Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα νεανικά χρόνια της Αλκης Ζέη

Με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν την Αλκη Ζέη στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, όσοι παρευρέθησαν στην επίσημη πρώτη παρουσίαση του νέου της βιβλίου με τίτλο “Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο”, στο οποίο αφηγείται την ιστορία των νεανικών της χρόνων έως το 1945, τη μέρα του γάμου της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, δίνοντάς μας μια σπαρταριστή πινακοθήκη ανθρώπων που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα: τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κουν, τον Γκάτσο, τον Εμπειρίκο, τη Ζωρζ Σαρή, την κολλητή παιδική της φίλη, τη Μελίνα, τον Πλωρίτη, τον Μποστ, τον Κώστα Αξελό, τον Μίμη Δεσποτίδη και πολλούς άλλους. Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και με τρόπο μυθιστορηματικό, ξεδιπλώνει τα παιδικά και νεανικά της χρόνια με φόντο τα μεγάλα γεγονότα και τα πάθη της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα.
«Αυτό που λένε σήμερα ότι περνάμε πόλεμο και κατοχή, δεν ισχύει, μία χαρά είμαστε. Εμείς που ζήσαμε εκείνη την εποχή το ξέρουμε. Είχαμε όμως όραμα, πιστεύαμε ότι και εμείς συμβάλλαμε, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα και νοιώθαμε μέσα μας ευτυχισμένοι. Τα νέα παιδιά σήμερα, την ευτυχία που είχαμε εμείς μέσα μας δεν την έχουν, δεν έχουν ένα κοινό όραμα», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων Αλκη Ζέη.
«Στο μυθιστόρημα αυτό ακούς την αυθεντική φωνή ενός κοριτσιού να αφηγείται έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκληρός γύρω της, χωρίς η φωνή να χάνει, ούτε την παιδικότητα, ούτε την τρυφερότητά της και χωρίς να σκληραίνει μαζί με τον κόσμο που σκληραίνει γύρω της, ούτε να πέφτει στο μελόδραμα. Αυτό είναι που κάνει την αφήγηση της πορείας προς την συμφορά ακόμη πιο εντυπωσιακή. Είναι σαν να ακούς κλεισμένος σε ένα δωμάτιο μια ήσυχη και απαλή μουσική και αυτό κάνει τις εικόνες της καταστροφής που γίνονται γύρω ακόμη πιο εκκωφαντικές και καρφώνονται μέσα σου», τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Στενοί φίλοι και συγγενείς, επιστήθιοι συνεργάτες, πολιτικοί, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων και εκατοντάδες αναγνώστες έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Τίτος Πατρίκιος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Δενδρινός, η Αγαθή Δημητρούκα, ο Μάνος Ελευθερίου, η Ιουλίττα Ηλιοπούλου, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Γιάννης Κιουρτσάκης, ο Γιάννης Κοντός, η Ελισάβετ Κοτζιά, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, η Ντίνα Κώνστα, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Ελένη Πριοβόλου, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά. Και φυσικά παρούσα η αδελφή της Λενούλα, η συμπρωταγωνίστριά της στο βιβλίο και στη ζωή.
Η Αγγελική Βουλουμάνου, υπεύθυνη για τα δικαιώματα όλων των έργων της Αλκης Ζέη στο εξωτερικό, μίλησε για τη συγγραφέα, επισημαίνοντας πόσο μας έχει σημαδέψει αναγνωστικά με τα διαχρονικά και οικουμενικά βιβλία της που αποτελούν γοητευτική παρακαταθήκη της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας μας και ολοκλήρωσε με τη φράση του Κωστή Σκαλιόρα: «μπορεί να υπερβάλω, αλλά νομίζω πως ό,τι έκανε και ό,τι κάνει, η Αλκη Ζέη, παίρνει ώρες ώρες διαστάσεις εθνικής ευεργεσίας».
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Σοφία Κόκκαλη και Ρένη Πιττακή.

Φ. Γιαννούλη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα