Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Β. Πατουλίδου στα “Χ.ν.”: Ανάχωμα ο αθλητισμός απέναντι στην αξιακή κρίση

■ Η Βούλα Πατουλίδου μιλά στα “Χ.ν.” για τους δύο μεγάλους στίβους της ζωής της

«Αν έχεις στόχους και ξέρεις τι διεκδικείς, ο μόνος δρόμος όλων των επιτυχημένων ανθρώπων είναι μέσω της δουλειάς» λέει στα “Χ.Ν.” η Ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου η οποία βρέθηκε πρόσφατα στα Χανιά προσκεκλημένη της Διοικούσας Επιτροπής της “Καλλιπάτειρας” Χανίων.
Το “χρυσό κορίτσι” της Ολυμπιάδας της Βαρκελώνης, από τα ψηλά εμπόδια του στίβου, τα τελευταία χρόνια πέρασε στον στίβο της Πολιτικής. Η ίδια πάντως θεωρεί πως ο αθλητισμός παραμένει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αξιακή κρίση, καθώς μαθαίνεις να πειθαρχείς και να αγωνίζσαι διεκδικώντας το καλύτερο.
Η επίσκεψη της στα Χανιά στάθηκε η αφορμή για να μιλήσουμε με την κα Πατουλίδου περί Αθλητισμού και Πολιτικής, για την θέση της γυναίκας σήμερα στον σύγχρονο κόσμο, την κρίση και τους νέους ανθρώπους και φυσικά την σχέση της με τα Χανιά.

• Όλοι θυμόμαστε τη φράση “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο” που φωνάξατε στη Βαρκελώνη τον Αύγουστο του 1992 κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στα 100 μέτρα εμπόδια και στεφθήκατε η πρώτη Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης. Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει στη ζωή σας από τότε; Είναι η Πολιτική ο σημαντικότερος σταθμός;
Ο σημαντικότερος σταθμός ήταν η απόκτηση του παιδιού μου. Γιατί ήρθε μετά από αρκετά χρόνια έχοντας μια αγωνία, καθώς είμαι παντρεμένη από το 1984. Όμως τα πρώτα χρόνια ήταν επιλογή μου ο Πρωταθλητισμός και δευτερευόντως η δημιουργία και η διεύρυνση της οικογένειας. Οπότε ο πολύ μεγάλος πρώτος σταθμός και αδιαπραγμάτευτος ήταν η ύπαρξη του παιδιού μου που είναι ο ήλιος που λάμπει στην ζωή μου.
Κι έπειτα η πολύ μεγάλη αγωνία για το πώς θα ανταποδώσω και θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο αυτό τον κόσμο που με αγκάλιασε (μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο). Δεν μπορούσα να γίνω ούτε προπονήτρια, ούτε επιχειρηματίας… η Πολιτική ήταν μονόδρομος όπως ακριβώς υπήρξε προηγουμένως ο Πρωταθλητισμός.

• Βρίσκεστε στο τιμόνι της Αντιπεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για δεύτερη τετραετία.Ποιές οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην Αυτοδιοίκηση;
Και αντιμετωπίζουμε, γιατί δεν έχουν μειωθεί ακόμη… Εν μέσω οικονομικής κρίσης, όταν αναλάβαμε, βρήκαμε μειωμένους πόρους με δυσκολία να δρομολογήσουμε διάφορα έργα π.χ οδικά έργα. Μεγάλα έργα μόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ήταν εφικτά.
Σήμερα, στη δεύτερη θητεία, έχουμε μια καλύτερη γνώση για να τα διαχειριστούμε. Υπήρξαν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα που λόγω γραφειοκρατίας δεν μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε.
Έπειτα οι συναρμοδιότητες μεταξύ Δήμων και Αντιπεριφερειών που δεν έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει, δυσκολεύουν την διοίκηση. Δυστυχώς σήμερα η γραφειοκρατία ακόμη καλά κρατεί…

• Υπήρξατε η πρώτη γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα. Τι συμβουλή θα δίνατε στις νέες αθλήτριες;
Το να έχεις ταλέντο είναι ένα θείο δώρο. Από εκεί και πέρα πρέπει να το δουλέψεις. Γιατί το ταλέντο από μόνο του δεν φτάνει. Ασχέτως εάν είσαι θηλυκό ή αρσενικό, αν έχεις στόχους ως ανθρώπινη οντότητα και ξέρεις τι διεκδικείς, ο μόνος δρόμος όλων των επιτυχημένων ανθρώπων είναι μέσω της δουλειάς.

• Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην οικονομική και αξιακή κρίση για τους νέους ανθρώπους;
Ναι, νομίζω πως είναι από τα πιο βασικά αναχώματα. Γιατί μαθαίνουν πως να διεκδικούν γενικότερα στη ζωή τους. Τον ορισμό του τι σημαίνει αθλητισμός τον έχει διατυπώσει καλύτερα, ένας δικός σας άνθρωπος που ήταν περιπατητής του κόσμου, ο Νίκος Καζαντζάκης. Είχε πει ότι αθλητισμός είναι να μάθεις να πειθαρχείς σε κανόνες και θα πρόσθετα να μάθεις να συναγωνίζεσαι και να παλεύεις για τη νίκη. Όχι να είναι η νίκη αυτοσκοπός αλλά να διεκδικείς το καλύτερο. Αυτό κάποια στιγμή θα σε φτάσει στο σημείο να το αποκτήσεις.

• Σήμερα έχουν εξαλειφθεί οι προκαταλήψεις για την θέση της γυναίκας στην Πολιτική, στον Αθλητισμό και σε άλλους τομείς;
Νομίζω πως όχι. Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Βέβαια πολλές φορές σκέφτομαι τι καλά που γεννήθηκα στην Ελλάδα και όχι λίγο πιο… ανατολικά.
Θεωρώ πως στην χώρα μας είμαστε σε έναν καλό δρόμο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Πρέπει λίγο παραπάνω να πιέσεις… Υπάρχουν στιγμές που έχω συλλάβει τον εαυτό μου να έχω και την αντίδραση ανθρώπου του… λιμανιού, αν μπορώ να το πω έτσι. Δηλαδή να πω πιο βαριές κουβέντες σε συγκεκριμένους χώρους, γιατί εάν μιλάς με “το σεις και με το σας” θεωρούν ότι είσαι ευάλωτη άρα θα σε προσπεράσουν και δεν θα σε ακούσουν. Υπάρχουν ακόμη κάποια στερεότυπα που ανάλογα τους χώρους, δεν διαφοροποιούνται. Οπότε προσαρμόζεσαι χωρίς να αλλοιώνεσαι.

• Πότε αναγκαστήκατε να μιλήσετε με πιο βαριές κουβέντες, όπως λέτε, όντας στον χώρο του αθλητισμού ή της πολιτικής;
Και του αθλητισμού και της πολιτικής. Γιατί μη νομίζετε… και ο αθλητισμός πολιτική εμπεριέχει.

• Πρόσφατα τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση της “Καλλιπάτειρας” Χανίων. Η σχέση σας με την Κρήτη, ποια είναι;
Η Κρήτη και ειδικά τα Χανιά είναι αγαπημένη πόλη. Για εμάς τους αθλητές ήταν πάντα προορισμός προετοιμασίας για αγώνες. Ειδικά τα Βενιζέλεια στα Χανιά που προηγούνταν όλων των άλλων αγώνων. Ήταν προορισμός δουλειάς και όχι απλά ένας τουριστικός προορισμός. Στη Κρήτη έκανα πολύ αγαπημένους φίλους. Ευφραίνεις την ψυχή σου εδώ και γίνεσαι καλύτερος. Όσο για την εκδήλωση από την “Καλλιπάτειρα” στα Χανιά, γνώρισα τα μέλη του τοπικού Σωματείου και πραγματικά τα αγάπησα και την Κατερίνα και την Ελένη και την Αργυρώ. Είναι ένα ωραίο παράδειγμα του πως μια παρέα γυναικών μπορεί μέσα από την σύμπραξη να δημιουργήσει, να εμπνεύσει και να βοηθήσει άλλους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα