Παρίσι
Ενας συνδυασμός βλαβών και ανθρώπινων λαθών προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης 447 της Air France το 2009 στον Ατλαντικό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 228 άνθρωποι, καταλήγει το πόρισμα της Γαλλικής Υπηρεσίας Αεροπλοΐας (BAE).
Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στη διάρκεια θύελλας πάνω από τον ωκεανό ενώ πετούσε από το Ρίο Ντε Ζανέιρο στο Παρίσι.
Η αστοχία των αισθητήρων που μετρούσαν την ταχύτητα του αεροπλάνου και η αποτυχία των πιλότων να αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβαινε ήταν οι βασικοί παράγοντες που προκάλεσαν απώλεια στήριξης στο αεροπλάνο, δηλαδή απότομη απώλεια της άνωσης στα φτερά.
Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου βρέθηκαν στον βυθό του Ατλαντικού έπειτα από 23 μήνες ερευνών με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια. Έκτοτε η Air France βρίσκεται σε διαμάχη με την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus, επιμένοντας ότι αιτία του δυστυχήματος ήταν η αστοχία των αισθητήρων και όχι η αντίδραση των πιλότων.
Σε βάρος των δύο εταιρειών εκκρεμεί δικαστική έρευνα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Δύο ώρες μετά την απογείωση τη νύχτα της 1ης Ιουνίου 2009, το Airbus A330 έπεσε σε αναταράξεις στη διάρκεια θύελλας και ο αυτόματος πιλότος τέθηκε ξαφνικά εκτός λειτουργίας. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ένδειξη για μεγάλη πτώση της ταχύτητας του αεροπλάνου και ήχησε συναγερμός για απώλεια στήριξης του αεροσκάφους.
Καθώς οι δύο συγκυβερνήτες της πτήσης προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου, ο οποίος είχε βγει από το κόκπιτ για διάλειμμα ξεκούρασης, επέστρεψε στο πηδάλιο αλλά μπόρεσε να αναλάβει τον έλεγχο.
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι αισθητήρες ταχύτητας είχαν πάψει να λειτουργούν επειδή είχαν παγώσει. Αργότερα, όμως, ένας από τους συγκυβερνήτες έκανε το λάθος να στρέψει προς τα πάνω το ρύγχος του αεροπλάνου, αντί προς τα κάτω όπως έπρεπε.
«Το πλήρωμα βρισκόταν σε κατάσταση σχεδόν πλήρους απώλειας του ελέγχου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας της BAE Αλέν Βουγιάρ.
Οι πιλότοι, είπε, δεν κατάλαβαν ποτέ ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε κατάσταση απώλειας στήριξης καθώς έπεφτε κατά 11.000 πόδια (3.352 μέτρα) ανά λεπτό.
Μετά το δυστύχημα, η Airbus αντικατέστησε στα αεροπλάνα της τους αισθητήρες ταχύτητας, γνωστούς ως pitot, τους οποίους κατασκεύαζε η γαλλική εταιρεία Thales.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.