Μουσείο Τυπογραφείας

Ζητούμενο η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων

Γυαλί, αλουμίνιο, σίδερο, ηλεκτρικά είδη… ένα τεράστιος όγκος απορριμμάτων συλλέγεται καθημερινά στον χώρο του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων.
Η Διαδημοτική Επιχείρηση έχει καταφέρει να πρωτοπορήσει στον τομέα της ανακύκλωσης από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, ωστόσο μένουν ακόμα να γίνουν σημαντικά πράγματα στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Η συγκέντρωση βιοαποβλήτων, η διαλογή στην πηγή, η καλύτερη διαχείριση ιδιαίτερων απορριμμάτων αποτελεί το ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια.

Τα υποβαθμισμένα υλικά
Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό υλικών που θα μπορούσαν να ανακτηθούν πετιούνται στους πράσινους κάδους με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του και στη συνέχεια στο διαχωρισμό που γίνεται στο εργοστάσιο να μην μπορεί να αξιοποιηθεί για ανακύκλωση. Για αυτό και οι υπεύθυνοι καλούν τους πολίτες να φροντίζουν ώστε τα ανακυκλώσιμα ήδη να καταλήγουν στους μπλε κάδους και όχι στους πράσινους ώστε να είναι διαχειρίσιμα.

Γυαλί… χάρη στην επιδότηση
Aναφορικά με την ανακύκλωση των μπουκαλιών, πηγαίνει αρκετά καλά σε ότι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών. Το ζήτημα είναι πως η τιμή πώλησης των μπουκαλιών είναι σχεδόν μηδενική. Ευτυχώς υπάρχει μια επιδότηση από την “Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης” (η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με ποσοστό 35%) που φτάνει τα 120 ευρώ ανά τόνο προκειμένου να ενισχυθεί η ανακύκλωση των μπουκαλιών.

Σίδερο -αλουμίνιο
Η συγκέντρωση σίδερου και αλουμίνιου πέρα από τους μπλε κάδους γίνεται και στο εργοστάσιο με μηχανικό τρόπο αλλά και χειροδιαλογή. Ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων αυτών μπορούν να ανακτηθούν.

Ηλεκτρικές συσκευές
Στο εργοστάσιο απορριμμάτων γίνεται μια καλή διαλογή των ηλεκτρικών συσκευών και των ειδών που μπορούν να ανακυκλωθούν. Ψυγεία, πλυντήρια στέλνονται στην ΕΕΑΑ που έχει εργοστάσιο στην Αττική για την ανακύκλωση τους. Άλλες ηλεκτρικές συσκευές με τον μηχανισμό τους στέλνονται στην “Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε.”, οι μπαταρίες στην “ΑΦΗΣ”, ενώ ανακυκλώνονται επίσης καλώδια και άλλος εξοπλισμός.

Στρώματα και πλαστικά δοχεία
Σε ότι αφορά τα στρώματα που πετιούνται στα απορρίμματα, η ΔΕΔΙΣΑ αφαιρεί το μέταλλο που πηγαίνει για ανακύκλωση, ενώ το ύφασμα πηγαίνει για ταφή. Ένα άλλο υλικό που δύσκολα διαχειρίζεται είναι τα πλαστικά δοχεία, ειδικά αυτά που μετέφεραν φυτοφάρμακα κ.α. Όταν έρχονται μεγάλες ποσότητες συγκεντρώνονται και δεματοποιούνται, δεν μπορούν όμως να επαναχρησιμοποιηθούν, ούτε να ανακυκλωθούν για την ώρα.

Δεν προχωράει η συλλογή βιοαποβλήτων
Η ΔΕΔΙΣΑ έχει προμηθευτεί από το 2016, περίπου 2.500 καφέ κάδους και δύο ειδικά οχήματα για την αποκομιδή βιοαποβλήτων. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε η διαλογή στην πηγή. Διαπιστώνεται ένας δισταγμός από μεριάς των Δήμων να αναλάβουν να οργανώσουν αυτή τη διαδικασία που είναι πιθανό να ανεβάσει το κόστος της αποκομιδής, την ίδια ώρα όμως θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή ποιοτικότερου κόμποστ και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στο ΧΥΤΥ. Στο εργοστάσιο απορριμμάτων είναι σε εξέλιξη η δημιουργία νέου χώρου συγκέντρωσης κόμποστ.

1 σχολιο

  • [Πατσουράκης Μιχαλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ο Δήμος πρέπει να παρέχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη στους δημότες που προσπαθούν και δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια.
    Αν αυτό δεν είναι εύκολο προς το παρόν να τους επιβραβεύουν με ένα έπαινο!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.