Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Κίνδυνος για μια χαμένη γενιά»

Οι ελπίδες για την πορεία της ανεργίας στην Ευρωζώνη, που είχαν διατυπωθεί το καλοκαίρι, δεν διήρκεσαν: Οι αριθμοί του καλοκαιριού, που έδειχναν ότι τα ποσοστά της μειώνονταν, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Πλέον 19,5 εκατομμύρια πρόσωπα στη ζώνη του ευρώ δεν έχουν απασχόληση. Ενας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Σεπτέμβριο η ανεργία στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 12,2%, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Αύγουστο.
Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές ανάπτυξης, ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνουν».
Από την πλευρά του ο επίτροπος Απασχόλησης της Ε.Ε. Λάζλο Άντορ τονίζει ότι το αυξημένο επίπεδο της ανεργίας συνεχίζει να απειλεί την οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε., εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την ανεργία στις τάξεις των νέων και τον κίνδυνο να υπάρξει «μια χαμένη γενιά».
Αφού, σύμφωνα πάντα με την Eurostat, η ανεργία πλήττει το 24,1% των κάτω των 25 ετών, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Ελλάδα (57,3%) και ακολουθούν Ισπανία (56,5%), Κύπρος (43,9%) και Ιταλία (40,4%). Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 3,54 εκατ. νέους χωρίς απασχόληση.
Οι αριθμοί αμείλικτοι. Αποδεικνύουν ότι μέχρι σήμερα -παρά τις όποιες κυβερνητικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις- δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα  μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας.
Η εφαρμογή πολιτικών απασχόλησης με στόχο την τόνωση της αγοράς εργασίας κρίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Για να σταματήσει η “κάτω βόλτα”. Επιτέλους…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα