Μουσείο Τυπογραφείας

“Βολές” κατά της Περιφέρειας για το χωροταξικό του τουρισμού

“Βολές κατά ριπάς” χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σε βάρος της Περιφέρειας Κρήτης για το χωροταξικό του τουρισμού και την «πλήρη απαξίωση του Δήμου που ενημερώθηκε την ημέρα της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
Στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. συμφώνησε στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα συναντηθεί με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης για το θέμα της μετεγκατάστασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής από τη Χαλέπα στα Κουνουπιδιανά.
Ειδικότερα, στο χθεσινό Δ.Σ. Χανίων υπήρξε ερώτημα για τη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων για το χωροταξικό τουρισμού με τους δημοτικούς συμβούλους να δηλώνουν πως ενημερώθηκαν την επομένη από δημοσιεύματα του Τύπου.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά μας ενημέρωσαν για τη συζήτηση την ημέρα της συνεδρίασης. Δυστυχώς, σε επίπεδο Νομού, λείπει η συλλογική συνεννόηση των τοπικών Φορέων», σχολίασε ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Ξυνίδης. Για πλήρη απαξίωση του Δήμου Χανίων έκανε λόγο ο κ. Γ. Τσαπάκος, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Α. Παπαδογιάννης: «Μάθαμε για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη γνωμοδότηση διαβάζοντας την εφημερίδα την επόμενη ημέρα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να δηλώνει ανενημέρωτη, δεν μπορεί η Περιφέρεια να απαξιώνει έτσι τον Δήμο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τ. Βάμβουκας που άφησε αιχμές σε βάρος της Δημοτικής Αρχής για επιπολαιότητα, ενώ ο κ. Ν. Παπαντωνάκης παρατήρησε ότι «αποδεικνύεται ότι αυτά που λέγονται για συγκρητισμό και ισόρροπη ανάπτυξη είναι ψέματα».

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. έκαναν μέλη του Συλλόγου φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής ζητώντας από το όργανο να πάρει θέση ενάντια στη μετακίνηση της Σχολής από τη Χαλέπα στα Κουνουπιδιανά. Το Δ.Σ. ενέκρινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα συναντηθεί με τις Πρυτανικές Αρχές και μέχρι τότε θα ζητηθεί από τον πρύτανη να σταματήσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης της Αρχιτεκτονικής. «Για να συζητήσουμε το θέμα θα πρέπει να ακούσουμε την Πρυτανεία, να ακούσουμε την επιστημονική κοινότητα και μετά να πάρουμε θέση», είπε ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Ξυνίδης, ενώ ο κ. Γ. Τσαπάκος ζήτησε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση. Να σταματήσει η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής, έως ότου ανοίξει διάλογος του Πολυτεχνείου με το Τ.Ε.Ε., τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και την τοπική κοινωνία, ζήτησε ο κ. Α. Παπαδογιάννης, ενώ ο Τ. Βάμβουκας στάθηκε στη σημασία του «να γίνει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αιτήματα των φοιτητών φαίνονται σωστά και δίκαια». Από τη μεριά του ο κ. Παπαντωνάκης επεσήμανε πως το «Πολυτεχνείο, όπως και όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μετατρέπεται σε παράρτημα των επιχειρήσεων και δεν καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών».
Από τη μεριά του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής στο Δ.Σ. μίλησε ο Γ. Τζήμας ζητώντας από το Δ.Σ. να συμπαρασταθεί στο αίτημα των φοιτητών. Στην απόφαση του Συλλόγου τους οι φοιτητές δηλώνουν πως «εναντιωνόμαστε στην αυταρχική στάση της Πρυτανείας, η οποία δεν έδειξε καμία διάθεση διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (φοιτητές, καθηγητές, εργαζομένους), αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα αιτήματά μας και παρακάμπτοντας την πάγια θέση τόσο του Συλλόγου Φοιτητών όσο και της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος. Η Αρχιτεκτονική Σχολή προβάλλεται ως πολυδάπανη, με αυτό να αποτελεί τη βασική πρόφαση μεταφοράς της, ωστόσο, προγραμματίζεται η οικονομική εκμετάλλευση του κτηρίου, ως συνεδριακό κέντρο. Τα παραπάνω εντάσσονται στις τελευταίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως και στη γενικότερη απαξίωση των δημόσιων παροχών και την υποχρηματοδότηση αυτών, που έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου. Ενός Πανεπιστημίου που θα διοικείται από επιχειρηματικούς κύκλους, δεν θα έχει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και θα είναι πλήρως αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία».
Για σήμερα οι φοιτητές προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στην Πρυτανεία, ενώ για το μεσημέρι έχουν καθορίσει την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης.

Μειωμένο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου
Μειωμένο σε ποσοστό περίπου 60% εν συγκρίσει με πέρυσι είναι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων. Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. και η μείωση οφείλεται στη μεγάλη μείωση των χρηματοδοτήσεων από το κράτος προς τους Δήμους.
Από τα 2,6 εκατ. ευρώ, που είναι ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, το 1,5 εκατ. ευρώ αφορά την οδοποιία στη Δημοτική Ενότητα Χανιών, 300.000 ευρώ για συντήρηση υφιστάμενων δρόμων εκτός σχεδίου πόλης, 250.000 ευρώ για συντήρηση σχολικών κτηρίων, 150.000 ευρώ για αποπεράτωση του φρουρίου Κούλε στην Απτέρα και 50.000 ευρώ για την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας στη Δυτική Τάφρο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.