Μουσείο Τυπογραφείας

Ζητούμενο στον Δυτικό Αποκόρωνα το ποιοτικό νερό άρδευσης

Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έχουν γίνει για το πότισμα με κατάλληλο νερό των καλλιεργειών αβοκάντο του Δυτικού Αποκόρωνα, ωστόσο μένουν ακόμα να γίνουν πολλά πράγματα ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή άρδευση της περιοχής.

  • Ενημέρωση για το ζήτημα της άρδευσης στον Δυτικό Αποκόρωνα χθες το βράδυ στο Νιο Χωριό
  • Ενημέρωση για το ζήτημα της άρδευσης στον Δυτικό Αποκόρωνα χθες το βράδυ στο Νιο Χωριό

Αυτό τονίσθηκε στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση των παραγωγών αβοκάντο της περιοχής που έγινε στο Νιο Χωριό. Το μέλος της Επιτροπής Παντελής Καραγιαννάκης έκανε μια ενημέρωση των συγκεντρωμένων αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «όλη η προσπάθεια που κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε στον κάμπο ποιοτικό νερό άρδευσης γιατί το νερό μείξης που μας δίνουν αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλο για τα αβοκάντο και τα κηπευτικά».

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει τον Αύγουστο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συμφωνήθηκαν μια σειρά από μέτρα στην κατεύθυνση των οποίων έχουν γίνει κάποια βήματα χωρίς όμως το πρόβλημα να έχει επιλυθεί. Ειδικότερα τόνισε πως «σε ότι αφορά τις δύο γεωτρήσεις που είχαμε ζητήσει έχει κατατεθεί το αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τον ΤΟΕΒ Δυτ. Αποκόρωνα με τον οποίο συνεργαζόμαστε άψογα και περιμένουμε την έγκριση.

Όσον αφορά τα άλλα μέτρα έγιναν κάποιες άμεσες ενέργειες από τον ΟΑΚ δηλαδή τέθηκε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο των Αρμένων που είχε βλάβη και στέλνει νερό που είναι κατάλληλο στη δεξαμενή του Νιο Χωριού και στη δεξαμενή του Τσιβαρά που δίνει νερό σε ένα μέρος του Δυτ. Αποκόρωνα (νερό μίξης γιατί δίνει και νερό από τις πηγές του Ζούρμπου που δεν είναι κατάλληλο). Αυτή τη στιγμή είμαστε στο εξής σημείο: Ένα μέρος του κάμπου ποτίζεται με κατάλληλο νερό από τη δεξαμενή του Νιο Χωριού, ένα άλλο από τη δεξαμενή των Μεγ. Χωραφιών που λαμβάνει νερό από τις πηγές του Ζούρμπου που δεν είναι κατάλληλο για αβοκάντο, και ένα άλλο από τον Τσιβαρά που είναι μεικτό. Άρα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και συνεχίζουμε την προσπάθεια μέσα από νόμιμες διαδικασίες».

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δυτ. Αποκόρωνα Γιάννης Σπανουδάκης επισήμανε πως η αρδευόμενη έκταση είναι 7000 στρ. και αυτή τη στιγμή ο ΤΟΕΒ κάνει προσπάθειες ώστε να ενώσει τα δίκτυα του ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν περισσότερο νερό από τις πηγές των Αρμένων που είναι και το κατάλληλο για τα αβοκάντο. Ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις πολλών από τους συμμετέχοντες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.