Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

10/01/1973: Ο ιός Α2 Χονγκ – Κονγκ

» Ειδήσεις από το παρελθόν, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”

Μέσα από αυτή τη στήλη παρουσιάζουμε ειδήσεις τοπικές και όχι μόνο, από το αρχείο των “Χανιώτικων νέων”. Ειδήσεις του παρελθόντος, που κάποιες φορές έχουν… τρομακτική ομοιότητα με το σήμερα, είτε μας έκαναν εντύπωση διαβάζοντάς τις.

Αν νομίζετε ότι στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, για πρώτη φορά το 2020 χρειάστηκε να ακούμε τις οδηγίες των υγειονομικών, μάλλον κάνετε… λάθος.
Πριν 48 χρόνια και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου του 1973 διαβάζουμε στα “Χανιώτικα νέα” ρεπορτάζ με τίτλο «Συστάσεις των υγειονομικών αρχών προς αντιμετώπισην της επιδημίας γρίπης» ενώ στον υπότιτλο πληροφορούμαστε ότι «απεμονώθη ο ιός ο οποίος προκαλεί τα κρούσματα εις Ελλάδα».

Διαβάζουμε στην αρχή του ρεπορτάζ «Εγνώσθη ότι υπό των αρμοδίων υγειονομικών αρχών απεμονώθη εκ των κρουσμάτων γρίπης εις την χώραν μας, ο ιός Α2 Χονγκ – Κονγκ, ο οποίος ως γνωστόν είχεν εμφανισθή και πέρυσι εις την Ελλάδα».

Στην συνέχεια ενημερωμόμαστε ότι φαρυγγικά εκπλύματα γριπιώντων απεστάλησαν παραλλήλως εις τα εργαστήρια του Λονδίνου προκειμένου να εξακριβωθή εάν υπάρχη σχέσις των κρουσμάτων με τον τύποων του “72 Ινγκλαντ” ο οποίος είναι τοξικώτερος».
Οσον αφορά στις συμβουλές των υγειονομικών; Ενημερωνόμαστε ότι «υπό των ελληνικών υγειονομικών αρχών, συνιστώνται προς την αντιμετώπισην της γρίπης η αποφυγή κλειστών χώρων και αι επισκέψεις εις ασθενείς».

«Η νόσος, ως αναφέρεται, είναι λοίμωξις αερογενής και χρειάζεται προφύλαξις. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η σωματική και πνευματική κόπωσις διά να είναι εις θέσιν οι οργανισμοί τυχόν προσβαλόμενοι υπό γρίπης, να είναι ανθεκτικοί» αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ και τονίζεται ότι «συνιστάται καλή διατροφή, αερισμός δωματίων, σταθερά θέρμανσις κ.λπ. ώστε να δύνανται τα άτομα να ανθέξουν κατά της νόσου».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες