Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τον όφι βλέπουν, τον σερμό του ψάχνουν να βρουν

Η κρητική μετάφραση της γνωστής παροιμίας, που είναι ο σημερινός τίτλος μας, σε όλο της το μεγαλείο! Οι Ευρωπαίοι τάχα ηγέτες, μας περνούν για άτομα μειωμένης αντίληψης! Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι στο τελικό ανακοινωθέν της τελευταία συνάντησης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, το Σάββατο 30/8/14, συμπέραναν αυτολεξεί ότι: «Παρότι οι συνθήκες των χρηματοπιστωτικών αγορών έχουν βελτιωθεί σημαντικά και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη προκαλεί σοβαρές ανησυχίες».

Η γαλλική κυβέρνηση έπεσε και αναστήθηκε για να εφαρμόσει την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ, για όσους δεν το έχουν καταλάβει. Η Μέρκελ δηλώνει με τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόυ, ότι μόνο η πολιτική λιτότητας είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να βγούμε από την οικονομική κρίση, που έχει ήδη εξελιχθεί σε θεσμική κρίση, σε κοινωνική απόγνωση μαζών ολόκληρων σε πολλές χώρες και με τις τράπεζες να κινούν το σύνολο των πιονιών στην παγκόσμια σκακιέρα! Τώρα καταλαβαίνει κανείς ότι οι δηλώσεις της συμπαιγνίας Μέρκελ Ραχόυ, οδήγησαν ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ τον Ισπανό υπουργό οικονομικών! Αυτό είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει στο ημερινό μας σημείωμα!
Καλού – κακού όμως, οι ευρωπαίοι ηγήτορες, για νη μην παρεξηγηθούν, επιμένουν στα συνήθη ψέματά τους, υποστηρίζοντας στο τελικό ανακοινωθέν ότι υπάρχει και ανάκαμψη! Επί λέξει, υποστηρίζουν ότι «Τις τελευταίες εβδομάδες τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη, ιδίως στην ευρωζώνη, είναι ασθενής, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 27ης Ιουνίου 2014 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο καθώς και τη συμφωνία του επί στρατηγικού θεματολογίου με ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στην εφαρμογή αυτών των προσανατολισμών. Προς τον σκοπό αυτό, καλεί το Συμβούλιο να αξιολογήσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και να αρχίσει την επεξεργασία των ζητημάτων αυτών χωρίς καθυστέρηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει διάσκεψη τον Οκτώβριο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με θέμα την απασχόληση, ιδίως των νέων, μετά τις διασκέψεις του Βερολίνου και του Παρισιού».
Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι οι ηγήτορες αυτοί έδωσαν 40 φορές περισσότερα για να σώσουν τις τράπεζες, από τα 6 δις € που έκλεισαν για την επταετία 2014 – 2020, κοροϊδεύοντας τους άνεργους και τους νέους που βγαίνουν στην αγορά εργασίας.
Όμως, επειδή το πρόβλημα με την τραπεζική απραξία είναι σοβαρό, ας δούμε γιατί οι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ήδη από χθες ότι «Οι τράπεζες μπλοκάρουν την παγκόσμια οικονομία» και καλούν τους κεντρικούς τραπεζίτες να μεταφέρουν τα χρήματα τους απευθείας στους πολίτες τους.
Έτσι, ένα συντηρητικό περιοδικό Εξωτερικών Υποθέσεων, που έχει δεσμούς με την αμερικανική πολιτική ελίτ, δημοσίευσε στο τεύχος του Σεπτεμβρίου / Οκτωβρίου μελέτη από τους οικονομολόγους Mark Blyth και Eric Lonergan, υπό τον τίτλο με τίτλο: «Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να δώσουν τα χρήματα άμεσα στους ανθρώπους».
Οι δύο οικονομολόγοι διατυπώνουν μια ριζοσπαστική ιδέα: να σταματήσει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να τελειώσει μια για πάντα η οικονομική κρίση, λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μεταφέρουν χρήματα απευθείας στους πολίτες. Μάλιστα, παρατηρούν ότι η νομισματική πολιτική, όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, βασίζεται σε δημοσιονομικά κίνητρα και χαμηλά επιτόκια, που ευνοούν κυρίως τους πλουσιότερους, αλλά δεν έχει κάνει πολλά για την οικονομία γενικότερα.
Σύμφωνα με αυτούς τους οικονομολόγους, δίνοντας χρήματα απευθείας σε νοικοκυριά, ιδίως των φτωχότερων, θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης για τα αγαθά και τις υπηρεσίες και τη μείωση της ανεργίας αναλόγως. Υποστηρίζουν επίσης ότι το μέτρο δεν θα προκαλέσει σημαντικό πληθωρισμό, και ότι θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος για την ανάπτυξη, και τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανισότητας. Ο πρώην πρόεδρος της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας (FED), Μπεν Μπερνάνκι, είχε ήδη προτείνει αυτή την προσέγγιση για τη διανομή μετρητών στα νοικοκυριά για την τόνωση της κατανάλωσης το 1998 για να βγει από την ύφεση η Ιαπωνία, η οποία υποφέρει από την αδύναμη ζήτηση, αν και τα επιτόκια μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο. Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν, έτσι ώστε οι εταιρείες δε δανείζονται, και οι επενδυτές δεν επενδύουν. Η απαισιοδοξία για τις προοπτικές ανάκαμψης είχε ακριβώς ως αποτέλεσμα τη δολοφονία της ανάπτυξης εν τη γενέσει της. Μεταξύ 1993 και 2003 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας βρίσκεται σε λιγότερο από το 1% ετησίως.
Οι δυο οικονομολόγοι θεωρούν ότι «Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση στην οποία η Ευρώπη ήταν βυθισμένη για πολλά χρόνια τώρα: οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι ανεπαρκείς».
Επειδή συμμερίζομαι πλήρως την άποψη αυτή, σημειώνω ότι οι μεταφορές χρημάτων για τους καταναλωτές θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την τόνωση της ζήτησης, αλλά και θα αυξήσουν τις τιμές. Για μας τους παλιότερου θα θυμόμαστε ασφαλώς ότι ο συντηρητικός οικονομολόγος Milton Friedman ήταν επίσης οπαδός αυτής της μεθόδου, η οποία παρομοίασε την απευθείας παροχή χρημάτων  με το ρίξιμο σταγόνων χρημάτων από ένα ελικόπτερο.
Για να δούμε ότι δεν είναι αδύνατη αυτή η ιδέα, υπενθυμίζουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανταποκριθεί στην κατάσταση χαμηλής ζήτησης μέσω της μείωσης των επιτοκίων και την άντληση δισεκατομμυρίων στην οικονομία, αλλά οι πολιτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στις αγορές, και έδωσαν τροφή στις κερδοσκοπικές φούσκες που ξέσπασαν η μια μετά την άλλη και μεγάλωσαν οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των άλλων. Παρά το γεγονός αυτό, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική.
Καιρός πια να τελειώνουμε με την τραπεζική απραξία. Οι ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία: εργάζονται περισσότερο, κοστίζουν λιγότερο και παίρνουν περισσότερα ρίσκα. Αλλά επειδή σήμερα δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν πίστωση και οι ολοένα και πιέζονται από τις κυβερνήσεις, χάνουν παραγγελίες υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό αυξάνει τις χρηματιστηριακές αγορές. Αλλά οι μεγάλες εταιρείες δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι άνεργοι, πράγμα το οποίο με τη σειρά του εξηγεί το υψηλό ποσοστό της ανεργίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα