30.3 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Το Πολεμικό Μουσείο

» Οπως έχω ξαναγράψει, στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου, στους παλαιούς στρατώνες, έχει από αρκετό χρονικό διάστημα τοποθετηθεί μεταλλική μόνιμη πινακίδα σε ελληνικά και αγγλικά που πληροφορεί ότι το Μουσείο παραμένει ´ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ´ κλειστό λόγω ανακαίνισης. Δεν ήταν ανάγκη να υπάρχει αυτή η πινακίδα, αν δεν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας του, γιατί αποτελεί ντροπή και προσβολή για τη νοημοσύνη μας. Μοιάζει με τις πρόχειρες πινακίδες που τοποθετούν στις τζαμαρίες τους κάποιοι ταλαίπωροι επιχειρηματίες που δεν άντεξαν την οικονομική κρίση και έκλεισαν το μαγαζί δικαιολογώντας έτσι αυτό το οριστικό κλείσιμο.
Εξ αρχής δεν πήγε καλά αυτό το Μουσείο και ήταν νομίζω λάθος να ενταχθεί ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Ελλάδος. Επρεπε να αποτελέσει τη βάση για ένα Ιστορικό – Πολεμικό Μουσείο τοπικό. Αλλά και ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος με μικρά δωμάτια και στενούς διαδρόμους.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο απαράδεκτο. Εχουν φτιαχτεί κάποιες προτομές Κρητικών αγωνιστών, δεν γνωρίζω από τι υλικό, μάλλον χαλκό, αν μέτρησα καλά επτά ή οκτώ και που είναι? κρυμμένες πίσω από τα δέντρα και άλλα φυτά χωρίς κανείς να τις βλέπει, χωρίς καμιά τιμητική θέση, αλλά μάλλον προσβλητική.
Δεν γνωρίζω ποιους αγωνιστές αφορούν, παρά μόνο την προτομή δίπλα στην καγκελόπορτα που αφορά τον Αναγνώστη Σκαλίδη. Δεν υπάρχουν πάρκα και κήποι για να έχουν μια τιμητική θέση και όχι να είναι πεταμένες εκεί;
Αντίθετα στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο πλησίον της πόλης χωριό Χρωμοναστήρι, τον Ιανουάριο του 2010 από την περιοχή καταγόμενος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Παραγιουδάκης, ξεκίνησε την οργάνωση Στρατιωτικού Μουσείου αγώνων που φτιάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ και εγκαινιάστηκε την 21η Μαΐου 2010!
Στο θαυμαστό αυτό Μουσείο, το οποίο παραμένει συνέχεια ανοικτό με εισιτήριο 1,50 ευρώ, πραγματοποιούνται και αρκετές εκδηλώσεις ιστορικού, αλλά και πολιτιστικού περιεχομένου. Σε ένα θαυμάσιο αναστηλωμένο κτήριο υπάρχουν πέντε αίθουσες κύριες με χώρους για περιοδικές εκθέσεις όπως οι πρόσφατες για τον Μακεδονικό Αγώνα και άλλη για την εποποιία του 1940 – 41. Στα εκθέματα βλέπουμε στολές, μακέτες από το Αρκάδι και άλλα μνημεία και κτίσματα βενετσιάνικα κ.λπ.
Σε προθήκες κειμήλια από όλες τις ιστορικές περιόδους από την επανάσταση του 1821 μέχρι την Εθνική Αντίσταση κατά την κατοχή, τις ειρηνευτικές αποστολές κ.λπ. Υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο. Τα μόνα αρχιτεκτονικά στοιχεία που διατηρούνται είναι το χαμάμ και η κουζίνα των Ενετών ιδιοκτητών. Αυτό λειτουργεί με στρατιωτικό προσωπικό.
Μπράβο στους Ρεθυμνιώτες και κρίμα για εμάς. Ας βρεθούν, έστω και τώρα, κάποιοι που να ενδιαφερθούν, αφού αποδεσμευτεί αυτό το Μουσείο από το κεντρικό Πολεμικό Μουσείο που μας έχει σε μειονεκτική θέση τους Χανιώτες.          
                         Α.ΠΛΥΜ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα