Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

• Των ημερών

– (Eνας αγαπημένος Aγιος) Του Αγίου Αλεξίου σήμερα (17/3). “Του Ανθρώπου του Θεού”, όπως τον ονομάζει η Εκκλησία μας (φωτ. δεξιά). Η Πόντια μάνα μου, τέτοια μέρα κάθε χρόνο, άναβε την καντήλα στο εικονοστάσι του σπιτιού – ευλαβούμενη εικόνες αγίων αλλά και φωτογραφίες αποθαμένων τοποθετημένων μαζί. Μπέρδευε συχνά τους αγίους της με τ’ αγαπημένα πρόσωπα που πέθαναν στον Πόντο στο μεγάλο χαλασμό (1922). Και μας διηγιόταν, σε σπαράγματα μνήμης, ιστορίες καημού και πόνου από τις “αλησμόνητες πατρίδες” του Ελληνισμού. Την ίδια μέρα θυμάμαι με πολλή αγάπη το μικρό εκκλησάκι στον Κάστελο Κισσάμου, το αφιερωμένο στον Aγιο Αλέξιο (φωτ. κάτω) και κτισμένο από τον Αθαν. Δεικτάκη. Κάθε χρόνο, με οποιοδήποτε καιρό, το λειτουργούσε ευσεβώς. Ο καθένας μας κουβαλάει μέσα του, σε δύσκολους καιρούς, μαζί με την έννοια της πατρίδας και μερικούς αγίους για να τον προστατεύουν από το κακό.

– (Χρήματα για τους πρόσφυγες) Βλέποντας στο διαδίκτυο τις συνθήκες των hotspot στα νησιά, αλλά και την εκρηκτική κατάσταση στον Εβρο -πάλι με τους πρόσφυγες του Ερντογάν- αναρωτιόμαστε πού πάνε τόσα δισεκατομμύρια της Ε.Ε.; Σε ποιον δίνουν -αν δίνουν- λογαριασμό οι Μ.Κ.Ο. που ενισχύονται από αυτά; Οι κρατικές δομές που χρηματοδοτούνται -σε Ελλάδα και Τουρκία- για τη διαχείρηση του προσφυγικού, λογοδοτούν σε κανένα Κοινοβούλιο; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όλα τα χρήματα της Ε.Ε., που προορίζονται στη στήριξη των προσφύγων χρησιμοποιούνται σωστά για τον επιδιωκόμενο σκοπό και όχι κάπου αλλού.

– (Ο κορωνοϊός και η οικονομία) Τα Χρηματιστήρια, οι αεροπορικές εταιρείες, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, οι πρώτες ύλες, τα νομίσματα, το εμπόριο κ.λπ. έχουν πέσει σε μια περιδίνηση που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει. Αυτή τη φορά, αντί για οικονομικό σκάνδαλο ή “φούσκα” (Lhemann), έχουμε ως αντίπαλο ένα αόρατο πραματάκι, έναν ιό. Που όμως είναι ο φόβος κι ο τρόμος όλου του πλανήτη. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα κρούσματα (και στη χώρα μας), οι νεκροί πολλαπλασιάζονται καθώς και οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Και όσο διαρκεί η ακάθεκτη “εισβολή” του ιού σε περισσότερες χώρες, τόσο ο τρόμος θα επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη, πάνω από τη διεθνή Οικονομία. Μένει να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημίας. Το αποτέλεσμα, κατά τους ειδήμονες, θα κριθεί από την ταχύτητα με την οποία αντιδρούν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά κι από το ψυχολογικό κλίμα που θα επικρατήσει στους λαούς. Πρωτίστως βέβαια από την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανακάλυψη κάποιου εμβολίου ή αντιδότου στο κορωνοϊό που σαρώνει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα