Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύο χρόνια έψαχναν τον Θεοφίλου

Επί δύο χρόνια αναζητούσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον 30χρονο Αναστάσιο Θεοφίλου, ο οποίος συνελήφθη ως ένας εκ των δραστών της ένοπλης αιματηρής ληστείας στην ALPHA BANK στη Νάουσα της Πάρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ Χρήστου Μανούρα, ο Α. Θεοφίλου είχε εντοπισθεί από τον Νοέμβριο του 2010 στην ομάδα ατόμων, τα οποία, μετά έναν μήνα, συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Τότε δεν είχε αναγνωρισθεί, αλλά από την έρευνα προέκυπτε ως άτομο που, κυρίως, είχε τον τομέα αντιπαρακολούθησης των μελών της οργάνωσης και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προσπαθούσε να εξακριβώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Δεν τα κατάφερε, παρά μόνο μετά τη ληστεία στην Πάρο, κατά την οποία προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία, οπτικού και γενετικού υλικού.

´ΚΛΕΙΔΙ´ ΤΟ DNA
Μετά τη ληστεία στην Πάρο και τη δολοφονία του Δημήτρη Μίχα, 53 χρονων, ο οποίος προσπάθησε να αναχαιτίσει τους δράστες κατά τη διαφυγή τους, οι Αστυνομικές Αρχές είχαν στα χέρια τους το καπέλο του Θεοφίλου με γενετικό υλικό, αλλά και φωτογραφίες από το βίντεο της κάμερας ασφαλείας της Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κ. Μανούρας, ο Θεοφίλου, που είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δεν εργαζόταν αλλά έμενε κυρίως στην Αθήνα. Είχε εντοπισθεί κατά τη σύλληψη μελών τρομοκρατικής οργάνωσης στο Αγρίνιο και μετά τη ληστεία της Πάρου κινήθηκε μεταξύ Αθηνών και Λαμίας, στην οποία συμμετείχε σε προετοιμασία ληστείας Τράπεζας. Μάλιστα με ειδική βιντεοκάμερα που είχε προσαρμοσθεί σε σέλα ποδηλάτου γινόταν καταγραφή του χώρου της Τράπεζας ώστε να υπάρχει η προετοιμασία για τη ληστεία.
Ο Θεοφίλου, που είχε ξυρίσει πρόσφατα το κεφάλι του για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του, αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του στον Κεραμεικό, ενώ διαπιστώθηκε ότι έμενε σε ξενοδοχείο στο Μοναστηράκι.
Η Αστυνομία ζητεί οποιαδήποτε πληροφορία και ειδικότερα από την περιοχή της Λαμίας και της Πάρου για την υπόθεση και οι πολίτες που γνωρίζουν κάτι παρακαλούνται να επικοινωνούν στους αριθμούς κλήσης 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ, εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί στη Λαμία προσπαθούσαν να διασταυρώσουν όλες τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Θεοφίλου φέρεται να διέμεινε μία ή δύο μέρες σε φιλικό του σπίτι στη Λαμία.
Το κρησφύγετο του 30χρονου εντοπίστηκε τελικά στην οδό Τυμφρηστού 21 στην περιοχή του Αγίου Λουκά στη Λαμία. Πρόκειται για γκαρσονιέρα που φέρεται να είχε ενοικιασθεί, έναντι 280 ευρώ τον μήνα, πριν από ένα χρόνο με τη χρήση μόνο του μικρού ονόματος («Τάσος») του 30χρονου και χωρίς τήρηση άλλων παραστατικών.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν το κατάλυμα του 30χρονου με βάση τη μαρτυρία, το βράδυ της Κυριακής, του ιδιοκτήτη της κατοικίας.
Στο σπίτι ανακαλύφθηκε και το ποδήλατο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Τάσος Θεοφίλου για να βιντεοσκοπήσει, προ μερικών μηνών, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λαμία.
Το διαμέρισμα βρίσκεται περιφερειακά της Λαμίας και σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Χθες το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη έρευνα από τη Διεύθυνση Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στο εσωτερικό του σπιτιού για την ενδεχόμενη ανακάλυψη όπλων και χρημάτων από ληστείες.
Στην κατοικία αυτή υπολογίζεται ότι διέμεναν δύο αναζητούμενα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ
Εν τω μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, πήρε από τον 10ο τακτικό ανακριτή, ο 30χρονος. Η παράταση δόθηκε από τον ανακριτή προκειμένου ο Θεοφίλου να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο.
Την υπεράσπισή του ανέλαβε ο Σπύρος Φυτράκης ο οποίος μιλώντας στον ´ΣΚΑΪ´ τόνισε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες. Τον κ. Φυτράκη επέλεξε ως συνήγορό του ο ίδιος ο 30χρονος.

Πώς ´προδόθηκε´
Σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές, ο ` υπέπεσε σε σειρά λαθών:
• Αστυνομικοί τον είχαν εντοπίσει τον Ιούλιο να αγοράζει από κατάστημα με είδη μεταμφίεσης στη Θεσσαλονίκη διάφορα αξεσουάρ.
• Την ημέρα της ληστείας φορούσε ένα πράσινο καπέλο, που έμοιαζε αρκετά με καουμπόικο.
• Ηταν ο πρώτος από τους τρεις ληστές που μπήκαν στην τράπεζα. Οι δύο που ήταν μαζί του φορούσαν γάντια αλλά ο Θεοφίλου όχι, ενώ για κάλυψη είχε φορέσει μόνο ένα ψεύτικο μουστάκι και γένι.
• Όταν υπάλληλοι του υποκαταστήματος φώναξαν «βοήθεια ληστεία» και οι τρεις κακοποιοί άρχισαν να τρέχουν έπεσε το καπέλο του, το οποίο δεν προσπάθησε να πιάσει.
• Το βιολογικό υλικό από το καπέλο ταυτοποιήθηκε με ορφανό δείγμα DNA από τη γιάφκα του Αγρινίου και η φωτογραφία από την κάμερα αποκάλυπτε τον δράστη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα