Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΨΗΓΜΑΤΑ

Τα μηνύματα στήριξης της χώρας μας από Μέρκελ και Ολάντ, που άλλωστε περίμενε πως και πως ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήρθαν… με χαμόγελα και χειραψίες, αλλά και προτροπές για τήρηση των συμφωνηθέντων, στις επαφές του σε Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα.
Αν και στην πρώτη περίπτωση, το κλίμα ήταν λίγο ψυχρό συγκριτικά με την πιο θερμή ατμόσφαιρα του Παρισιού, οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλλου Προέδρου ήταν ευθυγραμμισμένες υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με παράλληλες παραινέσεις για τήρηση των δεσμεύσεων.
Η αισιοδοξία για αναστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας μας, επέστρεψε στην κυβέρνηση, παρά την εμμονή του κ. Σόιμπλε, του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, να μην δοθεί διετής επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Ολα αυτά ενόψει της  άφιξης   της τρόικας στην Αθήνα, και της έναρξης ενός  κρίσιμου τεστ για την ελληνική οικονομία, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι τα μηνύματα που φθάνουν από τους δανειστές μας είναι ότι οι αποφάσεις για οποιαδήποτε ελάφρυνση θα ληφθούν μετά το πόρισμα των ελεγκτών, το οικονομικό επιτελείο παλεύει για τη θετική αξιολόγηση και ετοιμάζεται για επώδυνες περικοπές, ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Προσπάθεια γίνεται για  να κλείσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ μέχρι την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, στην άτυπη σύνοδο, θα παρουσιαστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σφυγμομετρώντας τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων.
Στην επίσημη σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ του δανείου και 10 μέρες αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης.
Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, το πακέτο των μέτρων θα έχει έλθει προς ψήφιση στην Βουλή.
Η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές, είναι ένα ερωτηματικό. Παρατράγουδα… σίγουρα δεν μπορούν να αποκλειστούν. Και αυτό, απ´ ότι φαίνεται, τρέχουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να προλάβουν. Κοντός ψαλμός…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα