Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό

ΝΙΝΑ ΜΕΛΙΣΟΒΑ
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της τελευταίας πρωτοβουλίας του προέδρου Αναστασιάδη», δηλώνει στο ΑΠΕ  – ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου “Μια σύγχρονη Οδύσσεια”.
Αναφερόμενος στην πολιτική του διαδρομή, στάθηκε σε τρία “διαχρονικά” συμπεράσματα – προϋποθέσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες: Τη δημοκρατία, την έγκαιρη λήψη των αποφάσεων και την πίστη στον στόχο.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γ. Βασιλείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

• Κύριε πρόεδρε, γιατί αυτό το βιβλίο θα είναι χρήσιμο στον Κύπριο και στον Ελλαδίτη αναγνώστη;
Το ενδιαφέρον του έγκειται στα συμπεράσματα, αλλά ταυτόχρονα η αλήθεια είναι ότι η ζωή μου είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ρίζες της μητέρας μου είναι από την Πελοπόννησο, τη Βυτίνα και την Αθήνα, του πατέρα μου είναι από την Καρπασσία. Η ζωή μας εξελίσσεται στην Κύπρο εν μέρει, αλλά επίσης στην Ελλάδα, γιατί εκεί σπούδασαν οι γονείς μου, γιατροί κι οι δυο τους, ήμασταν στη Μυτιλήνη, φύγαμε πρόσφυγες, διότι θα τους συλλαμβάνανε οι Γερμανοί και γυρίσαμε στην Κύπρο, άρα η ζωή μας, η ζωή μου, στα χρόνια αυτά μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά από ’κει και πέρα τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν από το βιβλίο είναι αιώνια, αν θέλετε.
Πρώτα απ’ όλα μια εμπειρία από τη ζωή μου στην Ουγγαρία, ήταν τότε που λέγαμε ότι ο κομμουνισμός είναι σε διάφορα στάδια και ζούσαμε τότε το πρώτο στάδιο και στο δεύτερο και στο τρίτο, θα φτάναμε τελικά στο τελικό στάδιο που θα υπήρχε ευτυχία για όλους. Τελικά, αντί να πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο, πηγαίναμε από το καλό στο χειρότερο και χειρότερο και χειρότερο. Γι’ αυτό κιόλας είχαμε κι ένα ωραίο αστείο στην Ουγγαρία, όταν είδαν την κατάσταση πώς εξελίσσεται λίγο πριν από την επανάσταση: «φτάσαμε στο ανώτερο στάδιο του κομμουνισμού ή έχει και χειρότερα;».

• Θέλετε δηλαδή να μας πείτε για τη δικτατορία του προλεταριάτου ένα συμπέρασμα;
Το συμπέρασμα είναι ότι, δυστυχώς, η δικτατορία του προλεταριάτου, δηλαδή της εργατικής τάξης, δεν ήταν δικτατορία της εργατικής τάξης, ήταν δικτατορία ενός ατόμου με την ομάδα γύρω του. Και φυσικά οδήγησε σε μια πολιτική που δεν οδηγούσε πουθενά. Εβγαλα, λοιπόν, το πρώτο συμπέρασμα ότι για να φτιάξεις τον καλύτερο κόσμο, δηλαδή να πετύχεις πρόοδο του συνόλου του πληθυσμού και κυρίως της καταπιεσμένης τάξης των εργαζομένων, προϋποθέτει τη λειτουργία της Δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανταλλαγής απόψεων και, αν θέλετε, τη σύγκρουση απόψεων και αντιλήψεων τόσο μεταξύ κομμάτων όσο και εντός κομμάτων. Να δημιουργήσεις έτσι τις προϋποθέσεις για να πετύχεις το καλύτερο δυνατόν. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα.
Το δεύτερο συμπέρασμα που βγήκε πάλι από την εμπειρία εκεί, είναι, εξαιτίας της αναβολής λήψης αποφάσεων, ιδίως την περίοδο λίγο πριν από την ουγγρική επανάσταση, να οδηγηθούμε στην ουγγρική επανάσταση με τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις που είχε στον κόσμο κ.λπ. Εκεί έβγαλα ένα δεύτερο συμπέρασμα που συνδέεται άμεσα με το τι πέρασε η Ελλάδα και η Κύπρος ή περνά με το κούρεμα και με το μνημόνιο: Οσο περισσότερο αναβάλλεις, τόσο χειρότερο είναι και τελικά οι αποφάσεις που θα πάρεις θα είναι χειρότερες απ’ ό,τι θα ήταν αν τις έπαιρνες εγκαίρως.
Τρίτο συμπέρασμα: Περάσαμε πολύ δύσκολες μέρες και η οικογένειά μου και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά ποτέ δεν το βάλαμε κάτω και είπαμε πρέπει να αγωνίζεσαι, όσες δυσκολίες και να ’χεις. Και πάντα, όσο κι αν πηγαίναμε κάτω, τελικά, καταφέρναμε να ανέβουμε πάνω. Εξ ου και το συμπέρασμα που τόνισα εδώ, σε όλους τους ακροατές, δεν δικαιούμαστε να πούμε “ηττήθηκα”, δεν δικαιούμαστε να τα παρατήσουμε. Χρειάζονται σωστές αποφάσεις, έγκαιρη εφαρμογή τους και πίστη.

• Στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Αθήνα, συναντηθήκατε με τον κ. Σημίτη -ο οποίος παρουσίασε και το βιβλίο σας- με τον κ. Βενιζέλο. Είχατε μια σειρά επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Τι σας απασχόλησε περισσότερο;
Το κύριο θέμα όταν μιλούμε, είναι το Κυπριακό, ιδίως αυτή τη στιγμή που ξαναβγαίνει στην επιφάνεια. Μετά από 40 χρόνια άσκοπων διαπραγματεύσεων, τελικά φαίνεται να υπάρχει ξανά μια ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό που πάλι θέλει αποφασιστικότητα για να κινηθούμε. Φυσικά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα ακολουθήσει η Τουρκία, αλλά αν πράγματι η Τουρκία κάνει αυτό που αφήνει να εννοηθεί ότι θέλει να κάνει, τότε θα εξαρτηθεί από τη δική μας στάση πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό για να πετύχουμε τη λύση που είναι απαραίτητη μέσα στις σημερινές συνθήκες.

• Θα ήθελα να σχολιάσετε, ως πολιτικός και ως οικονομολόγος, την οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η Κύπρος και κυρίως ως προς την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι ήταν πολύ σκληροί, αποφασίζοντας για πρώτη φορά κούρεμα των καταθέσεων.
Η συμπεριφορά των εταίρων έναντι της Κύπρου ήταν απαράδεκτη. Το έχω πει εκατό φορές και η τραγωδία που περνά ο κυπριακός Ελληνισμός, όπως και ο ελλαδικός Ελληνισμός, μπορούσε να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Φυσικά, υπήρξαν λάθη από μέρους μας. Δεν δικαιολογείται ό,τι και να πείτε η συμπεριφορά τους. Από την άλλη μεριά, όμως, αυτό δεν είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς πρέπει να βρούμε τρίτη λύση, που δεν υπάρχει. Ούτε από το ευρώ μπορούμε να φύγουμε, διότι αυτό σημαίνει πλήρη καταστροφή, ούτε να προσπαθήσουμε να μην εφαρμόσουμε το μνημόνιο.
Και να σας πω χαρακτηριστικά, ο πόλεμος ενάντια στο μνημόνιο είναι γνωστός. Εγώ είχα πει, αμέσως μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup, ότι η απόφασις είναι αρνητική, αλλά οφείλουμε να την εγκρίνουμε και μέσα από την απόφαση αυτή να πετύχουμε να καλυτερέψουμε τα πράγματα.
Δυστυχώς, τη Βουλή την έπιασε ο “πατριωτισμός”, έβαλαν τις φουστανέλες τους και ξέρετε μετά το “όχι” της Κύπρου το πρώτο, ο Τσίπρας έβαλε τη φουστανέλα του και όλοι στην Αθήνα, και φώναζαν «μπράβο στους Κύπριους που μας διδάσκουν κ.λπ.» και ως αποτέλεσμα οδηγηθήκαμε στο δεύτερο μνημόνιο, που ήταν ασύγκριτα χειρότερο από το πρώτο.

• Μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, βλέπουμε να αναζωπυρώνεται πάλι το ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Γιατί πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, σε τι διαφέρει αυτή η πρωτοβουλία από τις προηγούμενες, οι οποίες απέτυχαν;
Πρώτον, διότι ένας πάντα πρέπει να ’ναι αισιόδοξος και άμα υπάρχει μια ευκαιρία, πρέπει να προσπαθεί να την αξιοποιήσει.
Δεύτερον, διότι η Τουρκία έδωσε μηνύματα ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεται, ο Ερντογάν μιλώ. Τρίτον, διότι η ανακάλυψις του φυσικού αερίου και οι νέες συνθήκες γύρω από την Κύπρο δίδουν την προοπτική ότι τα οφέλη θα είναι τεράστια για όλους μας.
Τέταρτον, διότι ο κόσμος όλος έχει ανάγκη από μια σταθερή και σίγουρη Κύπρο, όταν γύρω μας φλέγεται η περιοχή. Συρία, Αίγυπτος, Λίβανος κ.λπ. Αρα, για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν επιθυμία της διεθνούς κοινότητας επιτέλους να κλείσει το Κυπριακό, αλλά και της Τουρκίας να αποδείξει ότι με τη συμφωνία για το Κυπριακό, η πολιτική του Ερντογάν που στοχεύει στο να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τους Κούρδους, να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα κ.λπ. έχει βάση. Αρα, όλοι αυτοί οι λόγοι συμβάλλουν στο να δώσουν καινούργια ώθηση στο Κυπριακό, αυτή τη στιγμή.

• Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα το σχόλιό σας για τη δρομολογημένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι ευχής έργον, αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Μόνο με τη λύση του Κυπριακού και την εμπλοκή και της Τουρκίας μπορεί να μην έχουμε προβλήματα. Άρα, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να επιλυθεί το Κυπριακό, να πιεστεί η Τουρκία να υπάρξει λύσις, γιατί αλλιώς πού θα οδηγηθούμε, σε σύγκρουση του άξονα Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου ενάντια στην Τουρκία; Δεν το θέλει κανένας αυτό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα