Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χάλκινο ο Μάστορας στο ύψος

Μία ακόμη σπουδαία διάκριση πανηγύρισε χθες ο ελληνικός στίβος, χάρη στην παρουσία του Αντώνη Μάστορα στον τελικό του ύψους στο φινάλε του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων ανδρών-γυναικών, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Τάμπερε της Φινλανδίας.
Ο Έλληνας άλτης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στα 2.26μ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ του, για τον ανοιχτό στίβο.
Άρχισε τον αγώνα του από τα 2.14μ και συνέχισε δύο απώλειες στα 2.18, έχασε ένα άλμα στα 2.21, ξεπέρασε με την πρώτη τα 2.24 και τα 2.26, όμως δεν τα κατάφερε έχασε στα 228μ.
Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της χώρας στη διοργάνωση, καθώς είχε προηγηθεί το χάλκινο της Καρακατσάνη στα 10.000μ και το 22ο στην ιστορία της χώρας στο θεσμό.
Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι είναι ο πρώτος άνδρας που κατακτά μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, καθώς στο παρελθόν έχει πάρει μετάλλιο στη διοργάνωση μόνο η Τόνια Στεργίου.
Γενικότερα, η παρουσία της χώρας μας (που είχε στη σύνθεσή της και τον σπρίντερ του Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιορδάνη Ρουσσάκη) κρίνεται επιτυχημένη, αφού εκτός των δυο μεταλλίων, είχαμε πέντε συμμετοχές σε τελικούς και πολλές άλλες αξιόλογες προσπάθειες.
Αναλυτικά η παρουσία των αθλητών-αθλητριών της Ελληνικής αποστολής.

ΑΝΔΡΕΣ
-Αντώνης Μάστορας (ύψος): 3ος με επίδοση 2.26μ
-Παναγιώτης Λάσκαρης (επί κοντώ): 5ος με επίδοση 5.40μ
-Θοδωρής Χρυσανθόπουλος (επί κοντώ): 10ος με επίδοση 5.20μ-
Τάσος Γαλαζούλας (μήκος): 18ος με επίδοση 7.31μ
-Παύλος Μπόφτσης (τριπλούν): 18ος με επίδοση 15.48μ
-Ιορδάνης Ρουσσάκης (100μ): 21ος με επίδοση 10.78

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
-Αναστασία Καρακατσάνη (10.000μ): 3η με επίδοση 33:57.74
-Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία): 5η με επίδοση 55.05μ
-Ελισάβετ Πεσιρίδου (100μ εμπόδια): 11η με επίδοση 13.59
-Κατερίνα Κυριακοπούλου (ύψος): 18η με επίδοση 1.80μ
-Αθηνά Κοΐνη (3.000μ στιπλ): Εγκατέλειψε

? Η Ελλάδα χώρα μας βρέθηκε στην 22η θέση του πίνακα μεταλλίων, ενώ στη βαθμολογία (βαθμούς παίρνει η πρώτη 8αδα) ήταν 20η.
? Όπως αναμενόταν, κυριάρχησαν τρεις χώρες, δηλαδή οι Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία. Οι Ρώσοι ήταν στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων με 21 σύνολο (9 χρυσά, 7 ασημένια, 5 χάλκινα), ενώ ακολούθησαν Βρετανοί με 15 (5-7-3-) και Γερμανοί με 17 (5-6-6). Στη βαθμολογία οι Ρώσοι ήταν πάλι πρώτοι με 203β (χάρη στους 36 αθλητές που είχαν στις 8άδες), με τους Γερμανούς δεύτερους (184 β-από 36 αθλητές) και τους Βρετανούς τρίτους (156 β-28 αθλητές).

* Σε σχέση με την Οστράβα, πριν από δύο χρόνια, η Ελληνική συγκομιδή είναι μικρότερη, αφού το 2011 η αποστολή είχε επιστρέψει με τρία μετάλλια (δύο χρυσά – από τον Λυκούργο Τσάκωνα και τη Βούλα Παπαχρήστου και ένα ασημένιο – από την Κατερίνα Στεφανίδη) και έτσι ήταν 7η στον πίνακα μεταλλίων, ενώ στη βαθμολογία είχε καταλάβει τη 15η θέση με 34β.

ΝΕΟ ΣΟΚ ΜΕ ΝΤΟΠΕ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟ
Νέα «σκιά» στον παγκόσμιο αθλητισμό έριξε ο Τάισον Γκέι (φωτ.), ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο Αμερικανός σπρίντερ, ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου τη φετινή σεζόν στα 100μ, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός σε αντιντόπινγκ έλεγχο τον περασμένο Μάιο και απέσυρε τη συμμετοχή του από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, τον Αύγουστο, στη Μόσχα.
Ο Γκέι, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2007, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου δείγματος και περιμένοντας το δεύτερο, έκανε σχετική δήλωση λέγοντας: «Δεν είμαι θύμα σαμποτάζ ή κάτι τέτοιο. Απλώς εμπιστεύθηκα κάποιο άτομο και δεν έπρεπε…» Ο Γκέι είναι ο κάτοχος του αμερικανικού ρεκόρ στα 100μ (με 9.69) έχει κάνει φέτος 9.75 στα 100μ και 19.74 στα 200μ και ουσιαστικά ήταν ο μοναδικός, που μπορούσε να «απειλήσει» τον Μπολτ στους αγώνες της Μόσχας.
Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, η Τζαμαϊκανή, Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν (τρεις 3 φορές Ολυμπιονίκης στα σπριντ), ενώ σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, πέντε Τζαμαϊκανοί αθλητές, δύο εκ των οποίων είναι κάτοχοι Ολυμπιακών μεταλλίων (ο Ασάφα Πάουελ και η Σερόν Σίμπσον), βρέθηκαν «θετικοί» σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, στη διάρκεια του εθνικού τους πρωταθλήματος, που έγινε τον περασμένο μήνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα