Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Του κόσμου τα νέα

Η.Π.Α.: Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε χθες μια οργάνωση καπνιστών κρίνοντας ότι η υπηρεσία διαχείρισης των πάρκων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης «υπερέβη τις δικαιοδοσίες της» όταν απαγόρευσε το κάπνισμα σε πάρκα και παραλίες. Το μέτρο αυτό, που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο, αφορούσε τα 179 πάρκα της Πολιτείας -επτά από αυτά βρίσκονται στην πόλη της Νέας Υόρκης- τις παραλίες, του υπαίθριους χώρους για πικνίκ και κάμπινγκ και τα ιστορικά αξιοθέατα. Ο δικαστής Τζορτζ Σιρέζια, στον οποίο προσέφυγε μια ομάδα καπνιστών, έκρινε ότι η υπηρεσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της γιατί τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να λάβει μόνο ο νομοθέτης. «Η απόφαση είναι άκυρη γιατί παραβιάζει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών», ανέφερε στο σκεπτικό του ο δικαστής, διατάσσοντας να μπει τέλος στην απαγόρευση.

ΛΙΒΥΗ: Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες εξερράγη έξω από το προξενείο της Σουηδίας στη Βεγγάζη, στην τελευταία μιας μακράς σειράς επιθέσεων κατά διπλωματικών αποστολών στη Λιβύη όπου δύο χρόνια μετά την πτώση Καντάφι η κεντρική κυβέρνηση πασχίζει να ελέγξει αντίπαλες πολιτοφυλακές και ισλαμιστές αντάρτες που βυθίζουν τη χώρα στην ανομία. Η έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στην πρόσοψη του προξενείου και κοντινά κτίρια, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού, καθώς το κτήριο ήταν άδειο.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Oπλων απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης. Ο οργανισμός έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες τα βλέμματα, καθώς επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. Σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή, το Νόμπελ δόθηκε στον OPCW «για τις εκτεταμένες προσπάθειές του στην εξάλειψη των χημικών όπλων». Oπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών να απαγορευτούν αυτού του είδους τα όπλα. «Μ’ αυτό το βραβείο, η επιτροπή θέλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των χημικών όπλων» καταλήγει η ανακοίνωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα