Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ξεχωριστός ποιητής και πολίτης ο Μανόλης Αναγνωστάκης

«Ο Μανόλης Αναγνωστάκης υπήρξε ένας λυρικός, ρεαλιστής και συνάμα σατιρικός ποιητής που έκανε τους αναγνώστες να εμπιστεύονται την ποίηση. Πρωτίστως όμως υπήρξε πολίτης». Με αυτά τα λόγια ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας περιέγραψε τον ποιητικό λόγο του Μανόλη Αναγνωστάκη αλλά και τον πυρήνα της σκέψης του η οποία υπήρξε πολιτική, χωρίς ιδεολογικούς δογματισμούς και αγκυλώσεις, έχοντας πάντα σαν έγνοια της τον άνθρωπο.
Η  πολιτική επικαιρότητα του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων “Ο Χρυσόστομος”.
Η αίθουσα της εκδήλωσης γέμισε από κόσμο που θέλησε να κοινωνήσει στιγμές από την ποιητική και την πολιτική παρακαταθήκη του σημαντικού ποιητή.
“Η φωνή του Μανόλη Αναγνωστάκη δεν βράχνιασε ποτέ ούτε από μεμψιμοιρίες ούτε από θούριους”, σημείωσε ο κ. Μπουκάλας δίνοντας το στίγμα της ποίησης και της στάσης ζωής του Αναγνωστάκη, η οποία δεν υπέκυψε ούτε στις ευκολίες της προπαγάνδας ούτε στην θλίψη και την ηττοπάθεια, παρότι (αδίκως) χαρακτηρίστηκε ως ποιητής της ήττας.
Η ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Λίζυ Τσιριμώκου υπογράμμισε ότι ο Μανόλης Αναγνωστάκης δεν έκανε ποτέ ευθέως πολιτική ή ιστορία αν και προϋπέθετε την πολιτική και την ιστορία. “Τις “καρφωτές” λέξεις του θα τις χρειαζόμαστε πάντα”, σημείωσε η κα Τσιριμώκου υπογραμμίζοντας τη διττή υπόσταση του Μανόλη Αναγνωστάκη ως ποιητής και ενεργός πολίτης.
Ο συγγραφέας και διευθυντής της διαδικτυακής πύλης για το βιβλίο Book Press Κώστας Κατσουλάρης αναφέρθηκε στον Μ. Αναγνωστάκη και στην έννοια της μετριοπάθειας ως πολιτικής αρετής, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η πεζογράφος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη.
Η εκδήλωση όπως και η έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη έγιναν με συνδιοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και των Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων “Ο Χρυσόστομος”, Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων του Ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμο Χανίων και ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Δήμο Ρεθύμνης και Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων “Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης”.

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.