Μουσείο Τυπογραφείας

Τραγέλαφος με τον Βαλσαμιώτη

Equipment problems and design flaw failure concept as an empty inefficient,metal pale with holes and water spilled on the floor as a metaphor for product defects and failed strategy.Είναι οδυνηρές για τον δημόσιο βίο των Χανίων, οι διαπιστώσεις για το Φράγμα Βαλσαμιώτη.

«Ακατάλληλος τύπος φράγματος σε… ακατάλληλο σημείο». Αυτό οριακά εντοπίζουμε ως πληροφορία από το 2007 μετά την έρευνα των “Χ.ν.”.

Πώς τόλμησαν να πάρουν μια τέτοια απόφαση για ένα τέτοιο τύπου φράγματος, δίχως να συμβουλευτούν τους εξειδικευμένους επιστήμονες; Ακόμη και μηχανικοί διεθνούς κύρους, δήλωσαν αδυναμία μελετητικής παρέμβασης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του φράγματος.

Δίχως το απαιτούμενο know-how, δίχως το απαιτούμενο συμβουλευτικό επιστημονικό προσωπικό, ετόλμησαν να προβούν στην κατασκευή, αλλά η πεισματάρα πραγματικότητα (που συνοδοιπορεί με την επιστημονική γνώση) τους διέψευσε.

Το 2007… επέστρεψε η πραγματικότητα με μια μεγάλη καθίζηση στην ανατολική πλευρά του φράγματος. Ιλαρόν και ανεξήγητο. Τώρα τι γίνεται;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίζει να παραλάβει ένα έργο που χειμάζεται σαν “σουρωτήρι”. Πάλι η ανάλυση του Υπουργείου στηρίζεται σε μια εκτίμηση. Προσέξτε: «Συνολικά το φράγμα μπορεί να δεχθεί 6.000.000 εκατομμύρια κυβικά νερού και οι εκτιμήσεις είναι πως παρά τις διαρροές, η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του νερού μπορεί να δίνεται για την άρδευση».

Ποιός το εκτίμησε αυτό; Ο Καναδός V. Milligan -εγνωσμένης διεθνούς φήμης- δήλωνε το 2007: «Δεν έχω άμεση γνώση για φράγματα σκληρού επιχώματος, υψηλότερα από περίπου 25 μέτρα».

Υποψιάζομαι ότι οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου που εκτίμησαν ότι το φράγμα μπορεί να δίνει νερό, έχουν περισσότερη επιστημονική εμπειρία από τον κ. Milligan.

Αισθάνομαι… υπερήφανος για τα στελέχη του Υπουργείου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.