Μουσείο Τυπογραφείας

Βασικό “γρανάζι” η Βάση της Σούδας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτική έκθεση για τη στρατιωτική δραστηριότητα στο Ακρωτήρι

  • Οι εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι όπως περιγράφονται στην έκθεση.
  • Πλοία στις εγκαταστάσεις στη Βάση. Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα κοινωνικά δίκτυα της Νατοϊκής Βάσης.
  • Το USS Arlington αγκυροβολεί στην αποβάθρα στο Μαράθι  τον περασμένο Οκτώβρη. Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα  μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της Βάσης.

Ως το «διαμάντι του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο» χαρακτηρίζει τη Βάση της Σούδας έκθεση του αμερικανικού στρατιωτικού Ινστιτούτου Λέξινγκτον, μέσω της οποίας αποδεικνύεται η κομβική σημασία των εγκαταστάσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις Αμερικανών και νατοϊκών.
Η έκθεση που συντάχθηκε από τον αντιπρόεδρο του   Ινστιτούτου  Daniel Goure παρουσιάστηκε τη Δευτέρα παρουσία του Ελληνα υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (http://lexingtoninstitute.org/wp-content/uploads/2016/03/Souda-Bay-NATOs-Military-Gem.pdf). Μέσα στις 18 σελίδες της έκθεσης περιγράφεται αναλυτικά η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στη Βάση, με ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες για δοκιμές πυραύλων, αλλά και «πειραματικών» εκτοξεύσεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Παράλληλα γίνεται παραδοχή για φύλαξη πυρομαχικών.
Ο συντάκτης της έκθεσης ξεκινά τονίζοντας την ανάγκη ταχείας επέμβασης των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επισημαίνοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ΝΑΤΟ – Ελλάδας το Ινστιτούτο κάνει αναδρομή στη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων σε νατοϊκές επιχειρήσεις από τον πόλεμο της Κορέας μέχρι και σήμερα.
Χαρακτηριστικά η έκθεση σημειώνει ότι «ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είναι το ένα από τα πέντε μέλη του NATO που τηρεί ευλαβικά τον στόχο της συμμαχίας για στρατιωτικές δαπάνες που αναλογούν στο 2% του εθνικού Α.Ε.Π.».
Ειδική μνεία γίνεται και στον Ρεθεμνιώτη αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «η υφιστάμενη κρίση δεν επηρέασε την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να πολεμήσει όποτε χρειαστεί». Σύμφωνα με την έκθεση, ο αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. τονίζει ότι «οι στρατιωτικές σχέσεις και η συνεργασία με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ήταν και θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ
Αναφορικά με την Κρήτη επισημαίνεται η γεωστρατηγική θέση του νησιού, ενώ ειδικά για τη Βάση της Σούδας τονίζεται ότι είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε πλοία κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικά στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία για τη δραστηριότητα της Βάσης, αλλά και αναλυτικός χάρτης για τις εγκαταστάσεις της.
Σύμφωνα με την έκθεση το 2015 2.840 αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Σούδα, ενώ περισσότερα από 70 πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στις εγκαταστάσεις της, αριθμοί μειωμένοι συγκριτικά με το 2014, οπότε στη Βάση βρέθηκαν 4.500 αεροσκάφη και 147 πλοία.
Φέτος, εκτιμάται ότι στην περιοχή μας θα προσγειωθούν 2.750 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της Βάσης σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ η έκθεση επιβεβαιώνει ότι στις εγκαταστάσεις φυλάσσονται πυρομαχικά (explosive artillery facilities).
Πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Βάση συμμετέχει στις δράσεις κατά τις πειρατείας και στην κατασκοπία, ενώ λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός χώρος για στρατιωτικούς και άλλα μέλη των νατοϊκών δυνάμεων.

Οι εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι όπως περιγράφονται στην έκθεση.

Οι εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι όπως περιγράφονται στην έκθεση.

ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον ρόλο του Πεδίου Βολής Κρήτης με την έκθεση να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου μπορούν να δοκιμαστούν πύραυλοι, ενώ είναι ένα από τα λιγοστά πεδία βολής που μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε είδους δραστηριότητα στο έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα». Στην έκθεση γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά για δοκιμές πυραύλων εδάφους – αέρος, εδάφους – εδάφους, τορπιλών, αλλά και «πειραματικών».
ΟΙ S-300
Το ΝΑΤΟ αξιοποιεί το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 με την έκθεση να αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ έκανε δοκιμές στο πεδίο βολής Κρήτης ώστε να γνωρίσει τις δυνατότητες των ρωσικών πυραύλων τους οποίους χρησιμοποιεί και το Ιράν.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
Καταλήγοντας σε προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση της Βάσης, το στρατιωτικό Ινστιτούτο Λέξινγκτον εισηγείται την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στη Βάση για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα υπάρχει εισήγηση για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ανάπτυξη περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), αλλά και περαιτέρω χρήση των εγκαταστάσεων του Πεδίου Βολής Κρήτης.

Αμερικανονατοϊκή δραστηριότητα την τελευταία τριετία στη Βάση της Σούδας

2015
• Περισσότερα από 2.830 μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης.
• Πάνω από 70 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
• Πάνω από 65 πλοία και 1.200 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 17 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα (έναν από τους τρεις σταθμούς που διατηρεί το ΝΑΤΟ για ελέγχους ακριβείας των αισθητήρων οπλισμού και ναυτιλίας).

2014
• Πάνω από 4.500 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
• Πάνω από 145 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
• Πάνω από 100 πλοία και 1.700 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 22 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.

2013
• Πάνω από 2.350 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
• Περισσότερα από 250 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
• 260 πλοία εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 18 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.