Μουσείο Τυπογραφείας

Τράπεζες και δάνεια

Kύριε διευθυντά,
με την παρούσα μου επιστολή προς την έγκριτο εφημερίδα σας, θέλω να αναδείξω ένα θέμα που κανένα μέσον ενημέρωσης δεν πρόβαλε, ενώ ήταν από τα σημαντικότερα σκάνδαλα που συνέτειναν στην πτώχευση της χώρας.
Ολοι γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες χορηγούσαν διάφορα δάνεια. Αυτός είναι και ο σκοπός τους. Ουσιαστικά πωλούν χρήμα.
Συνήθως τα δάνεια που έδιναν ήσαν:
α) Δάνεια για αγορά ακινήτων (σπίτι), οικόπεδα, αγροί, κ.λπ.
β) Δάνεια για αγορά αυτοκινήτων.
γ) Δάνεια για επιχειρήσεις.
δ) Δάνεια καταναλωτικά, σ’ αυτά ήταν και τα εορτοδάνεια και εκδρομοδάνεια.
ε) Δάνεια στα μέσα ενημέρωσης και
στ) Δάνεια στα κόμματα, κ.λπ.
Ολα αυτά δίνονταν αφειδώς πριν την οικονομική κρίση, με ελάχιστες διασφαλίσεις έως και μηδενικές.
Ελέχθη από επιχειρηματία, ότι λάμβανε δάνειο με εγγύηση ΑΕΡΑ! Έτσι λοιπόν, σιγά – σιγά οι κουμπαράδες των τραπεζών που ήταν γεμάτοι από τις καταθέσεις των νοικοκυραίων πολιτών άδειασαν. Αυτοί που έλαβαν τα δάνεια, οι περισσότεροι δεν τα επέστρεψαν. Αυτοί δε που πήραν ομόλογα γιατί προσδοκούσαν καλύτερο κέρδος, τα έχασαν. Τα περισσότερα δάνεια, αφού δεν πλήρωναν οι δανειστές, η Πολιτεία τα ένταξε στα “κόκκινα”.
Η Πολιτεία, σήμερα, με διάφορους νόμους, προσπαθεί να εισπράξει μέρος απ’ αυτά. Τα περισσότερα καταναλώθηκαν, δεν υπάρχουν, αλλά και πολλά μετανάστευσαν σε παραδείσους. Οι τραπεζίτες έπαιρναν μπόνους από τις χορηγήσεις των δανείων.
Οι “φωστήρες” πολιτικοί εθέσπισαν και νόμο τα χρόνια της σπατάλης και της αδιαφάνειας, να δίδουν δάνεια σε κατηγορία πολιτών, συγκεκριμένα σε παλιννοστούντες “Ελληνες” συνήθως Ρωσοπόντιους. Χορηγούσε η Εθνική Τράπεζα δάνεια σ’ αυτούς με εγγύηση του Δημοσίου, για αγορά ακινήτων. Η αντικειμενική αξία, τα έτη της ασύδοτης σπατάλης ήταν αρκετά μικρότερη της εμπορικής, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ήταν υπερδιπλάσια. Χορηγούσε, λοιπόν, η τράπεζα “δάνεια” σ’ αυτούς του πολίτες για τις αγορές ακινήτων, ποσό διπλάσιο της συμφωνηθείσας εμπορικής αξίας. Οσα λεφτά ελάμβανε ο πολίτης, άλλα τόσα ο αγοραστής.
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Τα χρήματα ήταν μετρητά και η αγοραπωλησία τάχιστη. Υποτίθεται, ότι δεν δίνονταν εγγυήσεις γι’ αυτές τις συναλλαγές, μόνο η υποθήκευση του ακινήτου.
Χιλιάδες τέτοιες πωλήσεις σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας. Υπάρχει μικρό χωριό, που περισσότερες από 20 τέτοιες πωλήσεις επραγματοποιήθησαν. Τα λεφτά που έλαβαν οι αγοραστές “παλιννοστούντες Ελληνες”, αυθημερόν μετανάστευσαν στη χώρα τους. Δεν υπήρχαν τα “κακά” capital controls για να δημιουργηθεί κάποιο εμπόδιο. Με τα χρήματα που μετρητά έλαβαν από αυτές τις “αγοραπωλησίες”, τα επένδυσαν στη χώρα τους, σε ακίνητα μεγαλύτερα, αφού η αγοραστική αξία στη χώρα τους ήταν πολύ μικρή.
Η ζημιά για το ελληνικό κράτος ήταν τεράστιο, γιατί υπήρξε εξαγωγή συναλλάγματος τεράστια, πολλών δισεκατομμυρίων.
Ουσιαστικά οι τράπεζες άδειασαν τους κουμπαράδες, δεν άφησαν τίποτα, γι’ αυτό και έγινε η ανακεφαλαίωσή τους, με πάνω από 150 δισ. από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Δ.Ν.Τ. τα χρεώθηκε ο ελληνικός λαός και για πολλά χρόνια θα πληρώνει. Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι και διαχειριστές, μερικοί συνεχίζουν να βρίσκονται στις ίδιες θέσεις, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται φυλακή. Η Πολιτεία σήμερα, προσπαθεί με χαριστικούς νόμους να εισπράξει μέρος απ’ αυτά. Το έγκλημα συντελέσθηκε, αλλά οι υπεύθυνοι στο απυρόβλητο. Δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης δεν ανέδειξαν τη λεηλασία αυτή που υπήρξε στην διασπατάληση του Δημόσιου χρήματος, γιατί αρκετά συμμετείχαν στο πάρτι αυτό. Ασχολήθηκαν με μικροπολιτικές. Η δικαιοσύνη ήταν και είναι δεμένη με νόμους που προστατεύουν τους ισχυρούς.
Ένα πράγμα δεν είναι σίγουρο: ότι η πτώχευση δεν ήρθε εξ’ ουρανού. Οι ηθικοί και τίμιοι πολίτες ΑΠΑΙΤΟΥΝ οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Δημήτρης Κωνσταντουδάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.