Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δεκαεπτά νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα

Δεκαεπτά εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κρήτη σε εργατικά δυστυχήματα από την αρχή της χρονιάς. Για αδιαφορία της Πολιτείας και πλήρη αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών κάνουν λόγο τα Εργατικά Κέντρα του νησιού, ενώ, καταγγέλλουν ότι πολλά ατυχήματα δεν γνωστοποιούνται στις αρμόδιες Αρχές εξαιτίας της αδήλωτης εργασίας, η οποία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που μίλησαν στα “Χ.Ν.”, επεσήμαναν ακόμα ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί λόγω της κρίσης και της εκτίναξης της ανεργίας. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκδικήσουν στη δουλειά τους ούτε την ασφάλεια της ζωής τους», ανέφεραν και πρόσθεσαν ότι λόγω της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών επικρατεί ασυδοσία σε πολλούς χώρους δουλειάς.
Σε ό,τι αφορά δε τους ελέγχους οι Διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης καταγγέλλουν ότι η Πολιτεία έχει απαξιώσει πλήρως τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αφού όχι μόνο τις αφήνει υποστελεχωμένες, αλλά δεν τους παρέχει καν τα καύσιμα για να μπορούν να μετακινηθούν…

ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
«Στα Χανιά από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 33 εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 6 ήταν θανατηφόρα», σημείωσε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Χανίων ο Μανώλης Μπαμιάκης και διευκρίνισε ότι από τα 33 ατυχήματα τα 5 ήταν τροχαία, ενώ 15 περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Ο κ. Μπαμιάκης απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη ελέγχων υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουν τακτικούς ελέγχους λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Και το θέμα δεν είναι απλώς το να γίνονται έλεγχοι, αλλά το να γίνονται τακτικοί έλεγχοι», σχολίασε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «να επιβάλονται αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που αυθαιρετούν», ενώ υπογράμμισε ότι «η εκμετάλλευση των εργαζομένων έχει ενταθεί από την έναρξη της κρίσης».

“ΚΑΛΠΑΖΕΙ” Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Για πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων έκανε λόγο, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν σημειωθεί στον Νομό Ηρακλείου συνολικά 17 εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 7 ήταν θανατηφόρα. «Τόσο μεγάλος αριθμός δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν», σχολίασε ο κ. Βαρδάκης και τόνισε ότι κύρια αιτία του τραγικού αυτού απολογισμού «είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών».
«Από την άλλη κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς ως εργαζόμενοι να προσέχουμε περισσότερο και να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι κυνηγώντας ένα ή δύο μεροκάματα την εβδομάδα δεν σκεφτόμαστε ούτε την ίδια μας τη ζωή», σημείωσε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ηρακλείου, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της αποδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών ανέφερε: «Το θέμα δεν αφορά μόνο την έλλειψη προσωπικού που μαστίζει τις Υπηρεσίες. Εδώ δεν έχουν ούτε τα αυτοκίνητα για να κάνουν στοιχειώδεις ελέγχους! Γι’ αυτό και η ανασφάλιστη, μαύρη εργασία, υπερβαίνει στο νησί το 30%», σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Βαρδάκης.

«ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»
Διπλάσια είναι τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στον Νομό Λασιθίου σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, όπως υπογράμμισε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης.
Ειδικότερα για το 2013 τόνισε ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν σημειωθεί συνολικά 8 ατυχήματα εκ των οποίων τα 4 θανατηφόρα. «Ο απόλυτος αριθμός ίσως να φαίνεται σε κάποιους μικρός, αλλά εκεί που δεν είχαμε κανένα ή ένα θανατηφόρο, πέρυσι φτάσαμε τα 4 και φέτος -μέχρι σήμερα- έχουν φτάσει επίσης τα 4», επεσήμανε ο κ. Πεπόνης, ενώ, μιλώντας για τα αίτια υπογράμμισε: «Η αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας και το ότι ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να “παζαρέψει” την ασφάλειά του. Οταν, δηλαδή, μιλάμε για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε ένα ποσοστό 40% από εκεί και πέρα τι να πει ο εργαζόμενος; Οτι θέλει κανόνες ασφαλείας στην εργασία του; Ο,τι του δίνουν κάνει χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για τα ένσημά του, αλλά για τη ζωή του», επεσήμανε ο κ. Πεπόνης, ενώ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ανέφερε ότι στο Λασίθι η κατάσταση είναι τραγική και εξήγησε: «Η Υπηρεσία που μας καλύπτει είναι στο Ηράκλειο, αλλά δεν τους δίνουν τη βενζίνη για να μετακινηθούν. Οπότε δεν υπάρχει πρόληψη». Μάλιστα, σημείωσε σχετικά ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Λασίθι «αλλά μας πρόλαβε η κρίση και έμεινε στα χαρτιά».

«ΠΟΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΔΗΛΩΤΑ»
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Νικολιδάκης έκανε λόγο για «αδήλωτα εργατικά ατυχήματα», τα οποία οφείλονται στις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η ανασφάλιστη εργασία.
«Εργατικά ατυχήματα γίνονται σε όλους τους εργασιακούς χώρους είτε από κακή συντήρηση των εγκαταστάσεων είτε από μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, όμως, άλλα ατυχήματα δηλώνονται και άλλα όχι», επεσήμανε ο κ. Νικολιδάκης και πρόσθεσε: «Μόνο αν πάνε σε Νοσοκομείο και καλέσουν την Αστυνομία θα το μάθουμε. Πολλές φορές επίσης τα κρύβουν έντεχνα και δεν τα “βγάζουν” ως εργατικά ατυχήματα με ό,τι συνέπειες έχει αυτό. Η ιστορία αυτή υπάρχει πολλά χρόνια, αλλά με την κρίση έχει επιδεινωθεί, γιατί κανένας δεν μιλά τώρα».
Συνεχίζοντας ο κ. Νικολιδάκης απέδωσε την έκταση του προβλήματος στο ό,τι «στο Ρέθυμνο δεν έχουμε Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και καλυπτόμαστε από τα Χανιά», ενώ για τους ελέγχους υπογράμμισε ότι αναγκαστικά έχουν χαρακτήρα δειγματοληπτικό, αφού είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και επειδή «δεν τους εγκρίνουν μετακινήσεις».
«Το ένα θέμα είναι λοιπόν η κρατική αδιαφορία και το άλλο είναι ότι όπου δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχει ασυδοσία», τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ρεθύμνου.

Eργατικa Ατυχhματα μeσα στο 2013
Εργατικά ατυχήματα         Θανατηφόρα Χανιά              33                     6
Ηράκλειο         17                     7
Ρέθυμνο          12                     –
Λασίθι               8                    4


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα