Μουσείο Τυπογραφείας

Βιβλίο με “άρωμα” λαϊκής μουσικής παράδοσης

Σε μια γραφική γειτονιά κοντά στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της ιστορικής κωμόπολης του Αποκόρωνα, τον Βάμο, παρουσιάστηκε το λεύκωμα (βιβλίο) με τίτλο: “Μαντινάδες-Ρίμες-Ριζίτικα-Ποιήματα για τον Αποκόρωνα”, του οποίου την επιμέλεια έχει ο πρώην δήμαρχος Βάμου Στέλιος Μιχελάκης.
Την εκδήλωση τίμησαν κάτοικοι του Βάμου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής Γιάννης Τερεζάκης, ο δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης και πολλοί ακόμα άλλοι φίλοι της παράδοσης, όπως ο πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών Νομού Χανίων Θανάσης Πατεράκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου Γεώργιος Χατζηδάκης, ο δικηγόρος Μανώλης Νικολούδης, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.
Εκ μέρους του Δήμου Αποκορώνου, παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκη Νιολάκη – Βρυωνάκη και Αργυρώ Μπενάκη, η οποία άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τον κόσμο, για να τονίσει ότι «η δραστηριότητα και η ευαισθησία στην παράδοση του παλιού αγαπητού μας δημάρχου Βάμου κ. Μιχελάκη είναι γνωστή σε όλους. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την σπουδαία αυτή δουλειά που αφορά στην επιμέλεια του λευκώματος με πλούσιο “άρωμα” λαϊκής μουσικής παράδοσης. Ο Δήμος Αποκορώνου θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης για κάθε προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και παράδοσης του Αποκόρωνα και όχι μόνο».
Από την πλευρά του ο έχων την επιμέλεια του λευκώματος, Στ. Μιχελάκης,  υπογράμμισε ότι «παρά τις μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία μας γενικά, ιδιαίτερα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, εμείς σαν τοπική κοινωνία οφείλουμε να διατηρήσουμε τα χαρισματικά στοιχεία της βαριάς μας κληρονομιάς δηλαδή την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία και τις παραδόσεις μας, που αποτελούν τον ανεκτίμητο θησαυρό της ταυτότητάς μας. Η παρούσα εργασία έχει και αυτό τον σκοπό, δηλαδή να συμβάλλει στη διατήρηση της Κρητικής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης…».
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος Στέλλα Αλιγιζάκη, η οποία τόνισε ότι «μιλάμε συχνά για τον λαϊκό μας πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση. Είμαστε άνθρωποι διαφορετικών προελεύσεων, όμως, με κοινή ρίζα, που τη λογαριάζουμε σημαντικότερη από τον χώρο της δικής μας πολύ πιο μακροχρόνιας καθημερινής διαβίωσης». Για να επισημάνει πως «όσο ξεκόβει κανείς από τη ρίζα του τόσο αξεδίψαστος και φτωχός μένει. Η παράδοση διαμόρφωνε και διαμορφώνει ήθος και αξίες, οριοθετεί την ανθρώπινη αυθαιρεσία και τον εξαντλητικό των ημερών μας ατομικισμό. Από αυτή την άποψη θεωρούμε σημαντική τη σχετική δουλειά, που εμπνεύσθηκε ο Στέλιος Μιχελάκης, διδάκτωρ γεωπόνος, πρώην δήμαρχος Βάμου και ακόμη σήμερα ασχολούμενος ποικιλοτρόπως με τον αυτοδιοικητικό θεσμό της περιφέρειάς μας, για την προστασία και ανάδειξη του Αποκορωνιώτικου πνευματικού θησαυροφυλακίου».
Στίχους από το βιβλίο διάβασε ο γραμματέας του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων Μάρκος Σελλιανάκης, ενώ για τον τρόπο που γίνονται τα σημερινά πανηγύρια και εκδηλώσεις στα χωριά επεσήμανε ο δικηγόρος Μανώλης Νικολούδης «ότι έχουν ξεφύγει πολύ από την παράδοση, είναι μπίζνες, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει…».
Ακολούθησε απονομή διπλωμάτων στους στιχουργούς και η βραδιά συνεχίστηκε με κέρασμα, μουσική και τραγούδια από τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.