Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σκέψεις… από μία εθελόντρια

Γινότανε, μου είπε η φιλενάδα, σε διπλανή πόλη πριν μερικές μέρες γιορτή για τη φτώχεια. Και ρωτούσαμε η μια την άλλη απορημένες τι ακριβώς να σήμαινε και πώς το εκλάμβαναν άραγε αυτό οι διοργανωτές της γιορτής. Θέλει η φτώχεια γιορτή; Καμαρώνουμε που τα καταφέραμε να φτωχύνουμε; Η γιορτή, εν τέλει, ήταν να μοιραστούν τρόφιμα σε άπορους και άνεργους οικογενειάρχες. Λοιπόν τι συμβαίνει; Επειδή μοιράσαμε κάποια τρόφιμα λύθηκε το πρόβλημα; Από ανεξάρτητοι και αυτεξούσιοι που τα καταφέρναμε να θρέφουμε την οικογένειά μας και όχι μόνο ψωμί φέρναμε στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά και παντεσπάνι, καταντήσαμε σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης άνεργοι και εξαρτημένοι από την καλοσύνη των άλλων. Και ποιων άλλων; Του ίδιου του κράτους που είχε καθήκον να μας διασφαλίζει τη ζωή, τη δουλειά και την ευημερία μας. Ομως, σήμερα φαίνεται ικανοποιημένο να αρκείται στον ρόλο του θεατή και επαίρεται που κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουν να το υποκαταστήσουν στα καθήκοντά του, με συσσίτια και διανομή τροφίμων, ρούχων κι οτιδήποτε άλλο έχουμε ανάγκη.
Μετά πληροφορήθηκα ότι όλο αυτό γινότανε γιατί τις προάλλες στις 17 του Οκτώβρη γιορταζότανε η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας. Τι υποκριτικό! Κόπτονται και χτυπιούνται οι ισχυροί της γης για τη φτώχεια στον πλανήτη. Και τι κάνουν γι’ αυτό; Καθιερώνουν διεθνείς ημέρες και δίδουν πάρα πολλά λεφτά. Οχι, όχι στους φτωχούς. Σε παρατρεχάμενους και δικούς για να συντάξουν εκθέσεις όπου θα διαπιστώνουν το γεγονός, θα κάνουν πίνακες στατιστικών και θα βγάζουν συμπεράσματα. Αυξάνονται παγκοσμίως τα ποσοστά της φτώχειας. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Να προσέξουμε, λέει. Μα κύριοι μεγάλοι, αν θέλατε να ευημερούμε όλοι, θα παύατε να λεηλατείτε τον πλούτο αδύναμων κρατών, θα παύατε να καλλιεργείτε τις ανισότητες, τους πολέμους, την αμορφωσιά. Θα φροντίζατε για τη θεραπεία των ασθενειών. Θα φροντίζατε να μην διαφθείρετε συνειδήσεις και θα προσπαθούσατε να μην εξαρτώνται από σας και τους ομοίους σας οι φτωχοί κι ανήμποροι. Νομίζω, όμως, πως μόνο τα λόγια σας περισσεύουν. Οι πράξεις αποδεικνύουν ότι μόνο τον δικό σας πλούτο και το δικό σας όφελος επιδιώκετε. Οσο για τους πεινασμένους, ε, ας θεσπίσουμε και μια μέρα φτώχειας για να τους παρηγορήσουμε. Μα δεν χορταίνει κανείς μόνο με τις γιορτές και τα πανηγύρια. Κι αν χορτάσει τη μια μέρα, την επομένη τι γίνεται; Ο λαός μας σοφά το λέει. Αντί να δώσω στον πεινασμένο ένα κιλό ψάρια, καλύτερα να τον μάθω να ψαρεύει. Μαζί όμως με τις παλιές κουβέντες σήμερα, φαίνεται ότι αποποιούμαστε και τις παλιές πρακτικές.
Τώρα το κράτος μας διαφημίζει τη φτώχεια του. Κι αντί να μας βοηθήσει να μάθουμε να ψαρεύουμε αντιθέτως μας διαφθείρει με τις πρακτικές του. Αν είσαι ανασφάλιστος πήγαινε στο κοινωνικό ιατρείο, αν δεν έχεις δουλειά στο κοινωνικό παντοπωλείο. Λύσεις πρακτικές, βοήθεια για να ξαναγίνεις ανεξάρτητος και να μην χρειάζεσαι το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό παντοπωλείο πουθενά. Το πολύ – πολύ κακοπληρωμένη εργασία πέντε μηνών.
Θυμάμαι τους πρώτους μήνες της κρίσης, τότε που στο πολυϊατρείο μας που μέχρι τότε έρχονταν μόνο αλλοδαποί, άρχισαν να έρχονται και Ελληνες. Οι πρώτοι που ήρθαν έρχονταν κρυφά, με χαμηλωμένο το κεφάλι σαν να ντρέπονταν για τη φτώχεια τους. Μετά περίσσεψαν οι νεόφτωχοι και δεν χρειαζόταν να κρύβονται πια, γιατί οι περισσότεροι είμαστε περίπου στην ίδια μοίρα. Και δείτε και μια διαφορά. Οι υπαίτιοι της κρίσης και τη φτώχειας μας, ποτέ δεν φάνηκαν να ντρέπονται. Αντιθέτως όλοι βγαίνουν και με στεντόρεια φωνή ανακοινώνουν ότι μας έσωσαν. Οσο πιο πολύ φταίχτες τόσο πιο δυνατή η φωνή τους. Λόγια, λόγια, λόγια. Πράξεις όμως ουσιαστικές και αποτελεσματικές, δεν βλέπεις. Κουβέντες πάμπολλες. Θεωρίες άπειρες. Μα δεν μας λείπουν οι θεωρίες. Πρακτικές μας λείπουν.
Ο Γκάντι έλεγε πως η πιο θανατηφόρα μορφή βίας είναι η φτώχεια. Ο ίδιος είναι και το κραυγαλέο παράδειγμα του νικηφόρου αγώνα του μικρού ενάντια στον μεγαλύτερο και ισχυρότερο. Αυτός ο ίδιος μας διδάσκει ότι ο καθένας στο μικρό επίπεδο της ζωής του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κι αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, τότε θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην καλυτέρευση της κοινωνίας και την ευημερία της. Και μια και δεν βλέπουμε φως από τους ισχυρούς και τους δυνατούς ας βάλουμε πλάτη εμείς οι μικροί και ανίσχυροι. Η ιστορία αποδεικνύει ότι πολλές φορές κάναμε τη διαφορά.

Μπεμπ. Α.

Η κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου βρέθηκε στα Καλάβρυτα στις 18,19,20 ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου των απανταχού Νασιωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων και τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής.
Επισκέφτηκαν το Αγροτικό Ιατρείο Δάφνης Καλαβρύτων με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση των γενικών ιατρικών προβλημάτων καθώς και η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της περιοχής. Το πρόγραμμα αναφέρεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους.

Οι ειδικότητες των γιατρών που συμμετείχαν στην αποστολή ήταν Παθολόγος, Καρδιολόγος, Οφθαλμίατρος, Γυναικολόγος, Παιδίατρος, Δερματολόγος, Ψυχίατρος, Ορθοπεδικός και Φυσιοθεραπευτής…

Για τη διαφύλαξη του ονόματος των “Γιατρών του Κόσμου”…
Οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνει ο λαός γίνονται σε πολλές περιπτώσεις σκαλοπάτι για αισχροκέρδεια και εξαπάτηση από τους από πάντα υπάρχοντες επιτηδείους και αδίστακτους.
Τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες για εράνους που κάνουν επιτήδειοι, χρησιμοποιώντας το όνομα των “Γιατρών του Κόσμου”, έχει δεχτεί το Γραφείο Θεσσαλονίκης της Οργάνωσης τον τελευταίο χρόνο….
Οι “Γιατροί του Κόσμου” δεν πραγματοποιούν εράνους πηγαίνοντας στα σπίτια πόρτα – πόρτα, ούτε και πωλήσεις περιοδικών στον δρόμο. Κάνουν μόνο μπαζάρ κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα σε ειδικά σταντ σε συγκεκριμένους χώρους.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε συνεχείς αναφορές για επιτήδειους που έχουν κατεβάσει το λογότυπο των “Γιατρών του Κόσμου” από το Ίντερνετ και κάνουν εράνους ή πωλήσεις δίνοντας μάλιστα και απόδειξη.
Χτες δεχτήκαμε μια καταγγελία από τη Λάρισα, αλλά πρόσφατα υπήρξαν και αναφορές από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη του Γραφείου Θεσσαλονίκης των “Γιατρών του Κόσμου”, Σοφία Γκαρανέ.
Να σημειωθεί ότι μόνο φέτος οι “Γιατροί του Κόσμου” έχουν εκδώσει τρεις ανακοινώσεις Τύπου όπου εφιστούν την προσοχή του κοινού και καλούν τους πολίτες να μη δίνουν χρήματα σε εράνους που δήθεν διεξάγονται για λογαριασμό της Οργάνωσης, αλλά, εφόσον επιθυμούν να βοηθήσουν να παραδίνουν τις όποιες δωρεές τους (χρήματα, φάρμακα ή τρόφιμα) στα γραφεία της Οργάνωσης ή να καταθέτουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των “Γιατρών του Κόσμου”.
«Απευθύνουμε θερμή παράκληση σε όλους τους πολίτες που τυχόν θα δεχτούν επίσκεψη κατ’ οίκον από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους “Γιατρούς του Κόσμου”, να μη δίνουν οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά να ειδοποιούν την Άμεση Δράση ή να καλούν άμεσα στα γραφεία μας. Όλοι εμείς, εθελοντές, φίλοι, το προσωπικό και το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε με κάθε θεμιτό τρόπο το όνομα των “Γιατρών του Κόσμου”, αλλά δεσμευόμεθα να διαφυλάξουμε και κάθε πολίτη που κινδυνεύει να πέσει θύμα λόγω ευαισθησίας στους τόσο δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας»…

Ελάτε μαζί μας…
Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προσφορά αίματος που από κοινού διοργανώνουν οι “Γιατροί του Κόσμου” και η Ένωση καταναλωτών έγινε αποδεκτή από τον κόσμο.
Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να προσέρχονται στο Γ.Ν.Χ. έως και την Τετάρτη 23 Οκτώβρη…

Εθελοντική Αιμοδοσία
στο τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Μια πρωτοβουλία των “Γιατρών του Κόσμου”
σε συνεργασία με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Οι “Γιατροί του Κόσμου”, σε συνεργασία με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία  και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013. Η αιμοληψία θα πραγματοποιηθεί στη νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων κατά τις πρωινές ώρες από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
Σας καλούμε για ακόμη μια φορά να δώσετε το “παρών” βοηθώντας συνανθρώπους που η ζωή τους εξαρτάται από μια σταγόνα αίματος. Σας καλούμε να κάνουμε Όλοι ΜΑΖΙ την ελπίδα ΠΡΑΞΗ!
Για περισσότερες πληροφορίες:
“Γιατροί του Κόσμου”: Μπουνιαλή 11, Χανιά. Τηλ.: 2821023110, chania@mdmgreece.gr, Ηλίας Ν. Κυριακόπουλος (6974200394).
Έν. Πρ. Κ. Κ.: Πλατεία 1866, Αρ. 2 (πάνω από το Everest), epkxan@gmail.com, τηλ.: 2821092666.

Τα στατιστικά του ιατρείου από 14/10/2013 έως 18/10/2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ    2
ΑΛΒΑΝΙΑ    5
ΑΛΓΕΡΙΑ    1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    17
ΓΕΩΡΓΙΑ    1
ΕΛΛΑΔΑ    33
ΙΤΑΛΙΑ    1
ΜΑΡΟΚΟ    8
ΟΥΚΡΑΝΙΑ    2
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΠΟΛΩΝΙΑ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    1
ΡΩΣΙΑ    1
ΣΥΡΙΑ    1
ΤΟΥΡΚΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    77


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα