Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟΨΗ

Το ζήτημα των Κούρδων

Πολλοί διερωτώνται, γιατί, ενώ οι Κούρδοι υφίστανται τόσα δεινά στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στη Συρία και κυρίως από την Τουρκία, οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επεμβαίνουν ή αν επεμβαίνουν, επεμβαίνουν σπασμωδικά, υπέρ τους. Και κυρίως τι συμβαίνει με το θέμα της μεταχείρισης των Κούρδων από τους Τούρκους και την σιωπηλή ανοχή των Δυνάμεων;
Ως γνωστόν, οι Κούρδοι κατοικούν σε περιοχές που ανήκουν στο Ιράκ, στη Συρία και στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος τους εχθρός, γιατί, αν δημιουργηθεί ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος από τους Κούρδους των 3 άνω χωρών, η Τουρκία εκτός του ότι θα χάσει τους Κούρδους υπηκόους της θα έχει επίσης να λογαριάσει με ένα νέο Κράτος, το οποίο, ίσως σε μερικά θέματα δεν θα είναι φιλικό προς αυτήν. Γι’ αυτό η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους, τον αρχηγό του PKK κ. Öcalan τον έχει φυλακισμένο για περίπου 20 χρόνια τώρα, στην Νήσο Imrali και έχει καταλάβει τον Κουρδικό Θήλακα της Afrin, Βόρεια της Συρίας.
Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τους Κούρδους στη Μέση Ανατολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, πράγμα το οποίο έφερνε την αντίδραση της Τουρκίας.
Γιατί λοιπόν οι Δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και κυρίως οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους, δεν υπερασπίζονται τους Κούρδους αλλά στην πράξη, τους άφησαν στα χέρια των Τούρκων.
Ο λόγος είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν στην Τουρκία και επίσης ο εκβιασμός  των Τούρκων για το θέμα των προσφύγων, οι οποίοι δια μέσου της Τουρκίας διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσο δε αφορά στα δικαιώματα των Κούρδων, οι Κούρδοι λένε ότι τα καθεστώτα της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας συμμαχούν εναντίον τους (βλ.   IHSAN KURT, “Pourquoi ignore-t-on les Kurdes?”, Άρθρο στον Τύπο).
Αυτή είναι η κατάσταση σχετικά με τους Κούρδους στην Μέση Ανατολή και οι λόγοι για την πολιτικήν των Δυνάμεων απέναντι τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.