Μουσείο Τυπογραφείας

Βόρεια Μακεδονία

Κύριε διευθυντά,
τι ξέραμε εμείς οι της τρίτης ηλικίας σήμερα, όταν τη δεκαετία του 1960 ως μαθητές και φοιτητές αγωνιζόμαστε με “πανεθνικό” πατριωτισμό για την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα;
Οσοι επισκέπτονται την Κύπρο πηγαίνουν και στα λεγόμενα φυλακισμένα μνήματα, Εκεί “κοιμούνται” τα παιδιά ήρωες 17-25 ετών, που άφησαν την τελευταία πνοή από την αγχόνη των Αγγλων.
Καλός ο πατριωτισμός, καλή και η κουζουλάδα αλλά ο Βενιζέλος διδάσκει διαχρονικά, δεν υπάρχουν δίκαια, υπάρχουν συμφέροντα και η ισχύς του ισχυροτέρου δεν είναι αμελητέα παράμετρος. Δεν κάνεις πόλεμο χωρίς συμμαχίες.
Εμείς λοιπόν οι αγωνιζόμενοι μαθητές και φοιτητές στα συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα, μας είχαν πεΙ για την προδοσία  της Συνθήκης της Ζυρίχης 1959 που καθιστούσε την Κύπρο ανεξάρτητη δημοκρατία υπό την εγγύηση της Αγγλίας, της Ελλάδος και της Τουρκίας.
Τότε προδότης ο Καραμανλής και ο Μακάριος!
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα 1974, η χούντα των Αθηνών του Ιωαννίδη επενέβη στην Κύπρο ανέτρεψε τον Μακάριο και επί πέντε ημέρες διεξήγεττο εμφύλιος μεταξύ ελλαδιτικών και κυπριακών αντιφρονούντων. Οι Τούρκοι και ως εγγυήτρια δύναμη της κυπριακής δημοκρατίας, επενέβησαν -έκαναν απόβαση- με την ανοχή αν όχι με την ευλογία του ξένου παράγοντα Αγγλων και Αμερικανών. Η Τουρκία έτοιμη από καιρό εισέβαλε, όπως οι Τούρκοι ξέρουν να επεμβαίνουν. Σφαγές και λεηλασία, διχοτόμηση που βαπτίσθηκε ειρηνική διαδικασία προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Εκτοτε υπήρξαν πολλές “ευκαιρίες» λύσης του Κυπριακού. Κάθε φορά η προηγούμενη ήταν καλύτερη. Πόσο αυξήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι τα τελευταία πενήντα χρόνια;
Αμποτε “λυθεί” το Κυπριακό, θα γίνει χωρίς τη ντεφάκτο διχοτόμηση;
Σήμερα παρά τις κραυγές του εθνικολαϊκισμού, να ελπίσομε, ότι μπορούμε να έχομε βιώσιμη λύση για το Μακεδονικό.
Καλά, όλη η Νέα Δημοκρατία αγνοεί τις θέσεις του Κ. Μητσοτάκη που και σε πολλές συνεντεύξεις υπάρχουν στο διαδίκτυο; Τόσος εθνικισμός για μια χούφτα ψήφους που θα κάνουν τη διαφορά; Ο Κυριάκος τι κληρονόμησε από τον πατέρα του; Τον Σαμαρά;
Αλλά το ΚΙΝΑΛ, εκείνη η Φώφη! Από ποια σκοταδιστική πατριδοκάπηλη δεξιά ελπίζει να πάρει ψήφους; Ή το χειρότερο, τόσο της κόβει;
Τριάντα σχεδόν χρόνια τρέφαμε ένα πρόβλημα, που και σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς προκαλούσαμε την απορία και  τη συμπάθεια.
Το 1993: Πασόκες, Νεοδημοκράτες, Καραμανλικοί, πανηγυρίζαμε την πτώση του Μητσοτάκη και υποδεχόμαστε τον Σαμαρά τον ιδρυτή της “Πολιτικής Άνοιξης”. Αυτόν τον μοιραίο άνθρωπο χειροκροτήσαμε!
Στα μετέπειτα χρόνια, οι Έλληνες “πατριώτες” και μη πήγαν βιοτεχνίες και επιχειρήσεις στα Σκόπια. Ολη η οικονομία χιλιάδων εργαζομένων και του κύκλου του τουρισμού, κινείται σε αμοιβαία συμφέροντα. Πηγαινοέρχονται και οι από εκεί ως Μακεδόνες
Ολες οι χώρες τους αναγνώρισαν ως Μακεδονία, εμείς αλλοίμονο, αν σου ξέφευγε και δεν τους έλεγες FYROM; Πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, το γιουγκοσλαβική δεν υπάρχει, τι μένει; Πρώην δημοκρατία της Μακεδονίας. ΠουΓουΔουΜίτες – Σκοπιανοί!, αλλά αφού δεν είναι Μακεδόνες γιατί να είναι Σκοπιανοί!
Τα Σκόπια σαν πόλη υπάρχουν από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, στους ιστορικούς χάρτες…
Στο Ρωμαϊκό κράτος, μέχρι και τον 5ο μ.Χ. αιώνα η περιοχή επιγράφεται Παιονία, Ανω κα κάτω Μοισία – Μυγδονία- Μακεδονία – Θράκη.
Την ίδια εποχή έρχονται οι ορδές των Ούνων, των Οστρογότθων, των Βησιγότθων των Αβάρων κ.λπ. Ακολουθούν και εγκαθίστανται τα Σλαβικά φύλα, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι.
Η πολιτική του Βυζαντίου είναι ο εκχριστιανισμός των Σλάβων και η ένταξή τους στην Αυτοκρατορία. Οι πόλεμοι με τους Βουλγάρους είναι διαρκείς και σκληροί – Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος, 1014. Η περιοχή της Μακεδονίας ως απάνω στο Δούναβη επανακτάται ως «θέμα» ήτοι περιφέρεια του Βυζαντίου όπως  εμείς σήμερα ονομάζομε, αλλά είναι της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Πιο δυτικά είναι η Ιλλυρία – Αλβανία. Την ίδια εποχή οι λαοί της δυτικής Ευρώπης-ως είναι γνωστοί σήμερα- είναι  ανύπαρκτοι! Στην νεότερη ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα πράγματα είναι πολύσύνθετα. Η Μακεδονία είναι χώρος πολλών εθνοτήτων, πλειοψηφούντες κατά περίπτωση Ελληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι, Οθωμανοί αλλά και Εβραίοι.
Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα κάνουν τα Βαλκάνια αυτό που λέγεται πυριτιδαποθήκη με συνεχείς εκρήξεις. Οι Ρώσοι πρωτοστατούν με όραμα εξόδου στο Αιγαίο. Για τον σκληρότερο γείτονα τον ιστορικά εχθρό, τους Βουλγάρους, οι οποίοι ως σύμμαχοι των Γερμανών βαρύνονται και εγκληματικά 1941-44 αλλά και επΊ κουμμουνισμού στη συνέχεια, σήμερα έχομε καλές σχέσεις, και κατέχουν μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας.
Τι θα πει λοιπόν η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική;
Μέρος της Μακεδονίας κατοικείται εδώ και 1500 χρόνια και από Σλάβους, Ιλλυριούς – Σέρβους, Αλβανούς και από Βουλγάρους. Σέρβοι και Αλβανοί επεξέτειναν με επιδρομές την κυριαρχία τους μέχρι την Πελοπόννησο. Όπως μετέπειτα οι Βενετοί και ύστερα οι Οθωμανοί.
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-13 θα δώσουν τον γεωγραφικό καταμερισμό.
Ο,τι υπάρχει σήμερα σαν Μακεδονία οφείλεται στην οξυδέρκεια, την ευφυΐα και την διπλωματία του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στον προσχεδιασμένο πόλεμο κατά των Τούρκων -συμμαχία Σέρβων και Βουλγάρων- ο Βενιζέλος κατορθώνει να δεχθούν και την Ελλάδα άνευ όρων, αφού Σέρβοι και Βούλγαροι είχαν μοιράσει την Μακεδονία. Η Ελλάδα ήταν σε δεινή κατάσταση μετά την συντριπτική ήττα μας από τους Τούρκους, το 1897 και τον διεθνή οικονομικό έλεγχο που μας επέβαλαν οι μεγάλες Δυνάμεις.
Ολοι φαντάζομαι να ξέρομε, πώς και με  τι τρόπο έφθασε ο Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη- 1ος βαλκανικός πόλεμος 1912. Πώς δημιούργησε τετελεσμένα σε βάρος των Βουλγάρων και πώς συμμαχώντας με τους Σέρβους κατά των Βουλγάρων, προχώρησαν στον 2ο Βαλκανικό πόλεμο για να κατοχυρωθούν τα σημερινά σύνορα  των βορείων γειτόνων της Μακεδονίας  και της Ελλάδος. Συνθήκη του Βουκουρεστίου – Αύγουστος 1913
Οσοι λοιπόν αγωνίσθηκαν για τη Μακεδονία 1904-1908 και οι μετέπειτα των Βαλκανικών πολέμων, αναγνωρίζομε ως Ελληνες και ιστορικοί τον εθνάρχη Ε. Βενιζέλο τον λυτρωτή και ελευθερωτή τον δημιουργό της Νέας Ελλάδας.
Τι θα πει στα συλλαλητήρια οι “αγνοί” πατριώτες διατρανώνουν τη γνώμη τους και την πίστη τους; Σ’ ένα σύνθετο κόσμο πολλαπλών συμφερόντων, περισσότερο παρά ποτέ, είναι έσχατος λαϊκισμός να υπολογίζεται η γνώμη τάχατες των πολλών και κάθε συναίσθημα για μεγάλα ζητήματα χωρίς τη μεγαλύτερη δυνατή γνώση, που η ιστορία, η διπλωματία και η σώφρονα πολιτική αντιλαμβάνονται.
Η “Συμφωνία των Πρεσπών”
Ενας ενημερωμένος πολίτης έχει καλοπροαίρετα πληροφορηθεί:
Στις 17 Ιουνίου 2018 στη Λίμνη Πρεσπών, υπεγράφη η Συμφωνία που δεν αφορά μόνο στο “ονοματολογικό” για την ΠΓΔΜ με σαφή διάκριση τον γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά επιλύει οριστικώς και ζητήματα που αφορούν στον “αλυτρωτισμό”, ο οποίος όχι μόνο καταδικάζεται, αλλά και διώκεται στο εξής.
Παραλλήλως διακρίνεται και προστατεύεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο η ελληνική ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός όσον αφορά στη Μακεδονία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει αυτοτελώς και διμερή αμυντική συνεργασία. Αυτή η δυνατότητα για την αμυντική συνεργασία δυστυχώς αποσιωπάται. Το κυριότερο δε όλων είναι η  ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ.
Για να ακριβολογούμε δε, υπέρμαχος της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ως όρου από πλευράς Ελλάδας για την επίλυση των “διαφορών” με τη γείτονα χώρα, ήταν και είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Πράγματι διερωτάται κάποιος καλόπιστος που έχει ασχοληθεί με τη “Συμφωνία των Πρεσπών”, εάν αυτοί που διαφωνούν, διαφωνούν; Για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Μήπως συνεχίζεται η αέναη ανούσια κομματική αντιπαράθεση;
Οσοι παρακολουθούν την πολιτική που ακολουθούσε κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση από την εποχή των “12”, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταίροι και σύμμαχοι κήρυξαν “προστατευόμενη” περιοχή το κράτος των Σκοπίων. Και τούτο γιατί στην περιοχή αυτή υπήρχαν αντικειμενικές συνθήκες να επεκταθεί η κρίση που αφορούσε δύο μειονότητες: α) στην αλβανική και β) στη σερβική. Αυτό τον κρίσιμο “πυρήνα” αρχικώς αγνόησε η ελληνική διπλωματία και το χειρότερο, αγνόησαν πολιτικές “δυνάμεις” εν Ελλάδι. Οι “υπερπατριώτες” πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν τερματιστεί, και η “Κομμουνιστική Διεθνής” έχει διαλυθεί. Και η Κυβέρνηση των Σκοπίων ρητά έχει δηλώσει, ότι: «αποκηρύττει και καταδικάζει όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του καθεστώτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας να προσαρτήσει ή να υπονομεύσει την ελληνική κυριαρχία επί της Ελληνικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 1944-1948».
Επιτέλους, να παύσει ο εμπαιγμός!
Ως προς την “ιθαγένεια” (που θεσπίζει η “Συνθήκη των Πρεσπών”), υπ’ όψιν ότι ορίζεται βεβαίως ως “Μακεδονική”, αλλά ρητώς διευκρινίζεται ότι ο πολίτης: «είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Σε κάθε περίπτωση δε η “ιθαγένεια” αφορά “υπηκοότητα”, δηλαδή το νομικό δεσμό του ατόμου με το κράτος, και ως όρος ουδεμία σχέση έχει με το “έθνος”. Περαιτέρω δε έχουν επισημανθεί και τα εξής λίγα από τα ψιλά γράμματα… «Η ιθαγένεια δεν ταυτίζεται με την “αρχή του αίματος” (jus sanguinis) που απασχόλησε ακόμη και την επιστήμη του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, λόγω του ότι η απόκτηση της ιθαγένειας λαμβάνει χώρα και με “πολιτογράφηση”.
Παρά δε το ότι η “ιθαγένεια” παραμένει ακόμη στο πλαίσιο του jus publicum, εν τούτοις “ιθαγένεια” και “έθνος” ως νομικές έννοιες (ως προεκτίθεται) δεν ταυτίζονται».
Ως προς τα καθ’ ημάς
«Διά τα καθ’ ημάς, και παρά την υπερψήφηση της Συμφωνίας η αντιπολίτευση με την αρνητική ψήφο αφήνει αναποφεύκτως αναπάντητα λογικά ερωτήματα
α) Είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ, και εάν είναι, προκρίνει το γεωγραφικό προσδιορισμό; Και όσοι δεν είναι τι προτείνουν και σε ποια μεσολάβηση αποβλέπουν;
β) Συμφωνεί ότι η γλώσσα που αναγνωρίσθηκε στην ΠΓΔΜ ως επίσημη γλώσσα είναι η νότια σλαβική, ουδεμία σχέση έχουσα με την ελληνική γλώσσα; Και ότι στην περιοχή ομιλείται μια ιδιότυπη διάλεκτος που και αν ονομάζεται “Μακεδονική” δεν έχει σχέση με τη επικράτεια της δικής μας Μακεδονίας η οποία δεν ομιλεί Μακεδονική αλλά ως και ο Μ. Αλέξανδρος Ελληνική;
γ) Είναι διαφορετική έννοια ό όρος της ιθαγένειας με εκείνη του έθνους;
δ) Οτι Χριστιανοδημοκρατικά και Σοσιαλιστικά κόμματα και Ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν για τη λύση αλλά και η Αμερική και τόσες άλλες χώρες μέχρι και για πρόταση για Νόμπελ πανηγυρίζουν, οι δικαιωματικά “εθνικιστικά” σκεπτόμενοι, άραγε σε θέση κυβερνητική θα μπορούσαν να αγνοήσουν τον διεθνή παράγοντα; Πολύ δε μάλλον ν’ αντιταχθούν;
Η ιστορία μας έχει απάντηση! Οταν ο Ε. Βενιζέλος ο ιδρυτής της Ελλάδος των πέντε θαλασσών και των δύο Ηπείρων -Συνθήκη των Σεβρών.
1920 – Οι “δεξιοί” εθνικόφρονες και προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν και δεν εξελέγη ούτε βουλευτής. Για τη Μικρασιατική Καταστροφή του Ελληνισμού αλλά και άλλες ήττες μετά ίσως πολλοί και μάλιστα η “δεξιά” τίποτα να μη εδιδάχθησαν.
Ενα πέρασμα -ταξίδι- από τη μικρή αυτή και φτωχή χώρα παλαιότερα και τώρα θα μας έπειθε για τη μικρόνοια των φόβων μας. Την ίδια στιγμή η φιλική συνύπαρξή μας με τη Βόρεια πια Μακεδονία ενοποιεί την περιοχή ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο προς την από παλιά φιλική και περισσότερο χριστιανική Σερβία. Επεκτείνεται έτσι η οικονομία και ο πολιτισμός και στις πάλαι ποτέ παραδουνάβιες ηγεμονίες.
Καθιστά την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων.
Το όραμα του Ρήγα για την κοινή πορεία των Βαλκανικών λαών τρεις αιώνες μετά μπορεί ίσως ακόμη να ελπίζει.

Γ. Πευκιανάκης
π. λυκειάρχης – φιλόλογος-ιστορικός

5 σχολια

 • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ 4 Φεβρουαρίου 2019 ~ 22:17 ~ Απάντηση

  Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό κείμενο!

 • [Γιώργος Π. Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ] ~ 4 Φεβρουαρίου 2019 ~ 22:56 ~ Απάντηση

  Λυπάμαι πολύ, παρότι σέβομαι κι εκτιμώ το ελεύθερο πρόσωπο όλων των συνανθρώπων μας και βέβαια και του εκλεκτού συμπολίτη μας και αρθρογράφου του παραπάνω εκτενούς άρθρου, λυπάμαι, -επαναλαμβάνω- που δεν μπόρεσα να καταλάβω τίποτε από τόσο μεγάλο κείμενο!! Και, βέβαια, κακίζω και μέμφομαι τον εαυτό μου προς τούτο και, φαίνεται, τζάμπα κι άδικα των αδίκων πάσχισε ο βασανισμένος και πάμφτωχος αγρότης πατέρας μου να μάθω πέντε-δέκα γράμματα, για να μπορώ να ξεχωρίζω πρόσωπα και πράγματα, εκεί στον κάμπο της “Ερατεινής Ημαθίας”… Αλλά πώς ν’ απαντήσω σε ένα τέτοιο αλλόκοτο άρθρο;
  – Προτιμώ τη σιωπή, διότι από τις οικογενειακές αρχές και τη φύση του χαρακτήρα μου έμαθα να σέβομαι την ελευθερία των συνανθρώπων μου, απανταχού της γης και ανεξαρτήτως των όποιων ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ τους και κληρονομουμένων ΥΠΑΓΩΓΩΝ – ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ: αλλά, λόγω και της Μακεδονικής και ,κυρίως, της ένδοξης Ποντιακής καταγωγής μου από μεριά της μητέρας μου -αγιασμένα τα κόκαλά της- δεν χαρίζω “κάστανα” και κάνουν “πήδους” όσοι εξυπνάκηδες δεν ΣΕΒΟΝΤΑΙ και το δικό μου ελεύθερο πρόσωπο και βέβαια τις δικές μου καταβολές και την εθνική μου ταυτότητα!!… Τέτοιο μένος, τέτοιο απύθμενο μίσος!!… Ποιοί “δεξιοί” και ποιοί “εθνικόφρονες” και πράσινα άλογα!!. Ο άκρατος φανατισμός οδηγεί ίσια στην η θ ε λ η μ έ ν η άγνοια και, βέβαια, στην καταραμένη ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ….. Για ποιά “ΔΕΞΙΑ” και ποιά “ΑΡΙΣΤΕΡΑ” μιλάτε σήμερα; Και ποιοί είναι αυτοί οι αυτοβαφτιζόμενοι ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΊ και ΠΟΙΟΙ είναι οι άλλοι οι ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ και ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΊ; Και πώς γίνεται το 70- 80% του Ελληνικού λαού να γίνονται -ως δια μαγείας- “φασίστες”, “ακροδεξιοί”, “εξτρεμιστές”, “εθνικόφρονες -είναι κακό φαίνεται να είσαι πατριώτης θερμός!-” , όπως πρόσφατα έγραψε με σαρκαστικό χιούμορ σε κύριο άρθρο “Γεμίσαμε από φασίστες” !!
  Τόσο καιρό, προσπαθώ να βρω λίγο χρόνο για να γράψω μία εργασία μου στα “Χ.Ν.” κι όλο το αναβάλλω: αλλά να μην γράψω πέντε πράγματα για ενημέρωση των συνανθρώπων μας;;
  Πού ήσασταν τόσο καιρό, αγαπητέ κ. Γιώργο Πευκιανάκη [δικαίωμά σας να γράφετε ό,τι θέλετε και να πιστεύετε οποιαδήποτε ιδεολογία], που μόλις προχθές ο αριστερός[!!!] πανάξιος καθηγητής και ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς μίλησε και δήλωσε στα “Χ.Ν.” “Περί κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών”, τόσοι ειδικοί επιστήμονες , καθηγητές μίλησαν για το ανύπαρκτο Μακεδονικό ζήτημα με λεπτομέρειες της Ιστορικής πραγματικότητας και όχι με γενικόλογα και φανατισμό. Τη δική μου άποψη να μην σου την ανακοινώσω, γιατί δεν επιθυμώ να πικραίνω και στενοχωρώ κανέναν συνάνθρωπό μου: πάντως [μην ξεχνάτε ότι υπήρξα άριστος νομικός και κοινωνιολόγος] η γνώμη μου ταυτίζεται με τη γνώμη ενός νέου, δηλαδή πρωτοετή φοιτητή της Νομικής Σχολής που κάνει στο πρώτο έτος και Συνταγματικό Δίκαιο. Ρωτήστε, λοιπόν, οποιον θελήσετε εσείς [όχι βέβαια κάποιον κάποιας κομματικής μάντρας!] και θα πάρετε απάντηση για τη φύση και τον χαρακτήρα αυτής της συμφωνίας. Όμως, για μια ολόκληρη περίοδο -αυτόν τον καιρό του ‘Μακεδονικού ζητήματος”- έχουν γραφεί εδώ στα “Χ.Ν.” απίστευτα συγκροτημένα και εμπεριστατωμένα άρθρα – δοκίμια αξιόλογων συνεργατών -επιστημόνων, Μακεδονικής μάλιστα καταγωγής που δεν άφηναν ΟΥΤΕ ΙΧΝΟΣ αμφισβήτησης των ιστορουμένων με ακρίβεια και κάθε λεπτομέρεια γεγονότων, από καταβολής ως σήμερα. Μάλιστα, προς τιμή τους και δύο Κρήτες την καταγωγή αρθρογράφοι έγραψαν με εμβρίθεια και σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα και την διαφορετικότητα των κληρονομουμένων καταβολών και των φίλων γειτόνων μας [καλά διαβάζετε..], εσείς όμως αγαπητέ κ. Γ. Πευκιανάκη, εσιγήσατε [δικαίωμά σας, βέβαια] και δεν φέρατε καμιά αντίρρηση, κι ούτε συμπληρώσατε με δικές σας παρατηρήσεις τα όποια κενά των γεγονότων!! Έχετε διαβάσει στα “Χ.Ν.” τα άρθρα, ιδιαίτερα του φίλου μου Βαγγέλη Μπούρμπου [και δεν είναι δεξιός ο υπέροχος αυτό γεωπόνος!!], της σπουδαίας Ναουσαίας -Χανιώτισσας Συμβολαιογράφου Αικατερίνης Μπέζα – Τσουρουπάκη και του συνάδελφού σου Σταύρου Καλαϊτζόγλου [ξεκληρίστηκε ολόκληρη η οικογένειά του από τους… προοδευτικούς φίλους της Αριστεράς, κι ανδρώθηκε από ορφανοτροφείο σε ορφανοτροφείο -αυτά είναι τα καλά του επάρατου Ελ. Εμφυλίου-]. Και ξαφνικά σας έπιασε ο οίστρος της μεγάλης επιτυχίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και όποιον πάρει η … πέννα!! Πού είσαστε τόσο καιρό, να μάς ενημερώσετε εμάς τα “χαϊβάνια”, μπας και γίνουμε κι εμείς καλοί και προοδευτικοί Αριστεροί… Καιρός όμως να πούμε μερικές αλήθειες και να μπουν μερικά πράγματα στη θέση τους. Εσείς δεν είστε υποχρεωμένος να δεχθείτε τα παρακάτω, παρότι δεν είναι προσωπικές μου απόψεις, αλλά παραδεδεγμένες αλήθειες σπουδαίων -εμβληματικών προσώπων [ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι]:
  -Λοιπόν, όταν μιλάμε για “Ελευθερία” δεν εννοούμε βέβαια την “Πολιτική”, αλλά το ΑΠΟΛΥΤΟ μέγεθος της αυτοσυνειδησίας, της φωνής της συνείδησης, της δύναμης της ελεύθερης απόφασης, του δικαιώματος και της ικανότητας της ΗΘΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ -επιλογής. ΜΟΝΟ αυτή η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με τη σύζευξή της με το άλλο ΑΠΟΛΥΤΟ μέγεθος της ΑΓΑΠΗΣ είναι που ενώνουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν ΙΣΙΑ στην πνευματική τους ωρίμανση. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος είναι κάτι λιγότερο από ελεύθερος, τότε γίνεται κάτι λιγότερο κι από άνθρωπος: σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, τίποτα δεν είναι πιο αποφασιστικής σημασίας από τις ελεύθερες πράξεις εκλογής – επιλογής που ΓΙΝΟΝΤΑΙ από ΠΡΟΣΩΠΑ προικισμένα με ΛΟΓΟ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Συνακόλουθα, κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ [δικαίωμα Ηθικής Επιλογής], αν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με την όποια επιλογή του δεν έχει ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ της υποχρέωσης ΕΥΘΥΝΗΣ γι’ αυτήν του την επιλογή. Σκοτωνόμαστε για το δικό μας δικαίωμα ελευθερίας, αλλά δεν σεβόμαστε το ίδιο δικαίωμα στους άλλους συνανθρώπους!! Καταλάβατε;
  Βρίσκομαι σε περιοχή “ΣΧΟΛΙΩΝ” και δεν μπορώ να επεκταθώ σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που γεννήθηκαν αυτομάτως με το αλλόκοτο ανωτέρω άρθρο. Υπάρχει άγνοια, μεγάλη άγνοια των Ελλήνων πάνω σε βασικά ζητήματα: είναι απίστευτο: Μια ζωή διαβάζω και ακούω για “ΔΕΞΙΑ” και “ΔΕΞΙΑ”, ή “Αριστερά” και “Αριστερά”, για προοδευτικούς και οπισθοδρομικούς ή συντηρητικούς και ένα σωρό ανοησίες: Ακόμη εκεί βρίσκεστε; Ποιά “ΔΕΞΙΑ” τσαμπουρνάτε συνέχεια!!. Επειδή, από τα φοιτητικά μου χρόνια [φανατικός ακόλουθος του Γέρου της Δημοκρατίας Γ. Παπανδρέου -άλλη φορά θα σας γράψω τί μας έλεγε ο μεγάλος αυτός Δημοκρατικός ηγέτης για την Παιδεία, τα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό- βασανιζόμουν με τα προβλήματα που δημιούργησε στη ταλαίπωρη πατρίδα μας ο επάρατος εμφύλιος πόλεμος, συγκέντρωνα επί πολλά χρόνια στοιχεία και ντοκουμέντα για τα αίτια και τα προβλήματα κι έτρεμα στο ενδεχόμενο [το τί περάσαμε εμείς επάνω στη Β. Ελλάδα ούτε στη φαντασία σας] ενός μελλοντικού διχασμού του λαού μας, έκανα το παν [ήμουν και πολύ δυναμικός χαρακτήρας] για την αποτροπή ενός τέτοιου κινδύνου. Έτσι, με τα χρόνια μού δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ και να παραχωρήσω αρκετά συλλεγέντα στοιχεία των ερευνών μου -ως και αρχεία- στη ξακουστή Ισπανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Aguilar Fernandez η οποία προέβη σε μια συγκλονιστική αναφορά και σύγκριση των δύο εμφυλίων πολέμων στην Ισπανία και την Ελλάδα την οποία θα μάς δοθεί η ευκαιρία να τη δημοσιοποιήσουμε για την αλήθεια της ιστορικής πραγματικότητας. Μόνο να γράψω κάποια συμπεράσματα: Μιλάμε για τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ της Ελλάδας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τη δύσκολη και καταστροφική περίοδο της δεκαετίας του 1940: ” Το ΚΕΝΤΡΟ [70% του ελληνικού λαού -το διαβάζετε καλά;] υπήρξε το κυρίαρχο και βασικό στοιχείο της αστικής παράταξης και η ηγεσία του έδωσε πολύ σπουδαίους πολιτικούς και πρωθυπουργούς [Θεμιστοκλή Σοφούλη και Γεώργιο Παπανδρέου]. Λοιπόν, ο Ελλ. εμφύλιος πόλεμος, παρά τις τεράστιες απώλεις και καταστροφές της πατρίδας μας, δεν έφτασε, ΩΣΤΟΣΟ, στα απίστευτα ακρα του Ισπανικού, κι αυτό το γεγονός ΕΞΗΓΕΙ τη διαφορετική πρόσληψη των πολέμων αυτών στη Συλλογική Μνήμη των δύο λαών: Η λήξη του πολέμου βρήκε την Αριστερα ηττημένη τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ελλάδα. Όμως, η ήττα αυτή είχε ριζικά διαφορετικές συνέπειες για την κάθε χώρα: στην Ισπανία οικοδομήθηκε ένα στυγνό Φράνκικο δικτατορικό καθεστώς κι άφησε αγιάτρευτες και πολλές πληγές στην ισπανική κοινωνία. ΑΝΤΙΘΕΤΑ [διαβάστε με προσοχη, παρακαλώ,], στην Ελλάδα, οι νικητές, δηλαδή το ΚΕΝΤΡΟ [70%] και η Δεξιά [10% -το διαβάσατε καλά ;], ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ τη χώρα σε κοινοβουλευτική τροχιά, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στις βουλευτικές εκλογές του 1958 [μόλις οκτώ χρόνια από τον εμφύλιο -το χωράει ο νους σας;] η τότε πολιτική δύναμη της ΕΔΑ, δηλαδή το κόμμα των ηττημένων του εμφυλίου μπόρεσε και αναδείχτηκε σε κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και με ποσσοστό περίπου το 25% του συνόλου των ψήφων [έχετε να προσθέσετε τίποτε;;]. Μήπως, νοιάζεστε να μάθετε για το ποσοστό ευθύνης του Ελλ. εμφυλίου πολέμου!! Λοιπόν, όπως το λένει -όχι οι δεξιοί και Κεντρώοι-, αλλά οι ιστορικοί ηγέτες [ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι Τάκης Λαζαρίδης -διαβάστε σας παρακαλώ τί σπουδαία πράγματα έγραψε και δήλωσε ο αληθινός πατριώτης κομμουνιστής Τάκης Λαζαρίδης που καταδικάστηκε σε θάνατο με τον Μπελογιάνη και ίσαμε σήμερα δεν βρέθηκε ούτε ένας επίσημος της ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ να ανατρέψει -έστω- μια αράδα από τις δηλώσεις του, αλλά και ο θερμός πατριώτης της Εθνικής αντίστασης και αγωνιστής για τα δίκαια του φτωχού ελληνικού λαού αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος, που πρόσφατα [αρχές δεκαετίας του 2000] δήλωσε για τον εμφύλιο πόλεμο:” Πρόκειται, είπε ο Λ. Κύρκος, περί αθλίων επαναστατών του εμφυλίου και της σίγουρης καταστροφής της πατρίδας μας, αν επικρατούσαν!!”, Να γράψω κι αυτό που εξομολογήθηκε [ποιός;], μα αυτός ο παρ’ ολίγον ηγέτης του Κ.Κ.Ε Μίμης Ανδρουλάκης, όντας βουλευτής του … περιβόητου ΠΑΣΟΚ: ” Λυπάμαι, ήταν λάθος μας που…. πετροβολούσαμε τότε τον 6ο Αμερ. Στόλο στο Λιμάνι!… Καλό είναι για τη χώρα μας, να έρχονται πολλές πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα μας, για να απασχολούνται οι Έλληνες. Αυτά είναι γνωστά, αλλά πολύ οδυνηρά όταν λέγονται στην ώρα τους. ΔΗΛΑΔΗ, ανακεφαλαιώνω: Από τη δεκαετία 1940, και μέχρι σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας παρέμειναν ΣΗΜΕΡΑ στα εξής αληθινά και πραγματικά ποσοστά: ΔΕΞΙΑ μόνο 10% [που να’ταν κιάλλο, αφού ήδη σχεδόν το απορρόφησε η Ναζιστική Χ.Α.], το ΚΕΝΤΡΟ 70% [σωστά διαβάζετε] και η ΑΡΙΣΤΕΡΑ με ποσοστό γύρω στο 20%, χάρη στην ευφυϊα του ΑΛ. Τσίπρα, που τύφλα να έχει ο Μακιαβέλι!!! Θα μού πείτε που είναι το ΚΕΝΤΡΟ του 70%. Λοιπόν, επειδή υπάρχει ηθελημένη άγνοια ας αναλύσουμε κάπως τα πράγματα: ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ Κεντρώο κόμμα, σίγουρα είναι ΜΟΝΟ η Ν.Δ. [πολύ καλά διαβάζετε]. Όταν λοιπόν εμφανίστηκαν οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου [ο γέρος της Δημοκρατίας], αυτό το 70% μοιράστηκε στους δύο μεγάλα δημιουργηθέντα κόμματα. Ο Καραμανλής του “ανήκομεν εις την Δύσιν” πήρε τους δικούς του που αγαπούσαν περισσότερο τους δυτικούς, δηλ. τις ΗΠΑ, ενώ ο το άλλο μισό Κεντρώο [του ανήκομεν στην Ελλάδα και μερικοί … στην αρκούδα του Βορρά -οι μετέπειτα καλοδιορισμένοι και βολεμένοι πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, που όταν ΄΄αρχισε να χάνει τα μεγάλα προνόμια “ξεστράτισε” κι ενώθηκε με τη θολούρα των ιδεολογημάτων της ψευτοαριστεράς, γαι να καυχάται σήμερα ο πανέξυπνος Τσίπρας. Αυτό το 20% της Αριστεράς [η πραγματική δύναμη της Αριστεράς στην Ελλάδα], χάρη στην επιδέξια [κινούμενη από ξένα γνωστά συμφέροντα των ΗΠΑ] κίνηση του μεγάλου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, χάρη στις αθρόες και κατά χιλιάδες προσλήψεις [καλά μιλάμε για πολύ γνωστά πράγματα, αλλά η μνήμη μερικών συνανθρώπων μας παθαίνει διαλλείψεις!!]. Δηλαδή, είχε απομείνει η ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε ένα ποσοστό του 12 έως 14 % το πολύ [θυμάστε που επιδιώκαν οι Αριστεροί να πιάσουν το 17%;;. ένα ποσοστό 6% ανήκε στην “Ελαφριά Αριστερά , Συμμαχία και Συνασπισμός] και το άλλο 8% παρέμεινε στο Κ.Κ.Ε, που είναι αληθινοί Έλληνες πατριώτες και δεν έχουν καμιά σχέση με τη θολούρα που είπαμε της ψευτοαριστεράς. Έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά καλά θα κάνουμε να μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα και να σεβόμαστε το ελεύθερο πρόσωπο όλων των συνανθρώπων μας. Δεν βρίσκετε, ότι ταλανίστηκε τόσο σκληρά ο αγνός και φτωχός Ελλ. λαός από αυτός τις ήλίθιες διακρίσεις και χαρακτηρισμούς. Να ντρεπώμαστε να λέμε ότι είμαστε έλληνες πατριώτες!! Σιγά που σάς λογαριάζει ο περήφανος λαός. Αν γνωρίζατε την πραγματική ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος, σίγουρα θα είχαν αποφευχθεί τόσες πολλές κι άδικες επιθέσεις στα πρόσωπα τόσων πολλών ελλήνων που νιώθουν προδομένοι και βαθύτατα θλιμμένοι για την ολέθρια πορεία [δυστυχώς, φοβάμαι, και αθεράπευτη] των εθνικών μας ζητημάτων. Τουλάχιστο λίγος σεβασμός στη θλίψη και τον πόνο των Μακεδόνων Ελλήνων και κρατήστε τις όποιες θέλετε δικές σας απόψεις -ορθές ή λανθασμένες θα κριθούν λίαν συντόμως από την ιστορική πραγματικότητα. Με εκτίμηση Γιώργος Καραγεωργίου, [Νότιος – Μακεδόνας, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος εφηρμοσμένης οικονομίας. ΧΑΝΙΑ.

 • [Γιώργος Κιαγιάς] ~ 5 Φεβρουαρίου 2019 ~ 07:59 ~ Απάντηση

  Τα περισσότερα από αυτά που γράφετε είναι λογικά, μάλλον αυτή η Συμφωνία είναι σε τελευταία ανάλυση καλή για την Ελλάδα. Από την λογική όμως παρατήστε εκεί που κρίνετε τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, και της αντιπολίτευσης γενικά. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ καλά και δεν έπεσε στην παγίδα που του είχε στήσει ο κ. Τσίπρας. Έτσι φόρτωσε όλο το βάρος μιας καθόλου δημοφιλούς απόφασης στον κ. Τσίπρα, και ταυτόχρονα απέφυγε την διάσπαση του κόμματος του. Ίσως να μην μας ενδιέφερε και τόσο αν η ΝΔ διαλυόταν πάνω από αυτό το ζήτημα, αλλά φανταστείτε μετά τον κ. Τσίπρα κυρίαρχο της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, χωρίς σοβαρή αντιπολίτευση πλέον, να κυβερνά όπως αυτός θέλει για πολλά χρόνια ακόμα την Ελλάδα…

 • [Γ. Πευκιανάκης] ~ 6 Φεβρουαρίου 2019 ~ 17:47 ~ Απάντηση

  Eυχαριστώ για τα σχόλια . Δεν θα τα έβλεπα άν δεν έψαχνα να δώ άν υπάρχει στο διαδίκτυο το κείμενο προς ενημέρωση φίλου που μου το ζήτησε.
  Κ. Καραγεωργίου γράφετε τόσα πολλά και μπερδεμένα όπως είναι η Ελληνική μας ιστορία, όπως είμαστε όλοι. Τη δεκατία του-90 , που το Μακεδονικό ήταν μείζον, ο Κ. Καραμανλής τηλεφωνεί στην Ελένη Άρβελερ την μεγαλύτερη βυζαντινολόγο και πρύτανη της Γαλλικής παιδείας -όποιος δεν την ξέρει δεν ξέρει ιστορία- Ελένη την ρωτά – Τ.ι ήταν η Μακεδονία στο Βυζάντιο; “Θέμᨔ του λέει, εννοούσε γεωγραφική περιφέρεια αλλά μη αντιληφθείς ο Καραμανλής -της απαντά- είσαι καλά Ελένη; Θέμα είναι τώρα!

  Τώρα το ποιός είναι ο καθένας περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης; Νομίζω ότι ο κάθε Τσίπρας όπως και να γίνεται πρωθυπουργός έχει και ιστορικούς και διπλωμάτες συμβούλους. Όλοι έχουν δικαίωμα γνώμης αλλά ο έχων την υπευθυνότητα πρέπει να ε΄χει δικαίωμα λόγου μετά γνώσεως. Σεβαστά τα συναισθήματα” “ο καλύτερος τούρκος είναι ο νεκρός τούρκος!” Αλλά πικρή η αλήθεια ο χειρότερος εχθρός των Ελλήνων είναι ο κακός εαυτός μας.

 • [Γιώργος Π. Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ] ~ 7 Φεβρουαρίου 2019 ~ 22:41 ~ Απάντηση

  Αγαπητέ, κύριε Γιώργο Πευκιανάκη, οφείλω να ξεκαθαρίσω -το εδήλωσα και στην ενημερωτική εκτενή απάντησή μου στο ΑΛΛΟΚΟΤΟ άρθρο σας- μερικά πράγματα: Απολύτως σέβομαι, εκτιμώ κι αγαπώ το πρόσωπό σας και μάλιστα ένα πρόσωπο εκλεκτό στην κοινωνία των Χανίων και όχι μόνο. ΩΣΤΟΣΟ, σαν άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην “Ερατεινή” Ημαθία του Ηροδότου [σάς λέει τίποτε αυτό;], θα σας εξομολογηθώ -παρότι δηλώνω και πάλι ότι σέβομαι το ελεύθερο πρόσωπό σας και τις όποιες απόψεις σας- το κείμενο λοιπόν που δημοσιεύσατε στα “Χ.Ν.” ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με πλήγωσε βαθιά, όσο δεν μπορείτε να υπολογίσετε!… Δικαίωμά σας να εκφράσετε τις όποιες απόψεις σας, αλλά εσείς προβήκατε σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς, διακρίσεις και χαρακτηρισμούς για τα πρόσωπα -70-80%- των συνανθρώπων μας Ελλήνων που είχαν κι έχουν -δικαιωματικώς και ορθώς βέβαια- αντίθετη με τη δική σας άποψη ή θεώρηση για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα. Κι όμως, σεβάστηκα αυτό το δικαίωμά σας και πρόσεξα με πολύ διακριτικό τρόπο και ΓΕΝΙΚΩΣ να αναδείξω την μεγάλη άγνοια των ανθρώπων πάνω σε βασικά κοινωνικά και εθνικά ζητήματα. Γι αυτό έκανα την εκτενή ανάλυση -ιδιαίτερα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και την αναφορά με αληθή και αναμφισβήτητα στοιχεία – ντοκουμέντα στον επάρατο Ελ. Εμφύλιο Πόλεμο, ακριβώς για να καταδείξω πόσο άδικες, ανήθικες και ψευδείς είναι οι όποιοι χαρακτηρισμοί, οι ταμπέλες και υβριστικές ταμπέλες σε αγνούς κι απλούς Έλληνες συμπολίτες που το “έγκλημά” τους είναι που αγαπούν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και που γνωρίζουν -όσο καμιά Αρβελέρ- την ιστορική πραγματικότητα με κάθε λεπτομέρεια, από αρχαιοτάτων χρόνων ως σήμερα. Και αναγκαίως, έκανα μερικές ερωτήσεις, αν δηλαδή έχετε διαβάσει τα σπουδαία άρθρα – δοκίμια που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στα “Χ.Ν.” από Μακεδονικής καταγωγής επιστήμονες και ειδήμονες που δεν άφησαν ούτε ένα ΙΧΝΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ των ιστορουμένων γεγονότων. Λέτε, ιδιαίτερα εμείς οι Μακεδόνες, να μην γνωρίζουμε τα γεγονότα που σαν λαίλαπα πέρασαν από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας [αν είναι δυνατόν τα Σκόπια να είναι Μακεδονία!!!!…], με τους διαρκείς πολέμους, τις κατακτήσεις, τις καταπατήσεις -αργότερα- από τους Βούλγαρους -Σλάβους των πλούσιων περιοχών της Μακεδονίας μας, τις φοβερές διώξεις και τους πειθαναγκασμούς, και, επί Τουρκοκρατίας -κυρίως- την ανεξέλεγκτη βία και τον εξαναγκασμό από τα Βουλγαρικά κομιτάτα στους κατατρεγμένους και δυστυχείς έλληνες της Μακεδονίας να στέλνουν τα παιδιά της -βιαίως- στα επί τούτω Βουλγαρικά σχολεία, και σε όλη την πεικράτεια της σημερινής Ελληνικής Βόρειας Μακεδονίας από Φλώρινα ως και τις Σέρρες – Δράμα. Αν πάτε σήμερα στα Γιαννιτσά, θα συναντήσετε παλιούς κατοίκους της πόλης να ομιλούν την Σλαβο-βουλγαρική γλώσσα, που εξαναγκάστηκαν δια της βίας και της σφαγής οι πρόγονοί τους να την μάθουν. Αυτές τις λεπτομέρειες αγαπητέ φίλε κ. Γιώργο, ΜΟΝΟ εμείς οι Μακεδόνες τις γνωρίζουμε.
  Αφού κάνατε τον κόπο να δευτερολογήσετε [περί ανέμων και υδάτων και περί συναισθημάτων αγρίων και μισαλλόδοξων ανθρώπων, χωρίς να ξεκαθαρίζετε υπεύθυνα τα πράγματα, αλλά πάντα ο λόγος σας υπαινικτικός αποφεύγει την αλήθεια της ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας, κι αυτό με στενοχωρεί ακόμη περισσότερο, γιατί, λοιπόν, δεν απαντήσατε -ως ωφείλατε- στις κρίσιμες ερωτήσεις που έθεσα απλά και ξεκάθαρα στην απάντησή μου στο παράξενο άρθρο σας. Λέτε να μην γνωρίζουμε την ιστορία μας και μονοπωλείτε τις ιστορικές γνώσεις που τις “κατευθύνετε” όπου σας βολεύουν. Αγαπητέ κ. Γιώργο Πευκιανάκη -για να γελάσουμε και λιγάκι, και μην στενοχωριέστε, θέλετε δεν θέλετε θα γίνεται και φίλος μου- η δευτερολογία όπως και το κύριο άρθρο σας μού θύμισε την κωμωδία του αείμνηστου Ντίνου Ηλιόπουλου ” ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΟΥ… ΑΡΡΑΒΩΝΟΣ”. Για την ταμπακιέρα,” ‘αλλα λόγια να αγαπιώμαστε..”
  Λοιπόν για να τελειώνουμε οφείλω να ξεκαθαρίσω, κ. Γιώργο Πευκιανάκη, ότι η δική σας “ΘΕΩΡΗΣΗ – ΑΠΟΨΗ” για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών [ανεξαρτήτως αν είναι σωστή ή λανθασμένη -δικαίωμά σας να την έχετε] είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΟΙΑΣ – σημασίας και είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ η άλλη ΘΕΩΡΗΣΗ του 70-80% των Ελλήνων, ιδιαίτερα των Μακεδόνων, η οποία ΑΠΤΕΤΑΙ της κοινωνικής, ηθικής και εθνικής Αρχής της ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ στην εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη [ναι αγαπούμε τους γείτονές μας και τους σεβόμαστε -αλλά πού να το καταλάβετε εσείς οι πολύξεροι αλλά μονόχνωτοι συνάνθρωποί μας;- στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ, Ανεξαρτήτως, των όποιων ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ τους και ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΜΈΝΩΝ υπαγωγών -ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ [Γλώσσα, θρησκεία, χρώμα, καταγωγή, κουλτούρα κ.λ.π]. Γι αυτό, αγαπητέ κ. Γιώργο, τελείτε σε σύγχυση, διότι προφανής είναι η διάκριση [εννοιολογική – πραγματική σημασία] ανάμεσα στη δική σας [και του φίλου σας κ. Τσίπρα -νάναι καλά ο άνθρωπος ] ΘΕΩΡΗΣΗ και της εθνικής πεποίθησης ή συνείδησης του απλού [έστω κι αγράμματου] Μακεδόνα πολίτη που ολοφάνερα [προσέξτε εμείς οι νομικοί είμαστε ακριβολόγοι λόγω της φύσης του λειτουργήματος που ασκούσαμε] η γνωστή Συμφωνία των Πρεσπών θίγει, αμφισβητεί και τσεκουρεύει [σκυλεύει θα έλεγα καλύτερα] και δεν σέβεται τις δικές του αιώνιες κι απαρασάλευτες καταβολές και ιστορικές μνήμες. Αγαπητέ κ. Γιώργο Πευκιανάκη, εμείς οι Μακεδόνες έχουμε τουλάχιστο δύο από τα τέσσερα βασικά στοιχεία του αληθινού ανθρώπινου προσώπου: Έχουμε, σίγουρα ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ και, βέβαια, ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΟ: Μια ζωή ολόκληρη είμαστε ευγνώμονες στους Κρήτες [το δείξαμε εμπράκτως αυτό] ήρωες που αψήφισαν αδυσώπητες δυσκολίες, ελλείψεις, κακουχίες, τρεις σκληρούς εχθρούς [Την ισχυρη Ρουμάνικη άκρως επικίνδυνη προπαγάνδα, τον ισχυρό κι αρματωμένο Τούρκικο επικυρίαρχο στρατό και τα επικίνδυνα Βουλγαρικά κομμιτάτα που δολοφονούσαν κι εκφόβιζαν τους ταλαίπωρους Έλληνες Μακεδόνες -δεν θέλετε να τα διαβάζετε αυτά γιατί βασανίζεστε από επιλεκτικές μνήμες] κι άφησαν αμέτρητοι από δαύτους τα ιερά κόκκαλά τους διάσπαρτα από τις Πρέσπες ως τον Στρυμώνα. Δεν σας ερωτώ γιατί θυσιάστηκαν αυτοί οι Κρήτες κι άλλοι Ελλαδίτες για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας. Γράφετε για τα “θέματα” της βυζαντινής εποχής, θαρρείς κι εμείς κατεβήκαμε από τα λειβάδια του Ολύμπου. Και βέβαια υπήρχαν τα ΘΕΜΑΤΑ [Θέμα Θεσσαλονίκς που περιλάμβανε όλη την Κεντρική Μακεδονία και, βέβαια υπήρχε και το μεγάλο θέμα με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όπως το περιγράφει και η Πηνελόπη Δέλτα [Σας παρακαλώ, ξαναδιαβάστε “Στα μυστικά του βάλτου” της Π. Δέλλτα και θα καταλάβετε μερικές λεπτομέρειες που σας διαφεύγουν, που ωστόσο αυτές είναι που ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ την ιστορική πραγματικοτητα. Όμως, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την απίστευτη ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ παράγραφο της απίθανης κι αλλόκοτης ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΣ. Και οι Τούρκοι εξτρεμιστές και μισαλλόδοξοι λένε ακριβώς το ίδιο για τους Έλληνες -Ρωμιούς. Μόνο άθλιοι και μισαλλόδοξοι άνθρωποι παίρνουν στο στόμα τους τέτοια λόγια ή αισθάνονται τέτοια συναισθήματα, που εσείς χωρίς να είστε ξεκάθαρος στον λόγο σας, τα φορτώνετε γενικώς στους συνανθρώπους μας χωρίς σοβαρότητα και περίσκεψη. Αν τύχει και επισκεφθείτε την περιοχή ¨ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ = τόπος Ελλήνων -Ρωμιών] Ημαθίας [είναι ο γνωστός πανέμορφος κάμπος κάτω από τη Βέροια και ως τον Ξιό ποταμό ή αν θέλετε τον Λουδία. Εδώ θα ακούσετε [Αλεξάνδερια ή παλιός Γιδάς Ημαθίας] την αρχαιπρεπή, πανέμορφη ντοπιολαλιά την “Ρουμλουκιώτικη”, που μιλιέται στην περιοχή αυτή της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, της Βυζαντινής εποχής και επί Τουρκοκρατίας. Θα δείτε ντυμένες τις γυναίκες [ντόπιες Μακεδόνισσες] και πανέμορφες κοπέλλες με στολή που στο κεφάλι τους φορούν ένα κεφαλόδεσμο το λεγόμενοι “κατσούλι” που είναι ένα είδος Περικεφαλαίας, που το φορούν ακόμη σε ανάμνηση και προς τιμήν των στρατιωτών του Μεγαλέξανδρου. Δυστυχώς το παρατραβήξαμε και δεν μού δόθηκε η ευκαιρία να φτάσω ως τη σημερική κατάσταση ή ιστορία του Μεκεδονικού ζητήματος. Δεν μπορεί, θα βρεθούμε και στον καφέ πάνω [και με πολύ γνωστούς φίλους θα τα πούμε φιλικά όλα. Πάντως, επειδή δεν ξέρω να κρύβω τα συναισθήματά μου, αγαπητέ κ. Γιώργος Πευκιανάκη, είναι από τις ελάχιστες φορές στη δύσκολη κοινωνική ζωή μου που έχω πληγωθεί και στενοχωρεθεί πολύ. Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και πρέπει να αποφεύγουμε να πληγωνόμαστε. Με εκτίμηση και φιλική αγάπη [δεν με γνωρίζετε, όταν συμβεί αυτό θα είστε πολύ τεχερός άνθρωπος που με γνωρίσατε, όπως το ίδιο θα αισθανθώ για το πρόσωπό σας. Αλλά, σας παρακαλώ, σεβαστήτε τη θλίψη και τον πόνο μας εμάς τους Μακεδόνες που σας αγαπούμε και σεβόμαστε. Είμαστε περήφανος λαός, κι ένας λόγος παραπάνω που τυγχάνω και Ποντιακής καταγωγής. Γ. Καραγεωργίου συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.