Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζωή με τον φόβο της πλημμύρας στον Κλαδισό

Με τον φόβο της πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι στις όχθες του Κλαδισού, φοβούμενοι ότι θα υπάρξουν πλημμύρες με τις πρώτες βροχές καθώς το ποτάμι είναι ακαθάριστο.


Παρότι έχουν γίνει καθαρισμοί σε ένα μεγάλο τμήμα του ποταμιού κάτοικοι που μίλησαν στα “Χ.Ν.” τονίζουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του που καθαρίστηκε πέρυσι όχι όμως και φέτος παρότι είχε επιβαρυνθεί με μεγάλο όγκο φερτών υλικών από τις ισχυρές βροχές του περασμένου χειμώνα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα τμήματα που περνάνε γέφυρες ή έχουν κλειστεί με τσιμέντο.
Με τον κάτοικο της περιοχής, σμήναρχο ε.α. κ. Μανώλη Λουτσέτη περιηγηθήκαμε την περιοχή για δύο περίπου ώρες. Ο συνομιλητής μας έχει περπατήσει σπιθαμή με σπιθαμή όλον τον Κλαδισό, γνωρίζει σχεδόν κάθε σημείο του και παράλληλα έχει μελετήσει όλη τη σχετική νομοθεσία.
«Στο “μάτι” φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο μέρος του ποταμού έχει γίνει ένα πολύ καλό καθάρισμα όμως αυτό δεν ισχύει. Ελπίζω οι βροχές του χειμώνα που έρχεται να δείξουν ότι δίκιο οι άνθρωποι της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΧ και όχι εγώ» μας εξηγεί και μαζί πηγαίνουμε σε διάφορα σημεία του ποταμού.
• ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ: Αρχικά στο ύψος του ναού της Αγ. Τριάδας. Το ποτάμι καθαρίστηκε μέσα στον Αύγουστο αλλά αυτό δεν αρκεί. «Υπάρχει ΦΕΚ που ορίζει πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να απομακρύνονται τα δέντρα και οι κορμοί που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού. Το ΦΕΚ το λέει ξεκάθαρα πως τα δέντρα που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού και γέρνουν επικίνδυνα κόβονται και απομακρύνονται, επίσης ότι πρέπει να αφήνονται δύο μέτρα κενά αριστερά και δεξιά του ποταμιού ως αντιπλημμυρική ζώνη, τα βλέπεται πουθενά;» μας σημειώνει. Μας δείχνει μια σειρά από ευκαλύπτους που βρίσκονται μέσα στο ποτάμι. «Αυτά τα δέντρα αν παρασυρθούν δεν θα κλείσουν το ποτάμι; Δεν θα προκαλέσουν πλημμύρες σε όλη την περιοχή;» λέει συμπληρώνοντας πως ο μεγαλύτερο όγκος των κλαδιών, των δέντρων και των φερτών υλικών που βγήκαν από διάφορα σημεία του ποταμιού δεν απομακρύνθηκαν.
• ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ: Στο τμήμα του ποταμιού που βρίσκεται στα όρια του Βαμβακόπουλου και κοντά στην Αγιά το πλάτος του ποταμού μειώνεται κατά τουλάχιστον 3-4 μέτρα. «Με την πρώτη δυνατή βροχή το νερό περνάει από πάνω από τη γέφυρα και φεύγει στους δρόμους και στα χωράφια. Τι πως είναι καθαρισμένο δεν μπορεί να φύγει όταν μειώνεται τόσο το πλάτος του ποταμιού. Για αυτό και κατά την άποψη μου και αυτή αλλά και άλλες τέσσερις γέφυρες στον Κλαδισό πρέπει να ανακατασκευαστούν, να διαπλατυνθούν ώστε να μπορούν να δεχθούν τον όγκο του νερού» τονίζει ο κ. Λουτσέτης.
• ΣΚΕΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ: Λίγο πιο κάτω είναι ένα τμήμα σκεπαστό τμήμα του ποταμού στο ύψος του δημοτικού καταστήματος της Δ.Ε. Θερίσου. «Πρόκειται για ένα τμήμα μήκους περίπου 300 μέτρων. Έχω πάει κάτω και είναι γεμάτο φερτά υλικά. Κορμοί, κλαδιά, σκουπίδια θα πάνε όλα μέσα δεν υπάρχει περίπτωση να μην φρακάρει » λέει ο κ. Λουτσέτης, που μας δείχνει ότι το πλάτος της γέφυρα είναι πολύ μικρότερο από το πλάτος του ποταμιού με αποτέλεσμα το νερό που έρχεται με ορμή να μην μπορεί να διοχετευθεί προς την θάλασσα.
Ανάλογα τοποθετείται η κ. Ευαγγελία Παπαδάκη κάτοικος και αυτή της περιοχής. «Πέρυσι το χειμώνα το νερό δεν μπορούσε να φύγει προς τη Ν. Χώρα και έφευγε στο δρόμο. Αφού δεν μπορεί να “σηκώσει” τόσο όγκο του νερού. Και να μην μιλήσω για τους γύρω δρόμους που μετατρέπονται σε ποτάμια» μας εξηγεί.
Οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν την ανάγκη να καθαριστούν και τα σημεία από όπου το νερό καταλήγει στο ποτάμι.
• ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ Β.Ο.Α.Κ.: Στο ύψος του ΒΟΑΚ πηγαίνουμε σε δύο σημεία που δεν έχουν καθαριστεί φέτος. «Καθαρίστηκαν πέρυσι αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία γιατί το περασμένο χειμώνα κατέβηκαν φερτά υλικά και θα υπάρξει πρόβλημα» αναφέρει ο κ. Λουτσέτης και μας δείχνει ένα σημείο γεμάτο καλάμια και εμφανή τα χώματα που έχουν κλείσει ένα τμήμα του ποταμιού.
Πιο κάτω ένα μεγάλο τμήμα των συρματόσακων που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν για να συγκρατούν τις όχθες του ποταμιού έχουν πέσει και έχουν βρεθεί μέσα στην κοίτη του ποταμιού. Λίγο πιο πέρα έρχονται δύο κλειστά τμήματα που περνάνε κάτω από την εθνική οδό. Στο ένα υπάρχουν φερτά υλικά αλλά το νερό περνάει. Στο άλλο όμως ο όγκος του χώματος, είναι τόσο μεγάλο που που δεν περνάει στάλα νερού. «Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί αν βρέξει καταρρακτωδώς όπως πέρυσι» τονίζει ο κ. Λουτσέτης.
Παράλληλα σε πολλά σημεία της διαδρομής είδαμε σύρματα, σπίτια, βιοτεχνίες, αμαξοστάσια να…εφάπτονται με το ποτάμι, αποτέλεσμα της μη οριοθέτησης του ποταμού Κλαδισού για πολλά χρόνια αλλά και της αρπακτικής διάθεσης απέναντι στη φύση πολλών πολιτών.

 

 

Λύματα και δυσοσμία…
fwtogiaplaisioΈνα άλλο ζήτημα που απασχολεί κατοίκους της περιοχής είναι η δυσοσμία που επικρατεί στο ύψος του οικισμού του Βαμβακόπουλου. «Πρόκειται σίγουρα για βοθρολύματα, δεν είναι στάσιμα νερά, ούτε από ελαιουργείο προέρχονται αυτήν την εποχή. Έκανα ένα χαρτί στο Υγειονομικό (Διεύθυνση Υγείας) στις 11 Σεπτεμβρίου, πρωτοκολλήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και με ενημέρωσαν πως στις 23 Σεπτεμβρίου το πρωί θα έλθουν. Το λιμενικό που επικοινώνησα μου λέει πως δεν είναι αρμοδιότητα του, η αστυνομία που το κατήγγειλα απαντάει αν τους δεις να ρίχνουν τα λύματα κάλεσε μας να τους συλλάβουμε. Να κάνω δηλαδή εγώ τον αστυνόμο Σαίνη; Έχουν τρόπους οι φορείς της πολιτείας να εντοπίσουν και ποιος και με ποιο τρόπο ρίχνει τα λύματα στο ποτάμι…» τόνισε ο κ. Λουτσέτης.
Το θέμα της δυσοσμίας επιβιώνει και άλλη κάτοικος της περιοχής. «Προχθές το βράδυ που δεν έβρεξε, από την πρώτη σχάρα ακούγονταν νερό να κατεβαίνει στο ποτάμι. Και η δυσοσμία ήταν έντονη! Αυτό γίνεται κάθε βράδυ και είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος αδειάζει το βόθρο του στο ποτάμι, ένα ποτάμι που καταλήγει στη θάλασσα στη Νέα Χώρα» λένε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα