Μουσείο Τυπογραφείας

To Ζastava και το θρυλικό Yugo, μια διαφήμιση Ι.Χ που αγαπήθηκε στην Ελλάδα (vid)

Βιολοντσέλο, παραλία και ένα zastava χορεύει πάνω στην ακροθαλασσιά, στον ρυθμό της μουσικής. Είναι ένα απλοϊκό αλλά ρομαντικο διαφημιστικό για το θρυλικό zastava το καμαρι της τότε Γιουγκοσλαβίας. Το zastava προέρχεται από στρατιωτικό εργοστάσιο που αρχικά έφτιαχνε όπλα. Το 1953 οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι μπορούν να φτιάξουν αυτοκίνητα και το 93% απάντησε θετικά. Αρχικά κατασκεύαζαν ΦΙΑΤ και το 1960 έβγαλε τα δικά της μοντέλα. Πέντε χρόνια αργότερα άρχισαν οι εξαγωγές και κάπως έτσι έφθασαν και στη χώρα μας, καθώς ήταν πιο φθηνά και σχετικά αξιόπιστα….

Η απογείωση έγινε με το μοντελο YUGO που κυκλοφόρησε σε 70 χώρες και πούλησε 230 χιλιάδες αυτοκίνητα. Ο πόλεμος πάγωσε τη παραγωγή και στους βομβαρδισμούς του Κοσόβου το εργοστάσιο καταστράφηκε….

Μια προσπάθεια επανεκίνησης απέτυχε. Το zastava και κυρίως το YUGO θα ζούνε μόνο στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και σε διαφημίσεις όπως η ακόλουθη…

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.grwww.mixanitouxronou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.