ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ στο Λιβυκό εντός του 2014 προβλέπουν οι εκτιμήσεις των ειδικών, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ανάθεσης σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης σε νορβηγική εταιρεία.
ΧΟΡΟΣ δισεκατομμυρίων στήνεται νότια του νησιού, με την Περιφέρεια να προσδοκά ένα ποσό που αναμφίβολα θα φέρει την Κρήτη σε νέα τροχιά ανάπτυξης.
Η ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ των ερευνών και της εξόρυξης των κοιτασμάτων -αν αποδειχθούν οι εκτιμήσεις που μιλάνε για τεράστια αποθέματα- θα δώσει άμεσα πνοή στην τοπική κοινωνία. Σύγχρονες υποδομές και νέες θέσεις εργασίας θα αλλάξουν την εικόνα της νότιας Κρήτης.
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ όμως για τους αρμόδιους. Να ´ζυγίσουν´ την ανάπτυξη με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Ιδιαίτερα η νότια Κρήτη είναι μια ευαίσθητη περιοχή, που διατηρεί -σε μεγάλο βαθμό- μια διαχρονική άγρια ομορφιά και την παραδοσιακή γραφικότητα.
ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΓΑΥΔΟΣ, αλλά και η Γαυδοπούλα, η οποία άλλωστε είχε… φλερτάρει τα περασμένα χρόνια με ιδέες περί ισοπέδωσής της και εγκατάστασης μονάδων φορτοεκφόρτωσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ήδη ο σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να προστατευτεί και το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο του νησιού, ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με… τερατώδεις εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε περιοχές χωρίς καν να ληφθεί η γνώμη των κατοίκων τους.
ΚΑΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ για τα… πετροδόλαρα, αλλά μη χαθεί το μέτρο. Γιατί μάλλον κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να παραγγέλνουν κελεμπίες και να ονειρεύονται… καμήλες σταθμευμένες στην πλατεία της Αγοράς. Βέβαια το θέαμα αυτό είναι γνώριμο στους παλαιότερους, με τον Τσέρκο, τον ´ενοχλητικό ντουμπανιστή´ που περιέγραφε ο αείμνηστος συνεργάτης των ´Χ.Ν.´ Μιχάλης Γρηγοράκης στο βιβλίο του με τις Χανιώτικες φυσιογνωμίες.
ΣΤΟΛΙΖΕ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΑ του ο Τσέρκος και τραγούδαγε: «Στσ’ Αφροδίτης τον μπαξέ φύτεψα μια βιόλα, μα δεν μου την επότιζαν κι εμαράθη κιόλας. Γκελ Καμήλα μου γκελ…». Καλές λοιπόν οι βιόλες, αλλά να μην ξεχνάνε κάποιοι και το πότισμα…
Π.ΠΕΡ.