Μουσείο Τυπογραφείας

Τρύπα σαν το Μανχάταν σε παγετώνα

glacierΟι επιστήμονες ανακάλυψαν μια γιγαντιαία κοιλότητα στον πυθμένα ενός παγετώνα στην Ανταρκτική, κάτι που δείχνει πως οι πάγοι λιώνουν πολύ πιο γρήγορα απ’ο,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές που εργάστηκαν στο πλαίσιο μελέτης με επικεφαλής τη Nasa, εντόπισαν τη γιγαντιαία “τρύπα” η οποία έχει ύψος 300 μέτρων και σε μέγεθος φτάνει στα δύο τρίτα του Μανχάταν, στον παγετώνα Thwaites.

Πρόκειται για έναν απομακρυσμένο γιγάντιο παγετώνα στη Δυτική Ανταρκτική ο οποίος λειτουργεί ως “ανάχωμα” για τεράστιες μάζες πάγου πίσω από αυτόν και, αν τελικά καταρρεύσει στη θάλασσα, ένας τεράστιος όγκος πάγου θα γλιστρήσει στον ωκεανό, θα λιώσει και θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα κόστους 50 εκατ. δολ. θα διαρκέσει πέντε χρόνια και τα πρώτα ευρήματά του, είναι δυστυχώς, άκρως ανησυχητικά.

Σε ό,τι αφορά την “τρύπα” καθεαυτή, για να κατανοήσει κανείς το μέγεθός της, αρκεί να σκεφτεί ότι εντός της χωρούσαν 14 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου και το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει λιώσει εντελώς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σε άρθρο που αναρτήθηκε στο επιστημονικό Science Advances, οι επιστήμονες αναφέρουν πως η ταχεία μεταβολή στον παγετώνα ήταν “απροσδόκητη”.

Εντόπισαν την κοιλότητα χρησιμοποιώντας ιταλικούς και γερμανικούς δορυφόρους και ραντάρ που “σκανάρουν” τους πάγους συλλέγοντας πληροφορίες για το Operation IceBridge της NASA, το οποίο χρησιμοποιεί και ερευνητικά αεροσκάφη για την παρακολούθηση των αλλαγών στον πολικό πάγο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.