Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

“Στροφή” στις διαδικτυακές επενδύσεις

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΟΥΤΑ
Ολοένα περισσότεροι Ελληνες “ανακαλύπτουν” το τελευταίο διάστημα τις ηλεκτρονικές (on-line) επενδύσεις, προκειμένου να “χτυπήσουν” την πόρτα των διεθνών αγορών αξιών και εμπορευμάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως προέκυψε σε συνέντευξη Τύπου της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων “Saxo Bank”, η οποία εξειδικεύεται στις διαδικτυακές συναλλαγές.
Οι Ελληνες πελάτες της δανέζικης τράπεζας έχουν αυξηθεί κατά 100% μετά το 2009, ενώ στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη αύξηση ανήλθε στο 55%, σε σχέση με τις αρχές του 2011, σύμφωνα με την υποδιευθύντριά της στην Ελλάδα, Ειρήνη Σαραντοπούλου.
Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί -χάρη και σ’ αυτή τη στροφή- σε μία από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης για τον όμιλο της “Saxo Bank”. Ερωτηθείσα πώς ερμηνεύεται η αύξηση δημοτικότητας των “on-line”επενδύσεων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι συνδέεται με παράγοντες όπως η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και η επιθυμία των επενδυτών να χειρίζονται οι ίδιοι τον λογαριασμό τους, αντί να τον αναθέτουν σε κάποιον χρηματιστή.
Σύμφωνα δε, με τον διευθυντή μάρκετινγκ της Τράπεζας, κ. Δημήτρη Παπουλάκο, «οι Ελληνες πελάτες τοποθετούν τα κεφάλαιά τους κυρίως σε μετοχές και δευτερευόντως σε συναλλαγματικές ισοτιμίες (οι πελάτης της τράπεζας μπορούν να επενδύουν -με έναν λογαριασμό- σε περισσότερα από 30 χρηματιστήρια /αγορές εμπορευμάτων σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και σε 160 συναλλαγματικές ισοτιμίες)». Κατά τον ίδιο, η εταιρεία διοργανώνει δωρεάν επενδυτικά σεμινάρια.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
Τις προβλέψεις της “Saxo Bank” για την πορεία της οικονομίας παρουσίασε η αναλύτρια/trader της εταιρείας για την περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Κατερίνα Κωνσταντινίδη. Τα κυριότερα σημεία της παρουσίασης ήταν τα ακόλουθα:
• Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις το 2014 στην παγκόσμια οικονομία. Η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (FED) δεν θεωρείται πιθανό να συνεχιστεί για πολύ, «γιατί απειλούν οι οίκοι». Πιθανότερο είναι να δούμε αντιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης (“tapering”), με τις αντίστοιχες επιρροές σε ομόλογα, επιτόκια και παγκόσμια ανάπτυξη.
Πρόωρη η επιστροφή της Ιρλανδίας;
• Είναι νωρίς για να δοθούν απαντήσεις σε σχέση με το πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, εάν πρώτα δεν απαντηθούν ζητήματα που σχετίζονται π.χ, με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα βγει στις αγορές τον Δεκέμβριο του 2013. Πιστεύουμε ότι η επιστροφή είναι πρόωρη», είπε.
• Τα ομόλογα (πχ, αμερικανικά) παρουσίασαν υπεραποδόσεις, σε σχέση με τις μετοχές τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Στην επόμενη τριετία – πενταετία το πιθανότερο είναι να δούμε αύξηση αποδόσεων μετοχικών τίτλων, χωρίς να αποκλείονται διορθώσεις.
Ανοδική τάση για ευρώ, αρνητική για χρυσό και πετρέλαιο.
• Το ευρώ αναμένεται να δυναμώσει έναντι του δολαρίου στο επόμενο 12μηνο.
• Οι τάσεις για τον χρυσό είναι, τώρα, αρνητικές. Εχει αρχίσει να προεξοφλείται ότι η Ε.Ε. ξέφυγε από τον κίνδυνο της ύφεσης και άρα υπάρχει μείωση της αβεβαιότητας, την οποία η τιμή του χρυσού αγαπάει.
• Το τοπίο στην αγορά πετρελαίου αλλάζει δραματικά. Οι τιμές αναμένεται να μειωθούν στα επόμενα χρόνια, συνεπεία των εξελίξεων που αφορούν το σχιστολιθικό (shale) πετρέλαιο/αέριο, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακά μέρος της κατανάλωσης των Η.Π.Α. σε πετρέλαιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα