Την ανησυχία της για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, επισημαίνοντας ότι έναν μήνα μετά τις εκλογές «επανέρχονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί απέναντι στον ελληνικό λαό για πιστή εφαρμογή του μνημονίου».
Η Ομοσπονδία παρατηρεί -μεταξύ άλλων- ριζική μετατόπιση από τον άξονα της επαναδιαπραγμάτευσης στην ουσία της πολιτικής των μνημονίων στον άξονα της πιστής εφαρμογής της ίδιας ατελέσφορης και καταστροφικής πολιτικής, επισημαίνοντας -για πολλοστή φορά- τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες, αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, έμποροι και βιοτέχνες των Χανίων καταθέτουν τις εξής προτάσεις:
1. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει μια συνολική, αξιόπιστη και τελική λύση του ελληνικού προβλήματος, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, η οποία να συνοδεύεται από ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής προοπτικής.
Σημαντικό ζήτημα διεκδίκησης είναι οι ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την Ιταλία και Ισπανία να ισχύσουν και για την Ελλάδα. Παράλληλα απαιτείται να ενισχυθεί ο ρόλος της Ε.Κ.Τ. στην ανάπτυξη με χρηματοδότηση στο 100% επενδύσεων ευρωπαϊκής σημασίας. Να σταματήσει επιτέλους η κόλαση της λιτότητας στην Ευρώπη.
2. Στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης απαιτούνται αναπτυξιακά σχέδια σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο με δεσμευτικούς κανόνες ενίσχυσης του ρόλου των μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με σχέδια εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους και ενθάρρυνσης της καινοτομίας, της δικτύωσης και της συνέργειας.
Ειδικότερα, για τον τουρισμό είναι αναγκαία η χάραξη συγκροτημένης και πολύπλευρης εθνικής πολιτικής, η οποία, πέρα των άλλων, θα στηρίζει τη λειτουργία εναλλακτικών δικτύων κράτησης, μεταφοράς και εξυπηρέτησης. Θα ενισχύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του χώρου για υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών, ενίσχυσης της διαφοροποίησης και προώθησης των τοπικών προϊόντων. Αμεσα επιβάλλεται η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 9% καθώς και γενικότερα στον τουρισμό.
3. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία ήταν και προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης.
Να υπαχθούν και οι μικροί επιχειρηματίες στη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών του ν. 3869/2010. Να περιληφθούν και τα επαγγελματικά, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 2 άτομα εφόσον αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αναστολή συνεπειών του ´Τειρεσία´ για όσους εντάχθηκαν τα 2 τελευταία χρόνια.
Δέσμευση των τραπεζών για διάθεση του 20% τουλάχιστον του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίησή τους για τη χρηματοδότηση των Μ.Μ.Ε.
Επιστροφή του οφειλόμενου από το κράτος Φ.Π.Α. και συμψηφισμό οφειλών. Φορολογικό σύστημα δίκαιο – απλό και σταθερό.
4. Αμεση στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Διασφάλιση της βιωσιμότητας και της προοπτικής του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο μετά τα διαδοχικά εγκλήματα των δομημένων ομολόγων και του υποχρεωτικού κουρέματος είναι στον «αέρα».
Αλλαγή του συστήματος της ιατρικής κάλυψης και συνταγογράφησης των ασφαλισμένων όπου με το πλαφόν δημιουργούνται έντονα προβλήματα επάρκειας του συστήματος, τα οποία με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης μετατρέπονται σε αντιπαράθεση ιατρών και ασφαλισμένων.
Αμεση λειτουργία του ταμείου στήριξης των επαγγελματιών των οποίων οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο.
Ανησυχία εμπόρων – βιοτεχνών
