Μουσείο Τυπογραφείας

Βανδαλισμοί σε έργο ανάπλασης

Το έργο ανάδειξης και εξωραϊσμού της περιοχής στα ενετικά πηγάδια Γαβαλοχωρίου φαίνεται πως έβαλαν στο μάτι βάνδαλοι, οι οποίοι τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου κατέστρεψαν ολοσχερώς τμήματα του υπό εκτέλεση έργου.
Η ζημιά υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ οι εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη έχουν σταματήσει.
Πιο συγκεκριμένα, οι δολιοφθορές που προκλήθηκαν αφορούν 17 προκάτ στοιχεία από σκυρόδεμα (φωτιστικά κ.ά.) που τα περισσότερα είχαν τοποθετηθεί από τον εργολάβο στις τελικές τους θέσεις. Η ζημιά εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που χρειάζονται για την επανεγκατάσταση των κατεστραμμένων στοιχείων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω έργο εκτελείται σύμφωνα με μελέτη που ωρίμασε ο Δήμος Αποκορώνου έχοντας λάβει την έγκριση της Αρχαιολογίας, της Διεύθυνσης Δασών και του Τμήματος Περιβάλλοντος, και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 56.000 ευρώ.
Παρότι, όμως, οι εργασίες που γίνονται έχουν λάβει το “πράσινο φως” από όλους τους αρμόδιους φορείς και η Αρχαιολογία πραγματοποιεί αυτοψίες παρακολουθώντας την πορεία των εργασιών, άνθρωποι της περιοχής αντιδρούν και έχουν εκφράσει -και διαμέσου του Τύπου- την αντίθεσή τους με το έργο (βλ. “Χ.ν.”, «Ανάδειξη ενετικών πηγαδιών στο Γαβαλοχώρι», 26-6- 2019).
Ωστόσο, πλέον, φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την ανάπλαση, επιστρατεύοντας ακόμα και τη βία, αγνοώντας οποιαδήποτε θεσμική διαδικασία και νόμο.
Να σημειώσουμε ότι για τους βανδαλισμούς έχει ήδη ενημερωθεί η Αστυνομία προκειμένου να εντοπιστεί ο άγνωστος ή οι άγνωστοι που προκάλεσαν τις καταστροφές.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Για απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια έκανε λόγο ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης με τον οποίο επικοινώνησαν τα “Χ.ν.”. «Άγνωστος ή άγνωστοι δράστες μέσα στο σκοτάδι προξένησαν φθορές στην ανάπλαση που γίνεται στα πηγάδια Γαβαλοχωρίου, η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και εκτελεί ο Δήμος Αποκορώνου», τόνισε ο κ. Κουκιανάκης και διευρκίνισε ότι πρόκειται για μια μελέτη που είχε εκπονηθεί επί δημαρχίας Στ. Μιχελάκη. «Είναι αδιανόητο ο καθένας αυτοβούλως όταν κάτι δεν του αρέσει ή διαφωνεί με αυτό, να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες ζημιώνοντας το Δημόσιο αλλά και προκαλώντας συνθήκες ζούγκλας», επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ως δήμαρχος είναι σε συνεννόηση τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τον ανάδοχο εργολάβο προκειμένου να βρεθεί μια λύση: «Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: Τέτοιου είδους ενέργειες προσβάλλουν τις πολιτισμένες κοινωνίες και ιδίως την κοινωνία του Αποκόρωνα που τα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο προσπαθεί να δώσει μια αναπτυξιακή τροχιά στον τόπο. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να καταδικάζουμε δημόσια τέτοιες ενέργειες».

Να υπενθυμίσουμε ότι η σύμβαση του έργου «Ανάδειξη εξωραϊσμός περιοχής πηγάδια και περιηγητικής διαδρομής Γαβαλοχωρίου», που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου Αποκορώνου και αναδόχου του έργου στις 27 Φεβρουαρίου 2019, περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

• Αποψίλωση του υφιστάμενου γύρω απ’ τον πλάτανο πεζουλιού – καθιστικού
• Νέα ράμπα εισόδου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου
• Κατασκευή χαμηλού στηθαίου στα όρια του χώρου προς την πλαγιά
• Τοποθέτηση σκάλας πρόσβασης στο χώρο της παλιάς γέφυρας
•Στοιχεία εξοπλισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα προκατασκευασμένο
• Πληροφοριακή πινακίδα, καθιστικό κυκλικής μορφής, βρύση πόσιμου νερού, έντεκα (11) φωτιστικά, κάδο απορριμμάτων, κολονάκια παρεμπόδισης κυκλοφορίας κ.α.

1 σχολιο

  • [coba] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ειναι τραγικο να μην επιθυμουν καποιοι την αναπλαση τον εξωραισμο κ την αναδειξη της περιοχης τους…….καλό θα ήταν παραλληλα με το ΑΤ ΒΡΥΣΩΝ να ασκηθει πιεση να ιδρυθει πάλι ο Αστυνομικος Σταθμος Γεωργιουπολης…..

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.