Μουσείο Τυπογραφείας

Βαφές – Κωσταρός Βολουδάκης

Μνημείο για τον οπλαρχηγό – γενικό αρχηγό Αποκορώνου στη διάρκεια της επανάστασης 1866-1869, Κωσταρό Βολουδάκη, δεσπόζει στον Βαφέ Αποκορώνου.

1 ΒΑΦΕΣ ΚΩΣΤΑΡΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
«Κωσταρός ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
ΓΕΝ. ΑΡΧΗΓΟΣ
ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 1866», αναγράφεται στο μνημείο.
Σε βιογραφικό σημείωμα στην πρόσκληση εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί στον Βαφέ τον Αύγουστο του 1999 από τον τότε Δήμο Κρυονερίδας, το κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία” και τον Σύλλογο Βαφιανών Αττικής “Η Κρυονερίδα”, σημειώνεται ότι ο Κωσταρός Βολουδάκης (1804-1900) «γεννήθηκε στην Νίμπρο Σφακίων. Νεαρός πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 όπου και διακρίθηκε κατακτώντας με το σπαθί του τον τίτλο του Οπλαρχηγού.
Πριν την επανάσταση του Χαιρέτη (1841) εγκαταστάθηκε στο Βαφέ όπου δημιούργησε οικογένεια. Πρωτοστάτησε στην Εξέγερση του 1858, συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε επί 6μηνο. Η μεγάλη ηγετική του φυσιογνωμία, αναδείχθηκε στην Επανάσταση 1866-69 ως αρχηγός Αποκορώνου, μέλος της προσωρινής κυβέρνησης του νησιού και πρόεδρος της Κυβερνήσεως Κρήτης. Στην Κράπη ενθάρρυνε τους Μεταπολιτευτικούς και το 1896 έγινε πρόεδρος της Επαναστατικής Συνέλευσης. Τάφηκε στον Βαφέ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.