Μουσείο Τυπογραφείας

Twitter και Facebook έπιασαν δίκτυο κινεζικής προπαγάνδας

Στην αναστολή λογαριασμών που προωθούσαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ προχώρησαν το Twitter και το Facebook, στην πρώτη περίπτωση όπου οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνδέουν ευθέως το Πεκίνο με προπαγανδιστικές δραστηριότητες.

Το Twitter ανακοίνωσε ότι «πάγωσε» 936 λογαριασμούς που προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα και «επιχειρούσαν εσκεμμένα και ειδικά να σπείρουν πολιτική διχόνοια στο Χονγκ Κονγκ». Οι διαχειριστές των λογαριασμών επιδίωκαν, μεταξύ άλλων, να «υπονομεύσουν την νομιμοποίηση και τις πολιτικές θέσεις» των διαδηλωτών.

Η αμερικανική εταιρεία τόνισε πως διαθέτει «αξιόπιστα στοιχεία» που καταδεικνύουν ότι οι λογαριασμοί συνδέονται με «συντονισμένη επιχείρηση που στηρίζεται από το κράτος».

Τα δύο μεγάλα κοινωνικά δίκτυα είναι μπλοκαρισμένα στην Κίνα, όμως μερικοί από τους επίμαχους λογαριασμούς λειτουργούσαν με ειδικές «ξεμπλοκαρισμένες» διευθύνσεις ή μέσω VPN.

Το Twitter προσέθεσε ότι ανέστειλε προληπτικά ευρύτερο δίκτυο 200.000 λογαριασμών που δεν είχε προλάβει να αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη δράση. Πολλοί εξ αυτών δημιουργήθηκαν αφότου απενεργοποιήθηκαν οι αρχικοί 936 λογαριασμοί.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το κοινωνικό δίκτυο ενημέρωσε ότι παύει να δέχεται διαφημίσεις από δημόσια μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται οικονομικά ή δημοσιογραφικά από οποιοδήποτε κράτος. Οι πελάτες που εμπίπτουν στον νέο κανόνα θα ενημερωθούν εντός των επόμενων ημερών και θα έχουν περιθώριο ενός μηνός ώστε να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους.

Το Facebook από την πλευρά του έκλεισε πέντε λογαριασμούς, επτά σελίδες και τρεις ομάδες που δρούσαν συντονισμένα με έδρα την Κίνα.

Οι διαχειριστές των λογαριασμών είχαν αναρτήσει προπαγανδιστικό υλικό σε βάρος των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, όπως φωτογραφίες όπου εμφανίζονται ως κατσαρίδες με ανθρώπινα κεφάλια ή παρομοιάζονται με ένοπλους τρομοκράτες.

Περίπου 15.000 λογαριασμοί ακολουθούσαν τουλάχιστον μία από τις επίμαχες σελίδες και γύρω στους 2.200 χρήστες είχαν γίνει μέλη τουλάχιστον ενός εκ των ομάδων.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/technology/article/411514/twitter-kai-facebook-epiasan-diktuo-kinezikis-propagandas-gia-hong-kong/#ixzz5xAHSilPm
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.