Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιδρύματα

Εθνάρχη τον είπαν, διθυράμβους και ύμνους του έγραψαν, Ολύμπιο θεό αποκάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ένοιωθε ευχαρίστηση να μιλάει με χρησμούς. Ο άνθρωπος που διοίκησε αυταρχικά, που συνέδεσε το όνομά του με το εκλογικό πραξικόπημα του ’61, αλλά συνέβαλε επιστρέφοντας από την αυτοεξορία του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας κατά τη μεταπολίτευση του ’74 τιμήθηκε όσο ουδείς άλλος πολιτικός. Οι Ελληνες για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ε.Ε. τον θεοποίησαν. Ο ίδιος αντιληφθείς ότι οι καραμανλικοί ψηφοφόροι πίστευαν ότι είχε “προσόντα”, εμπνεύσθηκε το προσωποκεντρικό σύστημα στην πρωθυπουργία στην οποία δεν συνάντησε δυσκολίες, αλλά στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρέθηκε μπροστά του ο Ανδρέας, που του έκοψε τον αέρα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Και όταν κατά την εδώ παρουσία του ήταν κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, οι υποστηρικτές του Τσάτσος, Τρυπάνης και Σβολόπουλος ενεπνεύσθηκαν μόνοι τους (;) τη σύσταση Ιδρύματος Κ. Καραμανλής (ΙΚΚ). Του το ζήτησαν, τον Μάιο 1983, με επιστολή τους στην οποία έγραφαν ότι “κάθε πολίτης έχει χρέος να φροντίζει για τη διαφύλαξη στη μνήμη τους γεγονότα που συνθέτουν την ιστορία της εποχής των…”. Και ο Καραμανλής το ενέκρινε, διότι συμφώνησε και εκείνος ότι “…η ιστορία δεν πρέπει να λησμονείται…”.
Ολοκληρώθηκε το κτήριο στη Φιλοθέη το 1987 με σχέδιο του Ιακ. Ρίζου. Σκοπός του ΙΚΚ η συγκέντρωση και διαφύλαξη του προσωπικού αρχείου του Καραμανλή, η προώθηση της ιδέας της Ε.Ε. και η παραγωγή επιστημονικής έρευνας “μακράν πολιτικών σκοπιμοτήτων”. Θεωρήθηκε δε ο αντιπροσωπευτικός εκφραστής της γνήσιας δημοκρατίας, ώστε ονομάστηκε και “Ινστιτούτο Δημοκρατίας”!
Ιδρυμα, είναι “οργανισμός που συγκροτείται για την πραγματοποίηση κοινωφελών σκοπών” (Μπαμπινιώτης). Είναι το ΙΚΑ, Ορφανοτροφεία, Γηροκομεία, οργανισμοί για απόρους κ.ά. Υπάρχουν Ιδρύματα επωνύμων, “Ωνάση”, “Μποδοσάκη”, “Νιάρχου”, “Ευγενίδη”, “Λάτση”, “Κωστόπουλου” κ.λπ. που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Τις τελευταίες 10ετίες, όμως, έγινε της μόδας για κάθε πολιτικό που θέλει να διατηρηθεί η υστεροφημία του να ξεφυτρώνει και από ένα ίδρυμα με το όνομά του, επιδοτούμενο από τον Π/Υ.
Οι απόψεις διίστανται, αν αυτά τα ιδρύματα επιτελούν κοινωφελές έργο και δεν χρησιμοποιούνται ως μέσο προβολής και συνέχισης “πολιτικών σκοπιμοτήτων”. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Εχει διεθνοποιηθεί. Το γεγονός της συνδιοργάνωσης μιας επετειακής δραστηριότητας στις Βρυξέλλες από το Ιδρυμα Αντενάουερ και Καραμανλή με θέμα “Η αναγκαιότητα της Ευρώπης” μαρτυρεί του λόγου το αληθές. Εκεί μαζεύτηκαν Ευρωκράτες, πολιτικοί και σύμβουλοι, ο Μάρτιν Σουλτς, οι Καραμανλήδες, ακόμη και ο περιώνυμος “Θόδωρος”. Πήγε και ο κ. Σαμαράς και μίλησε με θέμα γιατί “σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο το Ευρωπαϊκό όραμα του Κ. Καραμανλή”.
Ουδείς πίστεψε ότι ο Καραμανλής οραματίστηκε την Ενωμένη Ευρώπη, όπως έχει καταντήσει σήμερα. Πού είναι “ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και το κουράγιο” που προσδιόρισε την Ευρωπαϊκή Ιδέα ο Μάρτιν Σουλτς; Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στον πυρήνα του Καραμανλισμού και εξέφρασε το έργο της ιδέας του Καραμανλή, θεωρώντας τον ηγέτη και “εθνάρχη”, “που οδήγησε την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα”. Είπε ότι “αγαπάμε τη χώρα μας πάρα πολύ για να επιτρέψουμε φαινόμενα όπως ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός”. Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, όταν πράγματα που πρέπει να λέγονται στη Βουλή αναφέρονται σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή στις Βρυξέλλες. Ηθελε να στείλει κάποιο μήνυμα στους Ευρωπαίους. Ελπίζουμε να το έλαβαν.
Το συμπέρασμα είναι ότι όλα εστιάζονται στην επικοινωνιακή προβολή. Ολοι εκμεταλλεύονται τους εκλιπόντες και το έργο τους, θετικό ή αρνητικό. Το θετικό για να βαδίσουν στα χνάρια τους, το αρνητικό για να προβάλουν τη δική τους δράση, ως την πλέον σωστή. Διατηρούν τα κρατικοδίαιτα Ιδρύματα γι’ αυτόν τον λόγο, εκτός κλασικών εξαιρέσεων και μακάρι να βρεθεί κάποιος στην παρούσα συγκυρία να τους κόψει την κρατική επιχορήγηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα