Μουσείο Τυπογραφείας

Ζητούμενο η ανθεκτικότητα στα νέα έργα μετά τις μεγάλες καταστροφές στα Χανιά

Ï ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÔÇÓ ÍÅÁÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÊÕÑÉÁÊÏÓ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇÓ ÓÅ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÊÁÈÇÃÇÔÇ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏ ÓÕÍÏËÁÊÇ ÔÙÍ ÓÕÌÐÅÑÁÓÌÁÔÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÈÍÉÊÇ ÔÑÁÃÙÄÉÁ ÓÔÏ ÌÁÔÉ ÁÔÔÉÊÇÓ ÊÁÉ ÔÉÓ ÐÑÏÔÁÓÅÉÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÍÁÌÏÑÖÙÓÇ ÔÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓOι παρεμβάσεις και τα έργα που θα γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να έχουν ανθεκτικότητα και ορίζοντα ζωής αρκετών δεκαετιών, υποστήριξε χθες ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Συνολάκης ο οποίος συνόδευσε τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε περιοδεία που έκανε η Χανιώτισσα πολιτικός στις πληγείσες περιοχές του Πλατανιά, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι δεν πρέπει κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή να αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή και να αποσιωπώνται οι ευθύνες της κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων.

«Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ήδη τις εισπράττουμε και θα έχουμε χειρότερες καταιγίδες και θεομηνίες από αυτή που ζήσαμε. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε. Δεν μπορούμε για όλα τα πράγματα να ρίχνουμε τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή. Στη Μάντρα έφταιγε η κλιματική αλλαγή, στο Μάτι η κλιματική αλλαγή, τώρα η κλιματική αλλαγή. Κάποια στιγμή και σαν κυβέρνηση και σαν πολίτες πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να καταλάβουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Συνολάκης.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών ο Νομός Χανίων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ενότητα και να μην αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αποσπασματικά και μεμονωμένα. «Πρέπει να δούμε πως θα έχουμε ανθεκτικότητα όχι για τα επόμενα 5 χρόνια αλλά για τα επόμενα 50 ή 100 χρόνια. Αυτός πρέπει να είναι ο ορίζοντάς μας», σχολίασε ενώ τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν από τοπικούς φορείς αφήνοντας αιχμές κατά της κεντρικής εξουσίας η οποία, όπως υποστήριξε, έχει εγκαταλείψει πλήρως τα Χανιά.

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Συνολάκης και στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση των παραλιών των Χανίων. «Αν δεν συντηρήσουμε τις παραλίες μας δεν θα μείνουν. Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και είναι θέμα μιας ή δύο δεκαετιών που δεν θα έχουμε τις παραλίες», ανέφερε ενώ τόνισε ότι σε αντίθεση με το Ηράκλειο που έχει ξεκινήσει ο εμπλουτισμός των παραλιών, στα Χανιά δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια.

Υψηλές τιμές υετού στη δυτική Κίσσαμο
Υψηλές είναι οι τιμές του υετού που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα από τον γεωργικό μετεωρολογικό σταθμό Μεράδας Λουσακιών – meteo (οικογένεια Πατερομιχελάκη). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις από 01 Ιουλίου 2018 έως και 26 Φεβρουαρίου 2019, το ύψος βροχόπτωσης ανήλθε στα 1.652,8 χιλιοστά νερού. Ειδικότερα, για την περίοδο των τελευταίων 72 ωρών (από Κυριακή 24 Φεβρουαρίου έως Τρίτη 26 Φεβρουαρίου) καταγράφηκαν 376 χιλιοστά νερού. Να υπενθυμίσουμε ότι όπως έγραψαν χθες τα «Χ.ν.» κατά τη διάρκεια της «Ωκεανίδας» ο μετεωρολογικός σταθμός στα Ασκύφου κατέγραψε την υψηλότερη τιμή βροχόπτωσης πανευρωπαϊκά σε μηνιαία βάση αγγίζοντας τα 1.202 χιλιοστά νερού. Πάντως και οι τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Μεράδα Λουσακιών ήταν από τις υψηλότερες σε επίπεδο Νομού έπειτα από εκείνες των Ασκύφου, Ασή Γωνιάς και Σέμπρωνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.