Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υιοθετημένα παιδιά στον εμφύλιο πόλεμο αναζητούν τις βιολογικές τις οικογένειές τους

Ο Ιγνάσιο Σεγούρα, που είχε υιοθετηθεί στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμη δεν ήταν παρά τριών ετών, άρχισε χθες Τρίτη μια εκστρατεία στη Γουατεμάλα προκειμένου αυτοί που, όπως εκείνος, είχαν υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1960-1996) να βρουν τη βιολογική τους οικογένεια. Θα γίνονται ανακοινώσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αφίσες με τον γενικό τίτλο «Ψάχνω την οικογένειά μου» θα αναρτώνται σε δρόμους από μια συλλογικότητα που βαπτίστηκε H.I.J.O.S. (το αρκτικόλεξο σχηματίζει τη λέξη «παιδιά»), στην οποία συμμετέχουν επιζήσαντες του πολέμου. «Το όνειρό μου είναι να αγκαλιάσω τη μητέρα μου. Αυτό θα με ανακουφίσει από το αβάσταχτο βάρος που κουβαλάω απ’ όταν ήμουν πολύ μικρός», εξήγησε ο Ιγνάσιο Σεγούρα, ο οποίος έφθασε στη Γουατεμάλα πριν από δύο μήνες για να ψάξει τους βιολογικούς του γονείς.

Αφηγήθηκε στον Τύπο ότι είχε απαχθεί από ανθρώπους της στρατιωτικής δικτατορίας στο νότιο τμήμα της χώρας και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα. «Με έβαλαν σ’ ένα ορφανοτροφείο (…) και, όπως και πολλά μικρά αγόρια και μικρά κορίτσια, με μετέφεραν σε άλλη χώρα για να υιοθετηθώ, παρά τη θέλησή μου και χωρίς τη συναίνεση της αληθινής οικογένειάς μου», συνέχισε. Σύμφωνα με τον Ραούλ Ναχέρα της συλλογικότητας H.I.J.O.S., υπάρχουν πάνω από 5.000 επαληθευμένες περιπτώσεις παιδιών που «εξαφανίστηκαν», πολλά από τα οποία ήταν από ενός ως έξι ετών. «Απήχθησαν από αξιωματικούς του στρατού» σε περιοχές όπου μαίνονταν μάχες και εμπλέκονταν οι ένοπλες δυνάμεις κι οδηγούνταν σε ορφανοτροφεία, διευκρίνισε.

Η εκστρατεία δημοσιότητας έχει σκοπό να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών με πολίτες, οργανώσεις και θεσμούς προκειμένου να επανενωθούν Γουατεμαλτέκοι που υιοθετήθηκαν στο εξωτερικό με τις βιολογικές τους οικογένειες, συνόψισε ο Ναχέρα. «Έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια, να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους, να συνδεθούν ξανά με το παρελθόν τους σε ετούτη τη χώρα», συμπλήρωσε ο ακτιβιστής. Ήδη, περίπου 900 από τα παιδιά που θεωρούνταν εξαφανισμένα βρήκαν τις οικογένειές τους, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις της Γουατεμάλας. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γουατεμάλα άφησε πίσω του περίπου 200.000 νεκρούς και αγνοούμενους, είχε αποκαλύψει το 1999 η Επιτροπή Αλήθειας, το έργο της οποίας υποστήριξε ο ΟΗΕ. Ο στρατός διέπραξε τις περισσότερες φρικαλεότητες, επιδιδόμενος σε σφαγές με στόχο ιδίως κοινότητες Αμερινδιάνων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα