλουν αποφάσεις».
Αναβλήθηκαν 200 υποθέσεις
