Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρώτο βραβείο στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Το πρώτο βραβείο σε διεθνές συνέδριο στο Μεξικό πέτυχε μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία για ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που παρουσιάστηκε από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Φίλη.
Συγγραφείς της εργασίας είναι οι καθηγητές Ευάγγελος Γρηγορούδης, Βασίλης Κουικόγλου και Γιάννης Φίλης.
Το συνέδριο διεξήχθη στις 24 – 27 Ιουνίου, αλλά χθες ανακοινώθηκε ότι η συγκεκριμένη εργασία έλαβε το πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ερευνας του Συνεδρίου.
Το βραβείο υπογράφουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας M. Jamshidi και ο πατέρας της λεγόμενης ασαφούς λογικής και διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, L. Zadeh.
Το θέμα του διεθνούς συνεδρίου ήταν:  World Automation Congress και ο τίτλος της εργασίας: A System-of-Systems Approach for Improving Healthcare Systems. Το αντικείμενό της είναι η μαθηματική περιγραφή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλα του τα στάδια, από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια περίθαλψη και οι συνέπειές τους στη μακροβιότητα και την ευημερία του πληθυσμού. Επί πλέον διατυπώνεται μαθηματικά η διαδικασία λήψης απόφασης για το μέγεθος και την επί μέρους κατανομή εθνικών πόρων ώστε να μεγιστοποιηθεί η μακροβιότητα του πληθυσμού, στον βαθμό που αυτή εξαρτάται από την εθνική πολιτική υγείας.  Οπως μας είπε ο κ. Φίλης, η εργασία προϋποθέτει ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι για τη συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων δημόσιας Υγείας (Νοσοκομείων, μηχανημάτων, πληρωμή γιατρών, νοσοκόμων) και ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για προσλήψεις ώστε να καλυφθούν θέσεις που έχουν μείνει κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων, όπως επίσης για τον εκσυχρονισμό του εξοπλισμού.
Στο ερώτημα, αν οι προτάσεις που διατυπώνονται στην εργασία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα των… περικοπών, ο κ. Φίλης απάντησε μεταξύ άλλων ότι «στη χώρα μας τα πράγματα είναι δύσκολα για τους προφανείς λόγους. Από την άλλη είναι δυστύχημα το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας, τα πρώτα πράγματα στα οποία κάνουν περικοπές όταν έρχεται μια δύσκολη εποχή όπως η σημερινή, είναι η Υγεία και η Παιδεία. Νομίζω ότι είναι άστοχες αυτές οι πολιτικές. Θα πρεπει να βρουν άλλους τρόπους και όχι να περικόπτονται τα δύο πλέον ουσιώδη πράγματα της κοινωνίας μας. Δηλαδή η Παιδεία η οποία είναι αυτή που παράγει επιστήμονες, γιατρούς, μηχανικούς, δασκάλους, γεωπόνους: όλους αυτούς που στηρίζουν την κοινωνία και η Υγεία διότι πληθυσμός χωρίς καλή Υγεία δεν μπορεί να προοδεύσει.   Αυτές οι προτάσεις δεν θα έλεγα ότι είναι εντελώς ανεφάρμοστες στην Ελλάδα. Μπορεί κανείς να πάρει αποφάσεις με περιορισμένους πόρους. Ακόμη και με δέκα ευρώ μπορείς να πάρεις αποφάσεις. Αλλά αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εκείνες που θα οδηγήσουν στην ευημερία και τη μακροζωία του λαού».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα