Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βεβήλωση του μνημειακού συγκρότηματος της Μάχης της Κρήτης

MergedFile

1.- ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Όχι μόνο δεν είμαστε σε θέση να εκπληρώσομε το μεγάλο εθνικό χρέος μας το οποίο έχομε αναλάβει…
Όχι μόνο δεν είμαστε εις θέση τουλάχιστο να διατηρήσομε ζωντανή τη μνήμη μας για εκπλήρωση αυτού του χρέους…
Αλλά ανεχόμαστε με μία απαράδεκτη αδιαφορία βεβήλωση του χώρου, ενώ κάτοικοι του Γαλατά , ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης παραμένουν αδιάφοροι στις δυσμενείς εντυπώσεις και σχετικές επισημάνσεις των επισκεπτών
Σκληρές και ταπεινωτικές διαπιστώσεις.όμως πραγματικές.

2.- ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ
Την 50η Επέτειο της ΜτΚ το έτος 1991 με τις λαμπρότερες εκδηλώσεις και παρουσία υψηλής εκπροσώπησης των συμμαχικών κρατών, θεμελιωνόταν στη τοποθεσία Συκολιά του Γαλατά το Μνημειακό Συγκρότημα (Μ.Σ.) της ΜτΚ, το μοναδικό με χαρακτήρα Παγκρήτιο και Διασυμμαχικό. Με βάση διεξαχθέντα πανελλήνιο διαγωνισμό, περιλαμβάνει μεγαλοπρεπές μνημείο, εκθεσιακό χώρο για εγκατάσταση μουσείου της ΜτΚ ,και συνεδριακό κέντρο. Συγχρόνως αναλαμβάναμε εθνική δέσμευση ολοκλήρωσής του δια του Πρωθυπουργού της Ελλάδος ο οποίος εκφράζοντας την βούληση του Κρητικού λαού:
α. – Τοποθέτησε την θεμέλια πλάκα στην οποία αναγραφόταν «…Σύμβολο Θάρρους , Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας προς επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερία και της Δημοκρατίας.»
β.- Έστελνε επίσημο μήνυμα προς τους συμμάχους και όλο τον κόσμο ότι « Η Κρήτη δοξάστηκε με την θυσία Βρετανών , Αυστραλών Νεοζηλανδών και Ελλήνων, και τίθεται με το μεγαλοπρεπές Μνημείο που θα ανεγερθεί στην ακατάλυτη καταξίωση της αιωνιότητας.»

MergedFile

3.- Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
α.- Αγοράστηκε από το Δημόσιο έκταση 4 στρεμμάτων
β.- Έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός ο οποίος ανέδειξε την μελέτη του Μ.Σ. περιλαμβανομένου και του μεγαλοπρεπούς μνημείου.
γ. – Κατασκευάστηκε ,θεμελιώθηκε και λειτούργησε μέχρι και τα τελευταία χρόνια το προσωρινό μνημείο στη θέση του υπό ανέγερση μεγαλοπρεπούς, με σκοπό να περιλάβει (όπως και έγινε) όλους τους συμβολισμούς που του προσδίδουν την ιερότητα , και τον παγκρήτιο και διασυμμαχικό χαρακτήρα . Κυρίως όμως για να κρατήσει ζωντανή την εθνική δέσμευση την οποία αναλάμβανε η πατρίδα μας για την ολοκλήρωση του έργου.
δ.- Κατασκευάστηκε ο σκελετός (καραγιαπί) της κτιριακής εγκατάστασης.
ε. – Κάθε περαιτέρω κατασκευαστική δραστηριότητα έχει ανασταλεί κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί κατά κανένα τρόπο την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης να διακόψει τους εορτασμούς καθώς και κάθε ουσιαστική αναφορά στο εθνικό μας χρέος και στην επιδίωξη ολοκλήρωσής του.

MergedFile

4.- ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ
Οι σοβαρότεροι αφορούν κυρίως εις το μνημείο και στοχεύουν την προσβολή των συμβολισμών του.
α. – Η θεμέλιος πλάκα στην βάση : Μόνο ένα κομμάτι μάρμαρο υπάρχει ενώ έχει εξαφανιστεί κάθε συμβολισμός.
β.- Οι μαρμάρινες μνημειακές πλάκες με τα μηνύματα των 4 συμμαχικών κρατών : Οι 2 από τις 4 ( δηλαδή της Μ. Βρετανίας και της Αυστραλίας ) έχουν ξηλωθεί , θρυμματισθεί, και διασκορπιστεί επιδεικτικά .
γ. – Η μπρούτζινη μεγάλη πλάκα στη βάση του μνημείου με ανάγλυφη την Κρήτη έχει κλαπεί . Το ίδιο και ο μεγάλος μπρούτζινος θυρεός της ΜτΚ στο μέτωπο του μνημείου. Το ίδιο και η μπρούτζινη βάση της ιερής φλόγας που άναβε στις επετείους πριν τις καταργήσει η Περιφέρεια.
δ.- Οι 4 ιστοί των σημαιών των συμμαχικών κρατών : Έχουν ξηλωθεί από τις βάσεις τους και έχουν κλαπεί οι 3 . Σε αυτούς γινόταν η έπαρση και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων κατά τις επετείους πριν τις καταργήσει η Περιφέρεια.
ε. –       Τέλος για να γίνει πιο έντονη η ιεροσυλία, υπάρχουν διάσπαρτα στον χώρο σπασμένα μπουκάλια αλκοολούχων ποτών.
Αλλά και ο χώρος της κτιριακής εγκατάστασης δεν έμεινε αλώβητος : Έτσι εκτός από τις ακαθαρσίες και τις αταξίες, μετατρέπεται ευκαιριακά σε στάνη προβάτων,(βλ. εφημ. Χανιώτικα Νέα)τα δε διάσπαρτα διαλυμένα στρώματα προδίδουν άθλιο κατάλυμα αστέγων. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει ο ημιτελής χώρος του παρεκκλησίου κάτω από το μνημείο.
Στις συνοδευτικές φωτογραφίες παρουσιάζεται ο μνημειακός χώρος πώς ήταν και πώς λειτουργούσε σε αντιπαράθεση με την εικόνα πώς έχει καταντήσει σήμερα χωρίς να λειτουργεί.

MergedFile

5.- ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι θλιβερές εικόνες, οι δυσμενείς διαπιστώσεις και επισημάνσεις που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας καθώς και τα δυσμενή σχόλια των επισκεπτών μας μεταξύ των οποίων τελευταίοι εν ζωή βετεράνοι και συγγενείς τους , δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούν τους υπευθύνους

1.-    Και πρώτοι από όλους οι κάτοικοι του Γαλατά:
Αυτοί που εμπνεόμενοι από υψηλό φρόνημα πατριωτισμού διεκδίκησαν και πέτυχαν την δημιουργία του Μ.Σ. στον τόπο τους ακυρώνοντας προγενέστερη απόφαση της κυβέρνησης για το Μάλεμε.(έχω προσωπική αντίληψη διότι από το 1981 έχω την τιμή να ανήκω στους πρωτεργάτες της δημιουργίας του έργου.) . Σε σχετικό έγγραφο της Κοινότητας αναφέρεται το 1981: «…Δεν υπάρχει Μνημείο της ΜτΚ (εννοεί Παγκρήτιο κα Διασυμμαχικό) και ο λόφος όπου το νεκροταφείο του Γαλατά όπου έγινε η πιο πολυήμερη πολύνεκρη μάχη είναι ιστορικά καταξιωμένη τοποθεσία.).
Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι , έχοντας πλήρη αντίληψη της κατάστασης, ανέχονται την εθνική ταπείνωση απεμπολώντας το χρέος τους .
Καλούνται να αποκαταστήσουν την τιμή τους το βραδύτερο μέχρι την επέτειο τον προσεχή Μαϊο . Προσωπικά τίθεμαι στη απόλυτη διάθεσή τους.

2.- Ο Δήμαρχος Χανίων και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατά .
Να   αποκαταστήσουν   άμεσα   τους   βανδαλισμούς   και   να διεκδικήσουν την εξακολούθηση των εορτασμών των επετείων στο Μ.Σ.

3.- Ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης Χανίων:
Εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν γιατί έχουν υποβαθμίσει το Μ.Σ. με την κατάργηση των εορτασμών όπως γινόταν από το 1991 με την επιβαλλομένη λαμπρότητα (ακόμα και με παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας), παραλείποντας κάθε ουσιαστική μνεία περί του εθνικού μας χρέους το οποίο οφείλομε να κρατήσομε ζωντανό. Μία υποβάθμιση που ασφαλώς ενθαρρύνει τους βανδαλισμούς και την εγκατάλειψη.
Καλούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να αποκαταστήσουν συμπεριλαμβάνοντας κατά την επέτειο τον προσεχή Μάϊο απαραιτήτως και το Μ.Σ. Και φυσικά να προσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα του εγκεκριμένου προγραμματισμού σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα.
Και εμείς όλοι οι Κρητικοί ας μη ξεχνάμε
«εμείς εξακολουθούμε να ζούμε για να παραδοθούμε μια μέρα στο θάνατο με σιωπηλή υποταγή. Εκείνοι έπαψαν να ζουν αλλά περιφρονήσαντες τον θάνατο παραδόθηκαν με φωνακτή κλήση απευθείας στην Αθανασία . Δεν έφυγαν από την ζωή.από τον θάνατο έφυγαν…..» (Ν. Μακρυγιάννης )
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ.

Γ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΒΑΝΔΑΛΩΝ

(1) Θεμέλιος πλάκα – ανύπαρκτος συμβολισμός,
(2) Μνημειακές πλάκες – κατεστραμμένες,
3. Μπρούτζινη ανάγλυφη πλάκα – έχει κλαπεί,
4. Μπρούτζινος θυρεός – έχει κλαπεί,
5 Μπρούτζινη βάση φλόγας – έχει κλαπεί,
(8) Μουσειακός χώρος – άθλιο κατάλυμμα αστέγων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα