Μουσείο Τυπογραφείας

Β.Ο.Α.Κ. και επενδύσεις

Μεταξύ του “πιθανόν”, του “ενδεχόμενου” και του “θα” έχουν μείνει οι Κρητικοί από υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του βασικότερου έργου του νησιού, του λεγόμενου Β.Ο.Α.Κ. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, στο αίτημα του περιφερειάρχη Κρήτης να ξεκαθαρίσει, τι μέλλει γενέσθαι με τους διαγωνισμούς, τις προθέσεις της πολιτείας και τον καθορισμό του χρόνου κατασκευής του “αραχνιασμένου” αυτού έργου “καρμανιόλα” τον καθησύχασε, να περιμένει τις ανακοινώσεις του στη Δ.Ε.Θ. Εις μάτην οι Κρήτες περίμεναν ν’ ακούσουν σαφείς εξαγγελίες. Στη συνέντευξη Τύπου, που ρωτήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητόδρομου και θα αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου». Πριν ένα χρόνο υπεστηρίζετο, ότι υπάρχει «έτοιμο σχέδιο για Β.Ο.Α.Κ. από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη». Τι συνέβη και οι τρέχοντες διαγωνισμοί για τον δρόμο Χανιά-Ηράκλειο και Χερσόνησος-Νεάπολη δεν θα ισχύσουν και θα επαναπροκηρυχθούν; Γίνονται βήματα προς τα πίσω! Θα περιμένει η Κρήτη έσοδα “μπαλώματα” από άλλα έργα στο μακρυνό μέλλον, για να κατασκευασθεί σύγχρονος ο Β.Ο.Α.Κ.; «Ζήσε Μάη μου…»!! Όμως στον κατάλογο επενδύσεων της κυβέρνησης μπήκε ένα άλλο έργο στην Κρήτη, της ηλιοθερμίας, που θα συζητηθεί, όταν συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων ηλιοστατών ισχύος 52MW, που χρειάζονται πάνω από 1500 στρεμμ. γης για την εγκατάστασή των σε χωράφια, ή ορεινές περιοχές στα μέρη της Σητείας και ενός ηλιακού πύργου σε υψηλή κορυφή βουνού, για τα οποία σφοδρώς αντιδρούν οι κάτοικοι. Η εν λόγω επένδυση, που φέρεται να ενδιαφέρεται η “Motor Oli Hellas” είχε δρομολογηθεί απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των περιφερειακών οργάνων. Οι ανησυχίες είχαν διατυπωθεί λόγω της βιομηχανικού τύπου εγκατάστασης μεγάλης θερμενόμενης δεξαμενής για παραγωγή ατμού. Η εγκατάσταση θα κινεί στροβιλογενήτρια παραγωγής ρεύματος. Υπολογίζεται κατανάλωση 124000Μ3 νερού το χρόνο, που θα προέρχεται από γεωτρήσεις στη Σητεία, μια περιοχή με λίγες βροχοπτώσεις, από τις πλέον άνυδρες και με μεγάλο ετήσιο ρυθμό εξάτμησης. Η επένδυση, που αρχικά ήταν δημόσιου χαρακτήρα και θα ‘φερνε δημόσια έσοδα στον Δήμο, είχε μπλοκαρισθεί μεταξύ πολεοδομίας και Δασαρχείου. Στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα και σκέπτονται άλλες προτιμήσεις για ιδιωτική επένδυση, που ο επενδυτής να ‘χει τη δυνατότητα, να παρέχει μικροχορηγήσεις προς κατευνασμό των κατοίκων. Δηλαδή αντί για προτεραιότητα κατασκευής δρόμου συζητάμε για γεωθερμικό εργοστάσιο! Σε δουλειά να βρισκόμαστε κι ας φωνάζουν οι συντοπίτες!

1 σχολιο

  • [Manos] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ολημερής το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Για ριζώσει γέφυρα πρέπει να χτιστεί του πρωτομάστορα η γυναίκα. Κάπως έτσι τα λέει το δημοτικό τραγούδι για της Άρτας το γιοφύρι. Εδώ στο νησί μας, έχουμε χύσει περισσότερο αίμα στο βωμό του ΒΟΑΚ από αυτό που του αναλογεί, μόνο πως ΒΟΑΚ δεν βλέπουμε. Πόσο πια αίμα πρέπει να χυθεί σε αυτό το βωμό για να “ριζώσει” αυτός ο αφυλότιμος ΒΟΑΚ. Γιατί τόσο μπρος -πίσω στις μελέτες. Το μόνο συμφέρον που πρέπει να υπάρχει είναι η εξάληψη του ΦΟΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.