Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζητούμενο το πράσινο σε συνοικίες των Χανίων

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένες λαϊκές συνοικίες στην πόλη των Χανίων σε σχέση με το πράσινο.

Screen shot 2018-01-12 at 6.39.03 PM
Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές όπως η Νέα Χώρα και το Κουμ Καπί, οι πλατείες, τα πάρκα και οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι με το τσιμέντο να έχει εμφανώς πάρει το πάνω χέρι.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, τα Χανιά βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης των “κενών” και των χώρων που δεν έχουν ακόμα χτιστεί με σκοπό να αυξηθεί το αστικό πράσινο καθώς όσο περνάει ο χρόνος τα περιθώρια για να “πρασινίσει” η πόλη περιορίζονται δραματικά.

ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΜΟΙΟΥΧΟΙ
Ως προς την υφιστάμενη κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία του υπό εκπόνηση νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, “πρωταθλητής” στην έλλειψη αστικού πρασίνου (πλατείες, πάρκα κ.λπ.) αναδεικνύεται το Κουμ Καπί με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται μόλις στο 0.3% τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό της έκτασης που καταλαμβάνεται από κατοικίες υπολογίζεται σε 66.9%!
Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση και στη συνοικία του Αγίου Λουκά με το ποσοστό του πρασίνου να φτάνει μόλις το 1.3% και εκείνο της γενικής κατοικίας το 58.8%, ενώ στη Νέα Χώρα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1.6% και 62.6%. Την πρώτη πεντάδα των γειτονιών που στερούνται σε αξιοσημείωτο βαθμό χώρους αστικού πρασίνου συμπληρώνουν η Παρηγοριά (1.9% πράσινο) και το Πασακάκι (2% πράσινο).
Στον αντίποδα βρίσκονται η Παλιά πόλη (21.7%), η Αμπεριά (12.0%), ο Προφήτης Ηλίας (8.3%), ο Κουμπελής (7.8%) και η Ν.Δ. Μόντε Βάρδια (7.4%). Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπό κατάρτιση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το ποσοστό του αστικού πρασίνου έναντι των άλλων χρήσεων κινείται σε σαφώς υψηλότερα ποσοστά, χωρίς αυτό να σημαίνει -πάντα- ότι προσεγγίζει τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»

Παρά το γεγονός ότι τα Χανιά, θεωρούνται ότι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από άλλες πόλεις της Ελλάδας ως προ το πράσινο, σε ορισμένες συνοικίες οι πλατείες και τα πάρκα σπανίζουν με το τσιμέντο να κυριαρχεί
Παρά το γεγονός ότι τα Χανιά, θεωρούνται ότι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από άλλες πόλεις της Ελλάδας ως προ το πράσινο, σε ορισμένες συνοικίες οι πλατείες και τα πάρκα σπανίζουν με το τσιμέντο να κυριαρχεί

«Δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεπτυγμένη κουλτούρα γύρω από τους υπαίθριους δημόσιους χώρους και το αστικό πράσινο, τα Χανιά είναι από τα καλύτερα παραδείγματα ελληνικών πόλεων», σημείωσε η επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πολυτεχνείου Κρήτης Πανίτα Καραμανέα σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση.
Πρόσθεσε δε ότι παρά το γεγονός ότι οι “πνεύμονες πρασίνου” και οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι που υπάρχουν διασώθηκαν μέσα στα χρόνια με ένα ασχεδίαστο, απρογραμμάτιστο και αυθόρμητο τρόπο, η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί συμπαθητική.
«Τα Χανιά έχουν καλό υπόβαθρο το οποίο δεν έχει αλλοιωθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει χαθεί ακόμα το παιχνίδι κι έχουμε δυνατότητα να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης του υπαίθριων δημόσιων χώρων και του αστικού πρασίνου», τόνισε.
Μάλιστα αναφέρθηκε σε κάποιες σημαντικές ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να χαθούν για τα Χανιά προκειμένου η πόλη να μπορεί να “ανασαίνει” και μετά από κάποια χρόνια.
Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης οι εναλλαγές και ο διαφορετικός χαρακτήρας που υπάρχει ανά περιοχές: «Είναι σπάνιο για μια μεσογειακή πόλη να συναντάς τόσες πολλές εναλλαγές όπως συμβαίνει στα Χανιά: Από τα ταμπακαριά, το Κουμ Καπί και το παλιό λιμάνι, μέχρι την αμμουδιά της Νέας Χώρας. Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις αναδεικνύουν τις διαφορετικές σχέσεις της πόλης με τη θάλασσα και προβάλλουν την ξεχωριστή ταυτότητα των Χανίων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασωθεί αυτός ο χαρακτήρας».
Επίσης, η κα Καραμανέα τόνισε τη σημασία που έχει να αξιοποιηθεί για πράσινο το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: «Μιλάμε για μια αδόμητη έκταση μεγάλης κλίμακας που σπάνια συναντάς μέσα στον αστικό ιστό. Αυτό το “κενό” αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη καθώς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας όχι μόνο τις ανάγκες του παρόντος αλλά και αυτές που θα προκύψουν μετά από 15-20 χρόνια», επεσήμανε, ενώ η τρίτη περιοχή που, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι το παραλιακό κομμάτι που ενώνει τη Νέα Χώρα με τους Αγ. Αποστόλους.
«Είναι μια μεγάλη περιοχή που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με όρους υπαίθριας οικειοποίησης κι όχι χτισίματος καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχεται μεγάλες πιέσεις από την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη που υπάρχει», σημείωσε η κα Καραμανέα.
Τόνισε δε ότι γενικότερα τα Χανιά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πίεση που δέχονται από τον τουρισμό με όρους αειφορίας που θα επιτρέπουν την τουριστική ανάπτυξη χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωμία και η ιστορική ταυτότητα της πόλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αυτο με το στρατοπεδο “Μαρκοπουλου” να το ακουσουν μερικοι που αντιδρουν με διαφορες προφασεις π.χ. ανταλλαγη στην αποχτηση του. Εχω ξαναγραψει οτι λογω της φαγομαρας το χασαμε το 2004…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα