Μουσείο Τυπογραφείας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

«Ενας μεγάλος, ξεχωριστός συγγραφέας»
(Ελένη Γκίκα, Fractal)
Τέλος της εβδομάδας παρουσιάζεται στα Χανιά (Νεώριο Μόρο, το τελευταίο του βιβλίο).
Το τελευταίο βιβλίο του χαρισματικού, πολυβραβευμένου συγγραφέα…
Ενός δικού μας παιδιού.
Την ίδια βραδιά και του Βασίλη Παπαθεοδώρου το μυθιστόρημα επίσης, με τίτλο “Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια”. Ολοι εκεί. Στις οκτώ το βραδάκι.
…Τον Πολυχρόνη, γνωρίζω από μικρό…
Στην κυριολεξία… Δυόμισυ, ίσως κάτι λίγο περισσότερο… Εχοντας συνάφειες και με τη μανούλα του, συνάδελφοι καθώς είμαστε για πάρα πολλά χρόνια, αλλά και στην εφημερίδα συνεργάτες μαζί, στα “Χανιώτικα Νέα”.
Προικισμένο παιδί, δεν χάνει χρόνο στη ζωή του… Χρόνια τώρα από μικρός διαπρέπει στο γράψιμο, με τιμά με τα βιβλία του, έχω συγκινηθεί με ποίησή του, έχω συγκλονιστεί με θεατρική του εκδοχή, έχω εκπλαγεί με την ωριμότητα, την ευελιξία, την αμεσότητα στο “ομορφότερο τέλος” τους, τώρα.
…Νεώριο Μόρο λοιπόν, 29 του μηνός… Οι δημιουργοί θα μιλήσουν για τα “πνευματικά τους παιδιά”.
Να παρακολουθήσουμε πώς αναπτύσσουν τους χαρακτήρες των ηρώων τους…
Πώς πλέκουν τους διαλόγους, τα απρόοπτα, τις ανατροπές, τη συνηγορία τους λανθάνουσα ή μη, για το ήθος τους και την κατηγορία τους λανθάνουσα ή μή για το ολίσθημα την πρόθεση…
Πάντοτε στο story!
Πώς όλα τούτα, τα δομούν με αρχή μέση και τέλος, ώστε ν’ ακουμπούν στην αναγνωστική συλλογικότητα, και να της παραχωρούν μια άρτια εκδοχή εκ γενετής, εκ πρωτογένειας…, του στοχασμού των συγκεκριμένων δημιουργών.
Ενδιαφέρουσα διαδικασία…
Αφού εξ’ ορισμού ενέχει τη  “γόνιμη ταραχή” για τα γενόμενα, αλλά και την αισθητική απόλαυση για το λεκτικό ρεπερτόριο μέσα από το οποίο θα διέλθουν “ασφυκτικά” τα νοήματα, ο ρεαλισμός, ο λυρισμός, και οι συνειρμοί βεβαίως, για ν’ ακουμπήσουν στις επιβεβλημένες προσλαμβάνουσες, τις όποιες προσλαμβάνουσες του αναγνώστη, ώστε να κοινωνήσει τον ήχο από τις μυστηριακές φωνές που “μίλησαν” ως έμπνευση στα έσω, στην ψυχή των συγγραφέων…
“Το ομορφότερο τέλος στον κόσμο”, θα… συντελεστεί στο Νεώριο Μόρο.
Κι αν θα “σβήσουν τα αστέρια”, θα προλάβουν οι μαρμαρυγές τους, να φωτίσουν τη βραδιά μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.