Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζ. Λιονάκης: Ενας Χανιώτης υπεραθλητής ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο

Ενας πρώην ποδηλάτης του Τάλω έχει πλέον αλλάξει αθλητική καριέρα και ως μέλος του Ανέμου αγωνίζεται σε πολύ πιο απαιτητικούς στίβους. Οπως είναι οι Υπερμαραθώνιοι και τα τρίαθλα αποστάσεως Ironman με τελευταίο τον ορεινό Υπερμαραθώνιο 164 χιλιομέτρων και 8000 μέτρων υψομετρικής ανάβασης στη Ροδόπη όπου έλαβε μέρος πριν λίγες μέρες.

Σήμερα μιλάει στα “Χ.ν.” για τους στόχους του και τις μεγάλες σωματικές και ψυχικές δυνάμεις που πρέπει να διαθέτει ένας υπεραθλητής που ασχολείται με τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα απαιτητικά σπορ

Ζαχαρία τι σημαίνει για σένα αυτή η τελευταία συμμετοχή σε ένα ιδιαίτερο αγώνα όπως αυτός στην Ροδόπη;
Η τελευταία συμμετοχή μου στον ορεινό αγώνα υπερ.-απόστασης, ROUT Classic 100 Miles απόστασης 100 μιλίων ή αλλιώς 164 χιλιομέτρων και 8000 μέτρων θετικής υψομετρικής ανάβασης και επιτυχούς τερματισμού στην 9η θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε έμπειρους Έλληνες και ξένους αθλητές σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην αθλητική μου πορεία.
Ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελεί ορόσημο των αγώνων βουνού στην Ευρώπη, όντας ένας εκ των τριών που ξεκινούν την ιστορία των Ultra και σηματοδοτούν την μετέπειτα πορεία του Ulta Running. Πρόκειται για μια εξαιρετική διοργάνωση, έναν από τους ομορφότερους αγώνες στην Ελλάδα, με μεγάλη δυσκολία και περάσματα σε μερικά από τα πιο διατηρημένα και απομονωμένα τοπία και εγκαταλελειμμένα μονοπάτια (παρθένο δάσος Ροδόπης και καταφύγιο αγρίων ζώων).
Γενικά οι πρόσφατες συμμετοχές στον αγώνα τριάθλου ΙronMan Emilia Romagna της Ιταλίας (10 ώρες και 8 λεπτά) και τον αγώνα Υπερ- Απόστασης Ορεινού τρεξίματος ROUT Classic 100 Miles (164 χιλιομέτρων και 8000 θετικής υψομετρικής ανάβασης 28 ώρες και 30 λεπτά) σηματοδοτούν και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την ενασχόληση μου με τις υπερ-αποστάσεις.

Τι συναισθήματα σου δημιουργεί αυτή η ενασχόληση με τις υπερ-αποστάσεις;
Η ενασχόληση με τις μεγάλες αποστάσεις αλλά κυρίως τις υπερ-αποστάσεις δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων. Απολαμβάνω το να αισθάνομαι άμεσα το περιβάλλον, τις οσμές, τα ακούσματα αλλά και την παρουσία των αγρίων ζώων του βουνού γύρω μου καθώς τρέχω. Όλο αυτό με φέρνει πιο κοντά στη φύση, την μακρινή καταγωγή μας.
Βλέποντας τις αποστάσεις που διανύεται υποθέτω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερες δυνάμεις όχι μόνο σωματικές έτσι;
Είναι γεγονός ότι οι αγώνες υπεραπόστασης είναι δύσκολο να μπουν σε κανόνες και νόρμες. Ο αθλητής εκεί έχει ως όπλο πλέον, όχι το σώμα του αλλά τη δύναμη του μυαλού και της ψυχής. Όση προπόνηση και να έχει κάνει κάποιος, δεν μπορεί ποτέ να προετοιμαστεί για αγώνες που διαρκούν πάνω από 12 ώρες ή και 24ωρο. Όπως αναφέρει και ο Γιάννης Κούρος, ο δρομέας δεν είναι γεννημένος με αντοχή αλλά αντίθετα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να τη φτιάξει.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν βασικά εφόδια σε ένα αθλητή υπεραποστάσεων;
Χρειάζονται τρία βασικά στοιχεία όμως για να φτάσει κανείς εκεί. Επιθυμία, Πειθαρχία και Αφοσίωση. Είναι σαφώς αλληλένδετα και καθοριστικά για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.
Το τρέξιμο μέσα στη νύχτα αφήνει διαφορετικά ερεθίσματα και προσφέρει απλόχερα αισθήσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βιώσει κανείς τη μέρα ή σε μικρή απόσταση. Η νύχτα σε κάνει πιο δυνατό, ανακαλύπτεις το βαθύτερο εαυτό σου. Σε προετοιμάζει και σε σκαλίζει για το μέλλον.

Είναι όμως εύκολο να βρίσκεις χρόνο για τόσο σκληρή προετοιμασία;
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μπορώ να βρίσκω το χρόνο παρόλο το πιεσμένο πρόγραμμα εργασίας μου να προπονούμαι. Σε αυτό, ο κύριος υποστηρικτής είναι ο δικός μου άνθρωπος, η Νάντια μου, που με υποστηρίζει σε όλα, από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο. Έχει δώσει το παρών σε όλους τους αγώνες μου, ένα προς ένα, και πάντα με τον πιο δύσκολο και άχαρο ρόλο του να υποστηρίζει ενεργά με την τροφοδοσία, επισκευές, ανταλλακτικά και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί.

Σαν επιστέγασμα ποιος είναι ο απότερος στόχος της υπερπροσπάθειας αυτής του Ζαχ. Λιονάκη;
Στόχος μου η συνεχής εσωτερική αναζήτηση και όχι το απόλυτο αποτέλεσμα και η όποια κατάταξη, αλλά η αναμέτρηση με τη φύση, το χρόνο, τον εαυτό μου.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ζαχαρίας Λιονάκης από τα Χανιά, Μηχανολόγος Μηχανικός στο επάγγελμα 41 ετών σήμερα, κατοικεί τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα όπου εργάζεται ως Διευθυντής Υγείας και Ασφάλειας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία.
Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται, παράλληλα με το επάγγελμά του, ενεργά με την άθληση θέτοντας σειρά από διαδοχικούς στόχους έως και σήμερα.
Ξεκίνησε με την ενασχόληση στην ποδηλασία και συγκεκριμένα ως Master (Βετεράνος) αθλητής στην ομάδα του ΠΟΧ Τάλως το 2011 όπου στη συνέχεια παράλληλα με το αγωνιστικό κομμάτι εκλέχθηκε ως Γεν. Γραμματέας της ομάδας και ασχολήθηκε για το διάστημα παραμονής του στα Χανιά διακόπτοντας λόγω της μετέγκαταστασης του για εργασία στο Ηράκλειο Κρήτης.
Με προπονητή τον Παναγιώτη Μαρεντάκη κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες, από τον Ιανουάριο του 2011 να συμμετέχει με επιτυχείς τερματισμούς και αξιοσημείωτες θέσεις για το χρόνο ενασχόλησης του σε τοπικούς, πανελλήνιους αγώνες και σημαντικές διοργανώσεις με αποκορύφωμα την πρόκριση του στον τελικό για το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης ποδηλασίας Βετεράνων Αθλητών (UCI Masters) για την ηλικιακή κατηγορία του στο Trento της Ιταλίας 2013 όπου όμως δε συμμετείχε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Ενδεικτικά: Συμμετοχές Ποδηλασίας:
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Masters 2011 (8ος στο αγώνισμα Ατ. Χρονομέτρησης, κατηγορίας Master A)
Ανάβαση Μαλάξας 2012 (3ος κατηγορίας Master A)
Αγώνας Ατομικής Χρονομέτρησης Εθν. Οδού 2012 (3ος κατηγορίας Master A)
Αγώνας Ατομικής Χρονομέτρησης Τσιπίδης , Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά 2012 (3ος κατηγορίας Master A)
35ος Γύρος Θυσίας Καλαβρύτων 2012 (15ος κατηγορίας Master A)
Γύρος Νεμέας «Αηδόνια» 2012 (4ος κατηγορίας Master A)
UCI World Cycling tour on Crete 2012 (Aγ. Αντοχής)
UCI World Cycling tour on Crete 2012 (Aγ. Ατομικής Χρονομέτρησης)
UCI World Cycling tour on Crete 2013 (Aγ. Ατομικής Χρονομέτρησης) (Πρόκριση στον τελικό της Ιταλίας)
Από το 2013 ξεκίνησε η ενασχόληση με το τρέξιμο όπου και πολύ γρήγορα βρήκε την αγάπη για τις μαραθώνιες αποστάσεις με συμμετοχές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό έως και σήμερα.
Το 2014 μυήθηκε από τον πολύ καλό του φίλο και εξαιρετικό αθλητή Λευτέρη Βιτσιλάκη του συλλόγου Παλαιόχωρα TRT στο ορεινό τρέξιμο το οποίο έμελλε να θεμελιώσει την αρχή για ακόμα μεγαλύτερους στόχους και τη μετέπειτα αγωνιστική πορεία με προπονητή το Δημήτρη Κασίμη και συμμετοχή σε όλο και μεγαλύτερης απόστασης αγώνες βουνού
Το 2019, έχοντας πλέον αρκετές συμμέτοχες σε δρομικούς και ορεινούς αγώνες αλλά και την προγενέστερη ενασχόληση με την ποδηλασία αποφασίζει να εντάξει στους στόχους αγώνες τριάθλου μεγάλων αποστάσεων ως μέλος του αθλητικού συλλόγου Άνεμος Χανίων. Στην προσπάθειά του αυτή καθοριστικό παράγοντα για τις επιτυχίες του έπαιξαν οι προπονητές του, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και Βάσω Σακά στην τεχνική κολύμβησης και Δημήτρης Κασίμης στην ποδηλασία και τρέξιμο.
Το 2019 ήταν και η χρονιά της αθλητικής ποικιλίας, καθώς η ενασχόληση του Ζαχαρία δε σταμάτησε σε ένα άθλημα. Συμμετείχε σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων τριάθλου, ορεινού τρεξίματος καθώς και κολυμβητικών και έπεται συνέχεια με τη συμμετοχή σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων δρόμου και ορεινού τρεξίματος έως το τέλος της χρονιάς.

Ενδεικτικά από το 2013 έως σήμερα έχει τερματίσει με επιτυχία:
Περισσότερους από 17 μαραθωνίους και υπερ. – μαραθωνίους (Ορεινούς & Δρομικούς)
Από αυτούς:
6 Μαραθωνίους ( Ελλάδα , Ιταλία, Τουρκία)
9 Ορεινούς Μαραθωνίους (Ελλάδα) (1 εντός του 2019)
2 Ορεινούς Υπερ.- Μαραθωνίους απόστασης 80km και 164km (το 164 μέσα στο 2019)
2 αγώνες τριάθλου απόστασης Half-Ironman (μέσα στο 2019)
1 αγώνα τριάθλου απόστασης Full- Ironman (μέσα στο 2019)
1 αγώνα κολύμβησης Half-Oceanman (5Km) (μέσα στο 2019)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα